w ,

Sześć najlepszych produktów spożywczych dla osób z cukrzycą

Dieta odgrywa ważną rolę w życiu osób z cukrzycą, ponieważ poziom glukozy we krwi i samopoczucie pacjenta zależą w dużej mierze od jedzenia.

Diabetycy nie powinni całkowicie eliminować żadnego pokarmu, ale większość diety powinna zawierać pokarmy, które pomagają kontrolować im poziom cukru.

Wskazówki są bardzo ważne także dla osób, które są obciążone ryzykiem choroby cukrzycowej.

Warzywa bezskrobiowe i liściaste

Warzywa skrobiowe i liściaste są bogate w witaminy, minerały i błonnik, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi. Dodatkowo warzywa są bogate w wodę, co pomaga utrzymać odpowiedni poziom płynów w organizmie oraz pozwala uniknąć nieprzyjemnych objawów odwodnienia, takich jak bóle głowy, osłabienie i suchość w ustach. Warzywa skrobiowe i liściaste obejmują brokuły, paprykę, ogórki, cebulę, czosnek, szpinak, rukolę i inne.

Produkty pełnoziarniste

Pełne ziarna są doskonałym źródłem wolnych węglowodanów, które podobnie jak błonnik pomagają kontrolować poziom glukozy. Produkty pełnoziarniste obejmują zboża (owies, proso, kaszę bulgur, komosę ryżową), twardy makaron, brązowy ryż, chleb pełnoziarnisty.

Tłuste ryby

Tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk i makrela, zawierają witaminę D i kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają pracę mózgu i układu nerwowego oraz chronią przed chorobami układu krążenia, których ryzyko znacznie zwiększa cukrzyca.

Orzechy i nasiona

Orzechy włoskie i nasiona są dobrym źródłem zdrowych tłuszczów, błonnika, witamin i białek roślinnych. Ze względu na wysoką kaloryczność lepiej spożywać je w ograniczonych ilościach, np. dodając je do sałatek lub płatków zbożowych.

Rośliny strączkowe

Mimo dużej zawartości skrobi, rośliny strączkowe są bardzo przydatne nawet dla diabetyków, ponieważ są bogate w błonnik i wiele ważnych dla organizmu substancji: żelazo, potas, magnez itp. Rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca i groszek, nie tylko pomagają regulować poziom glukozy, ale także poprawiają ogólny metabolizm.

Jagody

W przeciwieństwie do niektórych owoców i słodyczy, jagody nie zawierają dużo cukru, ale są również bogate w błonnik i przeciwutleniacze. Dlatego osoby z cukrzycą powinny włączyć je do swojej diety, aby uczynić ją lepiej zbilansowaną i bardziej zróżnicowaną. Większość jagód nie traci swoich korzystnych właściwości podczas mrożenia, więc zimą można je jeść po rozmrożeniu.

UWAGA! Treści w serwisie z założenia mają charakter informacyjno-edukacyjny. Jeśli cierpisz na choroby przewlekłe lub stosujesz leki, zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed rozpoczęciem naturalnego leczenia, aby uniknąć interakcji. Odkładając lub przerywając klasyczne zabiegi medyczne, możesz zagrozić swojemu zdrowiu.
Źródło: fabricatinromania.info, Miniatura wpisu: freepik.com