Kiedy byliśmy dziećmi, moja babcia dawała nam domowy syrop, który nazwała „Penicyliną Ubogich”.
Ten stary przepis zawsze nam pomagał. Nawet teraz, gdy życie wszystkim komplikowała wszechobecna infekcja, a pomoc lekarska była utrudniona, wspieraliśmy się w wychodzeniu z niej babcinym syropem.
I szczęśliwie obyło się bez powikłań.
Syrop łagodził napady kaszlu i rozrzedzał zalegający śluz. Łagodził drapanie w gardle i stany zapalne.
Syrop jest na bazie tymianku.
Tymianek to cudowne zioło – może szybko wyleczyć kaszel – nawet długotrwały stan przewlekły.
Ma przyjemny smak, działa łagodnie uspokajająco i pomaga lepiej spać.
Dlaczego jest tak skuteczny?
Nie ma w tym magii. Tymianek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków o działaniu antyseptycznym i odkażającym.
Pomaga przy przeziębieniach, stanach zapalnych dróg oddechowych i problemach trawiennych.
Przy przy napadach kaszlu, śluzu, astmy, zapaleniu oskrzeli, podrażnieniach, suchości i krztuścu.
Bardzo ułatwia również odkrztuszanie śluzu. Do produkcji domowego syropu możemy użyć suszonego tymianku w torebce. Oczywiście możesz również użyć świeżego.
Pełen wachlarz właściwości uzupełnia dodatek Ślazu dzikiego (Malva sylvestris L.), zwanego dziką malwą.
Ma działanie osłaniające i zmiękczające zewnętrznie i wewnętrznie w nieżycie nosa i stanach zapalnych dróg oddechowych.
Zawarty w kwiatach śluz przechodzi do wyciągów wodnych i powleka błony śluzowe jamy ustnej, gardła i krtani, chroniąc je przed podrażnieniem, łagodzi również kaszel, przywraca ruch nabłonka rzęskowego, ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza stan zapalny.
Trzeba pamiętać, że est jednym z surowców roślinnych które mogą być stosowane u małych dzieci i niemowląt.
Do przygotowania syropu potrzebujemy:
• 200 g cukru,
• 250 ml wody,
• 1 opakowanie suszonego tymianku ze sklepu, lub pęczek świeżego lub ususzonego samodzielnie tymianku całego z łodyżkami
• Opcjonalnie: 3 łyżki kwiatu malwy
Przygotowanie:
Cukier gotujemy z wodą na małym ogniu przez około 20 minut, aby niewiele wody wyparowało.
Dodajemy zawartość torebki suszonego tymianku (lub pęczek świeżego), kwiat malwy i krótko gotujemy – około 2 minut.
Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do zaparzenia do następnego dnia.
Następnego dnia – najlepiej w ciągu 24 godzin, przecedzić do wyparzonej butelki/słoika i przechowywać w lodówce.
Podawać 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce starsze dzieci, dorośli 5 razy dziennie po łyżce.