w

Zapomnij o cebuli i czosnku, to jest siła: PRZEPIS na syrop, który oczyszcza płuca i leczy nawet najgorszy kaszel – pomoże nawet palaczom!

Kiedy byliśmy dziećmi, moja babcia dawała nam domowy syrop, który nazwała „Penicyliną Ubogich”.

Ten stary przepis zawsze nam pomagał. Nawet teraz, gdy życie wszystkim komplikowała wszechobecna infekcja, a pomoc lekarska była utrudniona, wspieraliśmy się w wychodzeniu z niej babcinym syropem.

I szczęśliwie obyło się bez powikłań.

Syrop łagodził napady kaszlu i rozrzedzał zalegający śluz. Łagodził drapanie w gardle i stany zapalne.

Syrop jest na bazie tymianku.

Tymianek to cudowne zioło – może szybko wyleczyć kaszel – nawet długotrwały stan przewlekły.

Ma przyjemny smak, działa łagodnie uspokajająco i pomaga lepiej spać.

Dlaczego jest tak skuteczny?

Nie ma w tym magii. Tymianek jest jednym z najsilniejszych naturalnych antybiotyków o działaniu antyseptycznym i odkażającym.

Pomaga przy przeziębieniach, stanach zapalnych dróg oddechowych i problemach trawiennych.

Przy przy napadach kaszlu, śluzu, astmy, zapaleniu oskrzeli, podrażnieniach, suchości i krztuścu.

Bardzo ułatwia również odkrztuszanie śluzu. Do produkcji domowego syropu możemy użyć suszonego tymianku w torebce. Oczywiście możesz również użyć świeżego.

Pełen wachlarz właściwości uzupełnia dodatek Ślazu dzikiego (Malva sylvestris L.), zwanego dziką malwą.

Ma działanie osłaniające i zmiękczające zewnętrznie i wewnętrznie w nieżycie nosa i stanach zapalnych dróg oddechowych.

Zawarty w kwiatach śluz przechodzi do wyciągów wodnych i powleka błony śluzowe jamy ustnej, gardła i krtani, chroniąc je przed podrażnieniem, łagodzi również kaszel, przywraca ruch nabłonka rzęskowego, ułatwia odkrztuszanie i zmniejsza stan zapalny.

Trzeba pamiętać, że est jednym z surowców roślinnych które mogą być stosowane u małych dzieci i niemowląt.

Do przygotowania syropu potrzebujemy:

• 200 g cukru,

• 250 ml wody,

• 1 opakowanie suszonego tymianku ze sklepu, lub pęczek świeżego lub ususzonego samodzielnie tymianku całego z łodyżkami

• Opcjonalnie: 3 łyżki kwiatu malwy

Przygotowanie:

Cukier gotujemy z wodą na małym ogniu przez około 20 minut, aby niewiele wody wyparowało.

Dodajemy zawartość torebki suszonego tymianku (lub pęczek świeżego), kwiat malwy i krótko gotujemy – około 2 minut.

Następnie zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do zaparzenia do następnego dnia.

Następnego dnia – najlepiej w ciągu 24 godzin, przecedzić do wyparzonej butelki/słoika i przechowywać w lodówce.

Podawać 3-4 razy dziennie po jednej łyżeczce starsze dzieci, dorośli 5 razy dziennie po łyżce.

Źródło: Bylinkový ráj Michaela/youtube, bylinkovyraj.net, dobrenoviny.sk, pl.wikipedia.org/wiki/Ślaz_dziki, Miniatura wpisu: pixabay.com