Produkty, które spożywamy mogą mieć neutralne, sprzyjające lub przeciwnowotworowe właściwości.
Te ostatnie zawierają substancje, które mogą modulować różne funkcje w organizmie i pozwalają zachować zdrowie, zwane są żywnością funkcjonalną. Środki spożywcze łączące w sobie wartości żywieniowe i cechy środków farmaceutycznych nazywamy nutraceutykami.
Które produkty funkcjonalne mają właściwości przeciwnowotworowe?
Produkty o właściwościach przeciwnowotworowych:
Bo przy Pani wszyscy płaczą – nawet rak
„Każda zjedzona cebula na jeden dzień przedłuża nasze życie” – mówi mądrość ludowa.
Cebula jest bogata w witaminy B i C, a także bogata w minerały, niezbędne do funkcjonowania, przeciwutleniacze i neutralizuje wolne rodniki. Aktywuje wydzielanie soku żołądkowego, wspomaga florę jelitową, wspierając w ten sposób usuwanie toksyn z organizmu.
Cebula jest naturalnym źródłem bioflawonoidów, w tym kwercetyny, a substancji aktywnych przeciwko nowotworom jelita grubego, mózgu, białaczce, rakowi żołądka, prostacie, jajnikowi, szyjce macicy, gruczolakom.
Inne źródła kwercetyny: jabłko, czarne winogrona, jagody, wiśnie, zielona herbata, pietruszka i kapary.
WAŻNE! Cebula zawiera dużą liczbę enzymów i glukoquinine – związek, który podobnie jak insulina zmniejsza nadwyżki cukru we krwi, w związku z tym spożycie cebuli jest niezwykle przydatne dla diabetyków i pacjentów chorych na raka. Reguluje poziom glikemii, normalizuje wydzielanie insuliny w trzustce i w konsekwencji hamuje wzrost komórek nowotworowych.
Właściwości kwercetyny:
Opóźnia wzrost i rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych.
Wywołuje apoptozę zanik komórek rakowych.
Ma działanie przeciwzapalne, tworzy środowisko wrogie nowotworom.
Zapobiega pojawianiu się przerzutów.
Jest przeciwutleniaczem, który wspomaga usuwanie wolnych rodników.
Pobudza układ odpornościowy do niszczenia komórek nowotworowych.
Eksperymenty na szczurach wykazały, że kwercetyna zwiększa przeżycie i zapobiega kacheksji spowodowanej rakiem.
Pomaga usunąć z organizmu toksynę benzopirenu. Kiedy jesteś zaproszony na grilla i nie możesz odmówić, nie zapomnij zjeść więcej niż zwykle cebuli.
Inne właściwości
Oprócz właściwości przeciwnowotworowych wynikających z wysokiej zawartości kwercetyny, cebula ma zdolność regulowania poziomu cholesterol, zapobieganie chorobom układu krążenia, osteoporozie i starzeniu się komórek.
Pracownicy Uniwersytetu w Heidelbergu wprowadzili szczurom komórki rakowe ludzkiej trzustki, a następnie traktowali je ekstraktem z cebuli i brokułów, wyniki okazały się być imponujące. W tym zabiegu połączono dwie potężne substancje: kwercetynę i sulforafan. Kwercetyna jest zdolna do samounicestwienia komórek nowotworowych, tłumić przerzuty i ich rozprzestrzenianie się.
Spożywanie: mądrze będzie jeść codziennie, aby skorzystać z ich doskonałych właściwości przeciwnowotworowych.
Czosnek dobry na wszystko
W Egipcie pięć tysięcy lat temu był używany do celów terapeutycznych. Claudius Galen, wykształcony lekarz Cesarstwa Rzymskiego,
uważał czosnek za panaceum i zalecał go gladiatorom do codziennego użytku jako środek zaradczy.
Czosnek także zawiera kwercetynę, ale dodatkowo jeszcze substancję o właściwościach przeciwnowotworowych – allin, olejek eteryczny, który jest odpowiedzialny za specyficzny zapach czosnku. Allin jest przekształcany w alicynę, gdy posiekamy ząbek czosnku, a to allicyna ma działanie przeciwnowotworowe.
Ponadto czosnek zawiera oligoelementy: żelazo, selen, cynk, magnez, siarkę i wapń. Zawiera również dużo fruktozy (do 75%) i argininę.
Wzrost spożycia czosnku wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na różne rodzaje raka: przełyku, żołądka, trzustki, skóry, płuc.
Kobiety, które jedzą dużo czosnku, chorują na raka o 50% mniej niż te, które prawie nie go nie spożywają.
Zużycie 10 gramów czosnku dziennie (1-2 ząbki), zmniejsza zdolność do wytwarzania koomórek wszelkiego rodzaju nowotworów.
Właściwości przeciwkwasowe alliny i jej pochodnych :
Pomaga usunąć potencjalnie rakotwórcze substancje z organizmu, zapobiegając w ten sposób ryzyku raka.
Pomaga zrekompensować szkody spowodowane przez DNA komórek i uniknąć mutacji komórek nowotworowych.
Tłumi proliferację komórek.
