Czego by nie mówić, to ciasto jest proste i smaczne! Zero problemów, wystarczy wymieszać skladniki i do pieca. Pychota!
Składniki
1 kostka margaryny lub masła
1 szklanka cukru,
2 jajka,
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
2 łyżki majonezu,
2 szkl mąki,
wanilia lub cukier waniliowy do smaku
rodzynki
Przygotowujemy:
Rozpuść margarynę, dodaj cukier, zamieszaj.
Dodaj jajka, sodę, śmietanę, majonez, wanilię (cukier waniliowy), stopniowo dodawac mąkę i mieszać. Dodać namoczone wcześniej we wrzątku, a nastepnie obsypane mąką rodzynki i dokładnie wymieszać, aby równomiernie się rozłożyły.
Umieść w formie keksowej nasmarowanej olejem i obsypanej bułką tartą (chyba, że masz foremkę z powłoką nieprzywierającą lub silikonową), natnij ciasto wzdłuż żeby ładnie pękło, włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 40-45 minut. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.