Jak upiec na święta włoską babkę Panettone. Robi się ją szybko i łatwo

Nie można sobie wyobrazić włoskiego świątecznego stołu bez pysznej babki Panettone, która bardzo przypomina nasze tradycyjne ciasto.

Zgodnie z oficjalną historią, to ciasto zostało po raz pierwszy upieczone w XVI wieku dla księcia Lodovico il Moro z własnego przepisu, który od tamtej pory się nie zmienił.

Panettone otoczona jest legendami. Według jednej z wersji, jej nazwa pochodzi od włoskiego garnka, co tłumaczy się jako „chleb luksusu”.

Sami Włosi uwielbiają odnosić się tego kulinarnego arcydzieła romantyczną legendą o młodym chłopcu z Tonym z zamożnej i wpływowej rodziny, zakochanym w córce piekarza z Mediolanu.

Aby być bliżej swojej ukochanej, Tony zatrudnił się jako uczeń jej ojca i aby dziewczyna zwróciła na niego uwagę, wymyślił przepis na niesamowity smak słodkiego chleba w kształcie kopuły z rodzynkami i skórką z cytryny. Stąd nazwa babeczki – Pani di Antonio (Chleb Tony’ego).

Oryginalny przepis jest prosty, choć może się trochę różnić w zależności od użytych produktów. Jest „Panettone” z czekoladą, z dodatkiem z orzeszków piniowych czy egzotycznych owoców. A ponieważ smakuje wszystkim, którzy spróbowali, dzisiaj „Panettone” jest dumą nie tylko Włoch, ale także Francji, Hiszpanii, a nawet Ameryki Łacińskiej!

Dzisiaj, powiemy Wam, jak szybko przygotować prawdziwą włoską babkę panettone.

Włoska Panettone

Składniki:

750 g mąki OO
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru do drożdży
1 łyżka cukru do ciasta
180 g masła
2 jajka
4 żółtka
150 g rodzynek
100 g kandyzowanych owoców
100 g orzechów
1,5 łyżeczki soli
skórkę jednej średniej cytryny
1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie:

1. Rozpuść w misce drożdże i cukier w ciepłej wodzie. Dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Przykryj ściereczką i zostaw na 20-30 minut.
2. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, starając się nie ruszyć białej części cytryny.
3. Do zaczynu dodawaj stopniowo resztę mąki, stopione masło, skórki, cukier, jajka, żółtka i wymieszaj. Zacznij wyrabiać.

4. Przełóż na stolnicę. Zagniatanie ciasta powinno trwać co najmniej 10 minut. Ciasto musi uwolnić gluten. Powinno stać się błęszczące, dość elastyczne i rozciągać się prawie jak guma do żucia.

5. Dodaj kandyzowane owoce, rodzynki i orzechy, wymieszaj. Odstaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta urośnie co najmniej dwukrotnie.

6. Wyłóż ciasto do 1/3 objętości naczynia do pieczenia, wyłożonego pergaminem.

7. Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wypełniło naczynie po brzegi.
8. Następnie piecz „Panettone” 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, a kolejne 20-30 minut w 160 stopniach. Po tym czasie sprawdź czy jest upieczone za pomocą drewnianego szpikulca.

9. Ciasto Panettone jest gotowe. I takie pyszne!

Aby ciasto było idealne:

1. Ciasto uwielbia ciepło, więc pamiętaj by pozwolić mu rosnąć powoli i w cieple.
2. Ciasto należy dokładnie zagnieść: dobrze zagnieść, ciasto dobrze zagniecione można łatwo kroić i nie przykleja się do noża.
3. Forma do pieczenia powinna być wypełniona w 1/3 objętości i wypełniała się w miarę wzrostu ciasta.
4. Ciasto jest wysokie więc powinno się piec go w specjalnej wysokiej formie, są dostepne także sztywne papierowe formy, które świetnie się sprawdzają. Ale jeśli nie masz nic takiego to możesz użyć zwykłego wysokiego garnka.
4. Bardzo ostrożnie włóż formę do piekarnika by ciasto nie opadło można także nabić je na dwa szpikulce do szaszłyków, odwrócić do góry nogami i zawiesić. Wtedy jest mniejsza szansa, że opadnie podczas stygnięcia.
5. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia Panettone zbyt często.
6. Ozdób ciasto cukrem pudrem lub lukrem natychmiast po upieczeniu.

Podziel się tym świetnymi pomysłem ze znajomymi. Nie zajmie dużo czasu i sprawi radość dorosłym i dzieciom!

Niesamowita rolada czekoladowa BEZ PIECZENIA: Deser, który wygląda jak z cukierni i można go przygotować w 5 minut!

CZERWONA CEBULA, cenny domowy środek – jak ją stosować w celach leczniczych