Ulubione naleśniki Elżbiety II. Jaki jest tajny składnik szefa królewskiej kuchni?

Każdy może mieć inne wyobrażenie idealnych naleśników, ale wszyscy możemy się zgodzić, że naleśniki powinny być delikatne, elastyczne, aromatyczne i lekko wilgotne.

Właśnie takie naleśniki są przygotowywane przez brytyjskich królewskich kucharzy dla monarchów. Sekretem jest jeden bardzo ciekawy sos kuchni francuskiej o nazwie beurre noisette, co oznacza dosłownie masło orzechowe, ale z orzechami nie ma ono nic wspólnego!

Beurre noisette to rodzaj ciepłego sosu używanego w kuchni francuskiej. Może towarzyszyć pikantnym potrawom, warzywom, makaronom, rybom, omletom czy kurczakowi. Stał się popularnym składnikiem również w innych kulturach, na przykład w kuchni amerykańskiej, włoskiej czy brytyjskiej. Ma ciemnożółty, prawie brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak z procesu podgrzewania.

Kiedy niesolone masło roztopi się na małym ogniu i pozwoli rozdzielić się na tłuszcz maślany i stałą masę mleczną, a następnie zbierzemy masę białkową otrzymamy masło klarowane. Jeśli jej nie zbierzemy i naturalnie opadnie ona na dno patelni to po dalszym podgrzewaniu na delikatnym ogniu zacznie się lekko gotować i nabierze ciemnobrązowego koloru. Gdy osiągnie kolor prażonego orzecha laskowego, patelnię zdejmuje się z ognia. Tak powstaje beurre noisette, czyli brązowe masło, którego właśnie używają nadworni kucharze Jej Królewskiej Mości Elżbiety II.

Idealne naleśniki

Składniki

  • 40 g masła
  • 250 ml mleka
  • 125 g mąki
  • 30 g cukru
  • 2 średnie jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie

Do przygotowania beurre noisette będziesz potrzebować patelni ze stali nierdzewnej z grubym dnem. Rozpuść na niej masło i podgrzewaj na średnim ogniu.

Najpierw się rozpuści, potem zacznie się gotować. Z czasem bulgotanie ustanie, ponieważ cała woda odparuje. Pozostała masa z czasem zacznie brązowieć. Sos jest gotowy, gdy masło już się nie wrze, zbrązowieje i ma orzechowy posmak.

Ostrzegamy, że tłuszcz spali się przy dnie, to normalne. Ogólnie rzecz biorąc, przygotowanie beurre noisette powinno zająć około 10 minut.

To właśnie ten składnik nadaje niezapomniany smak naleśnikom. Również dzięki sosowi naleśniki są bardzo delikatne i wilgotne. Nie wysychają w lodówce nawet po kilku dniach, choć oczywiście takie smakołyki zwykle znikają od razu.

Teraz wymieszaj jajka z cukrem i solą, lekko ubij trzepaczką.

Następnie stopniowo dodawaj przesianą mąkę i mieszaj ciasto, aż znikną grudki.

Następnie dodaj mleko, a następnie beurre noisette. Ciasto wymieszaj, aż będzie gładkie.

Smaż naleśniki na dobrze podgrzanej patelni.

To idealne królewskie naleśniki. Nie da się przekazać aromatu tekstem, ale można samemu ugotować i powąchać. Obiecujemy, że będą to najsmaczniejsze naleśniki w Twoim życiu!

Miniatura wpisu: pixabay.com

Jedna tabletka – i sadza zniknęła: prosty sposób na wyczyszczenie patelni

5 obowiązkowych nawożeń dla storczyków: roślina uwolni nowe korzenie i zakwitnie obficie