przepis na proste ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto, które zawsze się udaje – przepis krok po kroku

Poszukujesz niezawodnego przepisu na niesamowicie wilgotne i głęboko czekoladowe ciasto? Oto receptura krok po kroku, która zapewni Ci sukces każdego wypieku. Zachwyci nie tylko miłośników słodyczy, ale również tych, którzy cenią sobie łatwość przygotowania domowych pyszności. Zobacz nasz przepis na ciasto czekoladowe

Przepis na proste czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasta są popularne na całym świecie. Ludzie kochają je za charakterystyczny, intensywny smak z gorzką nutą. Spożywanie ciasta czekoladowego może wpływać na produkcję endorfin, hormonów szczęścia, w organizmie. Czekolada zawiera składniki, takie jak fenyletamina, które mogą wpływać na poziom endorfin i poprawiać nastrój.

Ciasto czekoladowe często mają gładką, miękką i wilgotną konsystencję. To sprawia, że są przyjemne w jedzeniu. W połączeniu z bogatym smakiem czekolady, to doświadczenie może być niezwykle satysfakcjonujące.

Zobacz, jak według tego prostego przepisu przygotować pyszne ciasto czekoladowe. To czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto czekoladowe

  • Mąka najlepiej tortowa – 2,5 szklanki
  • Cukier – 2 szklanki
  • Kakao – 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda – 1 łyżeczka
  • szczypta wanilii lub cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Jajka – 2 szt
  • Szklanka mleka – 1
  • Szklanka wrzątku – 1
  • Olej roślinny to nieco ponad pół szklanki lub podobna ilość miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie ciasta czekoladowego:

  • Najpierw wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilię, sól).
  • Następnie w innej misce wymieszaj płynne i półpłynne składniki: jajka, mleko, olej (roztopioną margarynę, masło).
  • W kolejnym kroku wlej je do przygotowanej suchej masy i na koniec dodaj szklankę wrzątku. Wymieszaj.
  • Teraz przelej ciasto do formy (25×30 cm) wyłożonej pergaminem.
  • Po wylaniu masy do formy można zatopić w niej kawałki gorzkiej czekolady.

  • I piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto się nie klei. Polej polewą.
  •  

Polewę przygotowujemy z połowy kostki masła, jednej mlecznej (100g) i jednej gorzkiej czekolady (100g).

ciasto czekoladowe

To ciasto jest pyszne! Z pewnością to będzie ulubione czekoladowe ciasto w Waszej rodzinie!

Sprawdź również inne nasze przepisy:

Ciasto do kawy w 5 minut + czas pieczenia. Bez miksera!

Ciasto „4 łyżki”. Robię je codziennie i wciąż proszą o więcej!

Źródło i miniatura wpisu: intermarium.news, freepik

Ten przepis to złoto. Wielkanocny cruffin – ciasto jak puch!

Co na Wielkanoc, żurek czy barszcz? Na czym polega różnica