Czekoladowe ciasto, które zawsze się udaje – przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na pyszne ciasto, to właśnie go znalazłeś!

To ciasto wychodzi po prostu niesamowite – jest wilgotne, ma intensywny smak czekolady i rozpływa się w ustach. To idealny deser na każdą okazję, który zachwyci nie tylko miłośników słodyczy.

Spróbuj go przygotować samodzielnie i przekonaj się, że pyszne ciasto może być łatwe do zrobienia w domu!

Potrzebujesz:

Mąka – 2,5 szklanki
Cukier – 2 szklanki
Kakao – 1/2 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Soda – 1 łyżeczka
szczypta wanilii lub cukru waniliowego
Szczypta soli
Jajka – 2 szt
Szklanka mleka – 1
Szklanka wrzątku – 1
Olej roślinny to nieco ponad pół szklanki lub podobna ilość miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:

1. Wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilię, sól).

2. W innej misce wymieszaj płynne i półpłynne składniki (jajka, mleko, olej (roztopioną margarynę, masło).

3. Następnie wlej je do przygotowanej suchej masy i na koniec dodaj szklankę wrzątku. Wymieszaj.

4. Przelej ciasto do formy (25×30 cm) wyłożonej pergaminem.

5. Piecz 45 minut w piekraniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdż patyczkiem czy ciasto się nie klei. Polej polewą.

Pyszne! Z pewnością to będzie ulubione ciasto w Waszej rodzinie!

Sprawdź również inne nasze przepisy:
Ciasto do kawy w 5 minut + czas pieczenia. Bez miksera!

Ciasto „4 łyżki”. Robię je codziennie i wciąż proszą o więcej!

Źródło i miniatura wpisu: intermarium.news, freepik

Ten przepis to złoto. Wielkanocny cruffin – ciasto jak puch!

Co na Wielkanoc, żurek czy barszcz? Na czym polega różnica