w

Oryginalna metoda uprawy cebuli w butelce na parapecie. Świeży, pachnący szczypiorek przez całą zimę

Chcemy podzielić się z Wami ciekawym sposobem uprawy cebuli na kuchennym parapecie.

Nie trzeba mieć ogródka, aby zawsze mieć witaminy w diecie, świeża cebulka była zawsze pod ręką. Oto interesująca metoda uprawy – w plastikowej butelce.

Oryginalna metoda uprawy cebuli w butelce na parapecie

Do uprawy potrzebne będą następujące materiały i narzędzia:

  • plastikowa butelka (5 l lub 2-3 mniejsze);
  • ziemia;
  • małe cebule

Przygotowanie cebuli

Cebule kupione w sklepie lub zebrane z działki nadają się do uprawy na parapecie pod warunkiem, że są całkowicie zdrowe i nieuszkodzone. Jednak lepsze będą odmiany małe jak dymka.

Wybierz cebule o średnicy 2-4 cm, nie powinny być uszkodzone.

Mocz przez 20 minut w roztworze nadmanganianu potasu o temperaturze 50-55 stopni. Następnie opłucz i włóż do zimnej wody na 10 minut.

Cebulę wyjmuj, osusz i odetnij górną część na długości 1-1,5 cm. Dzięki takiemu przygotowaniu cebulka zacznie szybko kiełkować i będzie odporna na choroby.

Jak przygotować plastikową butelkę?

Odetnij górę. Za pomocą markera zaznacz miejsca, w których będą otwory, zachowując odległość 3-5 cm.

Wykonaj otwory o średnicy 2-3 cm.

Na dno butelki wsyp ziemię do uprawy warzyw, aż do wysokości pierwszych dolnych otworów.

Ułóż pierwszy rząd cebulek tak, aby ich góry wystawały z otworów pojemnika.

Teraz przysyp ziemią do wysokości drugiego rzędu otworów i zrób to samo. Analogicznie zrób trzeci rząd i ewentualnie kolejny.

Kiedy pojemnik jest wypełniony po brzegi ziemią, możesz ułożyć kilka cebulek jeszcze na wierzchu.

Ustaw na parapecie taką wertykalną uprawę. Pierwsze pędy wychodzą po 3-4 dniach.

Jak dbać o cebule?

Cebula uprawiana w butelce wymaga prostej pielęgnacji:

W pierwszym tygodniu cebulki zapuszczają korzenie. Butelkę należy ustawić na dobrze doświetlonym światłem słonecznym parapecie. Panująca temperatura powinna mieścić się w zakresie 22-25 stopni.

Cebula uwielbia wilgoć, więc nadmierne wysuszenie gleby w butelce doprowadzi do nadmiernej ostrości szczypioru. Glebę należy zwilżać rzadko, ale obficie tak, aby nadmiar wody wypłynął na spodek.

Cebula nie wymaga dokarmiania.

Możesz zbierać 14-21 dni po posadzeniu. Odcinanie szczypioru zaczynamy od tych, które są dalej od powierzchni bocznej butelki, by te rosnące bliżej dostały więcej światła.