Lecznicze właściwości czosnku były znane już Sumerom, czyli około 2300 lat p.n.e.
Leczono nim gorączkę, zakażenia i zatrucia.
W 1922 r. podczas wykopalisk grobowca Tutanchamona, którego budowę datuje się na około 1300 p.n.e. znaleziono cebulki czosnku.
Allicyna zawarta w czosnku jest naturalnym antybiotykiem, który radzi sobie z zapaleniem, blokuje
rozmnażanie bakterii chorobotwórczych, wspiera odporność.
Czosnek jedzony codziennie, w takiej czy innej formie, w sposób naturalny obniża ciśnienie krwi o 15 jednostek.
Czosnek przechowywany w temperaturze pokojowej stopniowo traci fitoncydy.
Aby zachować cudowne właściwości czosnku, medycyna ludowa zaleca różne przepisy na nalewki i eliksiry z czosnkiem.
1. Nalewka czosnkowa do oczyszczenia naczyń.
Zmiażdż w moździerzu 350 g oczyszczonego czosnku. Zalej 200 ml alkoholu.
Przelej do do słoika, zakręć pokrywkę i umieścić w ciemnym miejscu na 10 dni. Następnie przecedź przez gęstą gazę i odstaw na kolejne 3 dni.
Pij z zimnym mlekiem (60 g nalewki na 1 porcję) codziennie przed posiłkami przez 10 dni.
Ten wspaniały lek oczyszcza organizm z nadmiaru tłuszczów, oczyszcza naczynia, usuwa pasożyty, poprawia metabolizm, wzmacnia odporność.
2. Nalewka z czosnku i czerwonego wina.
Weź 12 ząbków czosnku i 750 ml czerwonego wytrawnego wina.
Przekrój każdy ząbek na 4 części, umieść je w przezroczystym szklanym pojemniku, zalej winem i zamknij. Postaw blisko okna na dwa tygodnie. Codziennie wstrząśnij lekko słoikiem. Następnie przecedź nalewkę i umieść w ciemnym miejscu. Likier czosnkowy na cały wachlarz chorób gotowy. Powinien być spożywany na łyżeczce na 5-7 minut przed jedzeniem przez 30 dni.
Połączenie wina i czosnku potęguje pozytywny efekt każdego z osobna. Nalewka usuwa nadmiar soli ze stawów, wzmacnia naczynia serca, podnosi odporność, poprawia metabolizm, promuje hematopoezę i oczyszcza krew.
3. Nalewka z cytryną, miodem i czosnkiem.
Zmiażdż 4 główki czosnku. Pokrój w cząstki 6 cytryn. Wymieszaj wszystko z 200 g miodu. Powstałą mieszaninę przewidziano na trzy litrowy słoik. Umieść wszystko i zalej ciepłą przegotowaną wodą.
Odstaw do lodówki na cztery dni. Otrzymaną nalewkę należy wypić 20 minut przed śniadaniem.
Najpierw zaleca się stosowanie na 1/4 szklanki, a następnie doprowadzić dawkę do pół szklanki.
Czosnek z cytryną i miodem obniży poziom cholesterolu, oczyści naczynia, poprawi pracę serca, zlikwiduje duszność, poprawi zdrowie ogólne i samopoczucie.
Istnieją jednak przeciwwskazania do wszystkich nalewek czosnkowych.
Nie są zalecane dla osób z chorobami żołądka, zapaleniami żołądka, wrzodami. Przeciwwskazane są także dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią.
Jakąkolwiek nalewkę czosnkową wybierzesz, wpłynie nie tylko na stan naczyń, ale także pomoże poradzić sobie z wysokim ciśnieniem, pozbyć się migreny i znacznie się poprawi ogólne samopoczucie.