Na najfajniejsze ciasto czekoladowe: 2 jajka; szklanka mleka; szklanka wrzątku; pół szklanki oleju

Ciasto wychodzi po prostu niesamowite! Pyszne, wilgotne i takie czekoladowe!

Dokładnie takie jak lubię. Smak czekoladowy ma w sobie coś zniewalającego. Kochamy wszyscy smaki owocowe, karmelowe, orzechowe czy zupełnie wyszukane jak smak np. lukrecji.

Ale to właśnie czekoladowy smak jest najbardziej lubiany i najbardziej uniwersalny.

A to ciasto takie własnie jest pysznie czekoladowe!

Zobacz jakie jest łatwe do przygotowania:

Potrzebujesz:

Mąka – 2,5 szklanki
Cukier – 2 szklanki
Kakao – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda – 1 łyżeczka
szczypta wanilii lub cukru waniliowego
Szczypta soli
Jajka – 2 szt
Szklanka mleka – 1
Szklanka wrzątku – 1
Olej roślinny to nieco ponad pół szklanki lub podobna ilość miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilię, sól).

Oddzielnie w innej misce wymieszaj wszystkie płynne i półpłynne składniki (jajka, mleko, olej (roztopioną margarynę, masło)).

Wlej płynną mieszankę do suchej masy i na koniec dodać szklankę wrzątku i wymieszaj.

Wlej ciasto do formy (25×30 cm) wyłożonej pergaminem.

Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 45 minut. Gotowość jest sprawdż patyczkiem. Polej polewą.

Pyszne! To będzie ulubione ciasto w waszej rodzinie!

Źródło i miniatura wpisu: intermarium.news

Imbir – Dlaczego nie każdy może go jeść?

Czosnek niedźwiedzi. Wykorzystaj ten cud natury, szczególnie teraz, wczesną wiosną