Jedna tabletka – i sadza zniknęła: prosty sposób na wyczyszczenie patelni

Wszyscy, którzy wciąż używają palników gazowych mają po pewnym czasie problem z patelniami, na których osadza się mnóstwo przypalonego tłuszczu i sadzy.

Najlepiej oczywiście doczyszczać go regularnie, wówczas osad nie stanie się gruby i złożony z wielu warstw. Jednak szorowanie po każdym użyciu wymaga wcale nie jest aż takie łatwe i nawet cienka warstwa osadu bywa uciążliwa do usunięcia.

Polecamy wypróbować tę prostą i bardzo skuteczną metodę. Nie wykorzystuje innych popularnych sposobów takich jak soda, musztarda w proszku, kwasek cytrynowy, ocet czy proszki do szorowania.

Korzystając z tej metody, możesz łatwo usunąć sadzę ze spodu patelni.

Czego zatem użyjemy? Tabletek do zmywarki. Warto zauważyć, że ten produkt nie zawiera w swoim składzie żrących chemikaliów i jest całkowicie bezpieczny, ponieważ przeznaczony jest do mycia naczyń. Potrzebny będzie również garnek, w którym zmieścisz patelnię.

Do bardzo silnie zabrudzonych patelni trzeba użyć jednej tabletki na litr wody.

Wlej wodę do garnka, dajmy na to 4 litry. Garnek postaw na kuchence i zagotuj wodę. Wrzuć cztery tabletki. Zmniejsz nieco intensywność płomień, zanurz patelnie i gotuj przez godzinę.

Po tym czasie patelnię można wyjąć z płynu. W wyniku gotowania część sadzy zostanie usunięta bez interwencji.

Jej resztki da się usunąć twardą stroną gąbki.

Gdyby na tym etapie były trudności z usunięciem całości, użyj metalowego druciaka. Używaj go jednak w ostateczności, ponieważ pozostawia rysy na powierzchni patelni i od czyszczenia nim powierzchni staje się ona potem bardziej podatna na przywieranie sadzy.

Po zakończeniu procedury dokładnie wypłucz patelnię czystą wodą. Nie wyrzucaj roztworu czyszczącego pozostawionego w garnku. Tej samej wody możesz użyć do wyczyszczenia innych patelni lub garnków.

Źródło: youtube.com, Miniatura wpisu: youtube.com

Te 3 produkty zabijają komórki rakowe. Wskazówki lekarza, który wygrał z rakiem

Ulubione naleśniki Elżbiety II. Jaki jest tajny składnik szefa królewskiej kuchni?