Jest chrupiący z wierzchu i cudownie maślany w środku.
Cruffin pochodzi z australijskiej piekarni skąd zawojował cały świat, a w niektórych krajach stał się ciastem wielkanocnym przypominającym włoską babkę Panettone czy ukraińską paskę.
Choć nie jest ciasto w 15 minut, to jego przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane i nawet amator sobie poradzi.
Praca i czas włożone w przygotowanie tego ciasta na pewno się opłaci. Bo cruffin jest obłędnie pyszny!
Przepis na wielkanocny cruffin – paskę
Składniki:
- ciepłe mleko – 120 ml
- jajko – 2 szt
- masło – 50 ml
- cukier – 100 g
- sól – 1/3 łyżeczki
- drożdże – 7 g
- mąka – 450 g
- miękkie masło – 100 g
- suszone owoce i orzechy – 100 g
Przygotowanie:
1. Do miski wbij 2 jajka, 100 g cukru i 1/3 łyżeczki soli i mieszaj, aż cukier się rozpuści.
2. Dodaj 50 ml stopionego masła i wymieszaj.
3. Dodaj 120 ml ciepłego mleka, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.
4. Dodaj mąkę i zagnieść miękkie ciasto.
5. Przykryj pojemnik na ciasto folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę.
6. Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3-4 mm.
7. Na ciasto nałóż 100 g miękkiego masła i równomiernie je rozprowadź.
8. Rozłóż rodzynki i orzechy.
9. Zwiń ciasto w rulon i wykonaj nacięcie wzdłuż, cofając się o kilka cm od jednej krawędzi.
10. Zwiń jedną część w ślimaka, a drugą część w drugą stronę i nałóż na pierwszą.
11. Umieść w pergaminie na blasze i nałóż formę do pieczenia. Jeśli nie masz blaszanej, można kupić papierowe foremki do pannetone, albo wykorzystać wysokie naczynie np. wąski, wyższy garnek.
12. Przykryj folią spożywczą i odstawić na 30 minut.
13. Piecz przez 40-50 minut. w temperaturze 160°C. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy jest upieczone.
14. Całkowicie ostudź i posmaruj wierzch miodem lub posyp cukrem pudrem.
Cruffin jest przewiewny, lekki i wygląda niezwykle efektownie! Będzie główną ozdobą świątecznego stołu. Wszyscy będą zachwyceni.
Cały proces można zobaczyć na filmie: