To ulubione ciasto mojej rodziny. Ten przepis jest bardzo prosty. Nawet dziecko sobie z tym poradzi.
Ciasto szybko się przygotowuje, więc można je robić nawet codziennie. Jest bardzo delikatne, miękkie i smaczne.
Potrzebne składniki:
• Jaja 4 szt.
• Cukier 4 łyżki (zamiast cukru bialego można użyć brązowego, stewii lub miodu)
• Mąka pszenna 4 łyżki
• Soda oczyszczona 0,5 łyżeczki (można zastąpić proszkiem do pieczenia)
Przygotowanie:
Ubij jajka w głębokiej misce. Dodaj cukier i wymieszaj.
Następnie dodaj mąkę i sodę oczyszczoną.
Wymieszaj na jednolitą masę. Możesz również dodać do ciasta jabłka i wanilię, aby urozmaicić jego smak.
Weź formę, nasmaruj olejem i wylej na nią ciasto.
Wstaw do piekarnika na 175 °. Piecz 15 minut.
Wyjmij gotowe ciasto i podawaj. Porcja przeznaczona jest dla 4 osób. Ten przepis cię uratuje, jeśli zaskoczą cię nieoczekiwani goście i nie będziesz mieć w domu nic do poczęstowania ich. Wszystkie produkty znajdziesz w kuchni.
U nas to ciasto często staje się bazą różnych dodatków. Dodawaliśmy do niego wiorki kokosowe, szpinak, rodzynki, czekoladę, owocę i kremy. Ale najczęściej robimy najprostszą wersję. Dzieciaki same też czasem je robią.