Czekoladowe ciasto, które zawsze się udaje – przepis krok po kroku

Poszukujesz niezawodnego przepisu na niesamowicie wilgotne i głęboko czekoladowe ciasto? Oto receptura krok po kroku, która zapewni Ci sukces każdego wypieku. To czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach, zachwycając nie tylko miłośników słodyczy, ale również tych, którzy cenią sobie łatwość przygotowania domowych pyszności.

Przepis na czekoladowe ciasto

Potrzebujesz:

  • Mąka – 2,5 szklanki
  • Cukier – 2 szklanki
  • Kakao – 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • Soda – 1 łyżeczka
  • szczypta wanilii lub cukru waniliowego
  • Szczypta soli
  • Jajka – 2 szt
  • Szklanka mleka – 1
  • Szklanka wrzątku – 1
  • Olej roślinny to nieco ponad pół szklanki lub podobna ilość miękkiego masła lub margaryny

Przygotowanie:

  • Wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilię, sól).
  • W innej misce wymieszaj płynne i półpłynne składniki (jajka, mleko, olej (roztopioną margarynę, masło).
  • Następnie wlej je do przygotowanej suchej masy i na koniec dodaj szklankę wrzątku. Wymieszaj.
  • Przelej ciasto do formy (25×30 cm) wyłożonej pergaminem.
  • Piecz 45 minut w piekraniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdż patyczkiem czy ciasto się nie klei. Polej polewą.

Pyszne! Z pewnością to będzie ulubione czekoladowe ciasto w Waszej rodzinie!

Sprawdź również inne nasze przepisy:
Ciasto do kawy w 5 minut + czas pieczenia. Bez miksera!

Ciasto „4 łyżki”. Robię je codziennie i wciąż proszą o więcej!

Źródło i miniatura wpisu: intermarium.news, freepik

Ten przepis to złoto. Wielkanocny cruffin – ciasto jak puch!

Co na Wielkanoc, żurek czy barszcz? Na czym polega różnica