Inne terapeutyczne właściwości czosnku
Ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze, to znaczy zwalcza wszystkie infekcje.
Spożywanie. W profilaktyce raka musimy jeść od dwóch do czterech ząbków czosnku dziennie.
Aby zapewnić uwolnienie alliny i jej przekształcenie w alicynę, należy ścisnąć ząbki czosnku bokiem noża i pozostawić na dziesięć minut na aktywowanie się alicyny. Dopiero wtedy substancje przeciwzapalne czosnku stają się aktywne i gotowe do walki z rakiem.
Aby zneutralizować charakterystyczny zapach, można zmieszać czosnek z selerem naciowym i pietruszką.
Czosnek jest lepiej wchłaniany w formie gotowanej. Łatwy sposób na gotowanie czosnku, zachowując wszystkie jego właściwości – dodaj go do wszystkich zup warzywnych.
Kapustowate odpierają atak raka
Mówiąc o krzyżowych, mamy na myśli kapustę: brukselkę, włoską, głowiastą, kalarepę, kalafior, brokuły, a także rzepę.
Kapustowate zawierają glukozynolany, mają właściwości przeciwnowotworowe. Najbardziej przebadane glukozynolany odporne na raka: indol-3-karbinol (najbardziej w brokułach) i sulforafan (w kalafiorze). Glukozynolany są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach i smak. Gdy ściany komórkowe tych roślin zostaną zmiażdżone przez rdzeń lub zmiażdżone nożem, zostaje uwolniony
enzym myrosinase, który przekształca glukozynolany w izotiocyny, które są środkami przeciwnowotworowymi.
Właściwości
Pobudzają układ odpornościowy do eliminacji komórek nowotworowych, zwiększając o 50% aktywność przeciwciał.
Ponadto regulują poziom estrogenów krążących we krwi, co jest szczególnie przydatne w zapobieganiu rakowi piersi. Regularne spożycie kapustnych, zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka piersi.
WAŻNE! Kapustne są przeciwutleniaczami, ponieważ są bogate w beta-karoten, witaminę C, selen i witaminę E. Blokują rakotwórczy potencjał dużej liczby szczególnie niebezpiecznych substancji, które mogą powodować raka.
Te rośliny są środkami odtruwającymi, z powodzeniem aktywują nasze systemy antyoksydacyjne.
Są ludzie, którzy są bardzo podatni na raka, ponieważ detoksykanty nie działają w ich ciele. Niektórzy ludzie są szczególnie wrażliwi na degeneracyjne działanie dymu tytoniowego, ponieważ mają słaby system antyoksydacyjny, są narażeni na ryzyko zachorowania na raka płuc, ale
jeśli będą regularnie spożywać te cudowne rośliny, problem zostanie usunięty.
Kapustne mogą tłumić manifestację dwóch genów związanych z rakiem pochodzenia genetycznego: BRCA1 i BRCA2, które odpowiedzialny za raka piersi i prostaty.
WAŻNE! Kapustne nie tylko zapobiegają nowotworom, ale nawet mogą przedłużyć życie pacjentów z rakiem i zapobiegać nawrotom.
Regularne spożywanie tych produktów roślinnych znacznie zmniejsza ryzyko raka o różnej lokalizacji: jamy ustnej, przełyku, płuc, nerek, pęcherza moczowego, okrężnicy, piersi, jajników, prostaty.
Nowe badanie wykazało, że zwiększone spożycie kapustnych w pierwszych trzech latach po rozpoznaniu raka piersi zmniejsza ryzyko nawrotu i śmierci z powodu tej choroby. Kobiety, które spożywały więcej były o 62% mniej narażone na śmierć z powodu raka i 35% mniejsze ryzyko wystąpienia nawrotów choroby.
Spożywanie. Aby uzyskać efekt przeciwnowotworowy, zaleca się 3 razy w tygodniu jeść kapustę i inne produkty z rodziny kapustnych.
W 2000 r. Została opublikowana ciekawa praca, która wykazała, że włączenie kapustnych do diety trzy lub więcej razy w tygodniu zmniejsza ryzyko raka prostaty i zmniejsza ryzyko przerzutów.
Spośród wszystkich krzyżowych najskuteczniejszym produktem przeciwnowotworowym są brokuły.
Wskazówki dotyczące gotowania
Nie zaleca się gotować brokułów ze względu na fakt, że sulforafan i indol-3-karbinol w wysokich temperaturach rozpada się.
WAŻNE! Aby brokuły były bardziej skuteczne, muszą być posiekane i dobrze przeżute!
Można je gotować na parze, ale nie dłużej niż dziesięć minut.
Podczas gotowania kapusty trzy czwarte glukozynanów zostaje w wodzie, dlatego ważne jest zużycie bulionu z kapusty.
Na kolację wspaniałe będą brokuły ugotowane na parze (10 minut), przyprawione łyżką oleju roślinnego, soku z cytryny i świeżego zmielonego czarnego pieprzu.
Oraz sałatka z kapusty z przyprawami z oleju roślinnego, octu, kurkumy i pieprzu.
Odile Fernandez: „Moje przepisy antyrakowe. Doświadczenie lekarza, który wygrał z rakiem”