Ciasto wychodzi po prostu niesamowite! Pyszne, wilgotne i takie czekoladowe!
Dokładnie takie jak lubię. Smak czekoladowy ma w sobie coś zniewalającego. Kochamy wszyscy smaki owocowe, karmelowe, orzechowe czy zupełnie wyszukane jak smak np. lukrecji.
Ale to właśnie czekoladowy smak jest najbardziej lubiany i najbardziej uniwersalny.
A to ciasto takie własnie jest pysznie czekoladowe!
Zobacz jakie jest łatwe do przygotowania:
Potrzebujesz:
Mąka – 2,5 szklanki
Cukier – 2 szklanki
Kakao – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda – 1 łyżeczka
szczypta wanilii lub cukru waniliowego
Szczypta soli
Jajka – 2 szt
Szklanka mleka – 1
Szklanka wrzątku – 1
Olej roślinny to nieco ponad pół szklanki lub podobna ilość miękkiego masła lub margaryny
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilię, sól).
Oddzielnie w innej misce wymieszaj wszystkie płynne i półpłynne składniki (jajka, mleko, olej (roztopioną margarynę, masło)).
Wlej płynną mieszankę do suchej masy i na koniec dodać szklankę wrzątku i wymieszaj.
Wlej ciasto do formy (25×30 cm) wyłożonej pergaminem.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 45 minut. Gotowość jest sprawdż patyczkiem. Polej polewą.