W okresie letnim zawsze pojawia się pytanie, jak najlepiej sterylizować słoiki. Sterylizację słoików można wykonać na dwa sposoby.
Pierwsza to klasyczna sterylizacja parowa, która zajmuje 10 minut. Drugi – zimna, czas sterylizacji to 2 minuty.
Metoda sterylizacji na zimno.
Dokładnie umyj słoiki sodą oczyszczoną.
Wlej do słoika 70 ml alkoholu lub octu.
Przykryj słoik pokrywką i potrząsaj przez pół minuty.
Następnie wlej płyn do innego słoika i powtórz procedurę. Każdy słoik potrzebuje własnej pokrywki.
Ta metoda zajmuje bardzo mało czasu, słoiki nie pękają podczas zmian temperatury i pozostają stale sterylne aż do wekowania. To także dobry sposób na sprawdzenie szczelności wieczka. Ta metoda sterylizacji jest także bardzo tania.
Spróbuj w ten sposób sterylizować słoiki, a będziesz zadowolony!