Poszukujesz niezawodnego przepisu na niesamowicie wilgotne i głęboko czekoladowe ciasto? Oto receptura krok po kroku, która zapewni Ci sukces każdego wypieku. To czekoladowy deser, który rozpływa się w ustach, zachwycając nie tylko miłośników słodyczy, ale również tych, którzy cenią sobie łatwość przygotowania domowych pyszności.
Przepis na czekoladowe ciasto
Potrzebujesz:
- Mąka – 2,5 szklanki
- Cukier – 2 szklanki
- Kakao – 1/2 szklanki
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Soda – 1 łyżeczka
- szczypta wanilii lub cukru waniliowego
- Szczypta soli
- Jajka – 2 szt
- Szklanka mleka – 1
- Szklanka wrzątku – 1
- Olej roślinny to nieco ponad pół szklanki lub podobna ilość miękkiego masła lub margaryny
Przygotowanie:
- Wymieszaj suche składniki (mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, wanilię, sól).
- W innej misce wymieszaj płynne i półpłynne składniki (jajka, mleko, olej (roztopioną margarynę, masło).
- Następnie wlej je do przygotowanej suchej masy i na koniec dodaj szklankę wrzątku. Wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy (25×30 cm) wyłożonej pergaminem.
- Piecz 45 minut w piekraniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sprawdż patyczkiem czy ciasto się nie klei. Polej polewą.
Pyszne! Z pewnością to będzie ulubione czekoladowe ciasto w Waszej rodzinie!
Sprawdź również inne nasze przepisy:
Ciasto do kawy w 5 minut + czas pieczenia. Bez miksera!
Ciasto „4 łyżki”. Robię je codziennie i wciąż proszą o więcej!