Syrop z młodej pokrzywy bez gotowania! Ten oryginalny syrop z pokrzywy cytrynowej z pewnością Cię zaskoczy. Jest nie tylko pyszny, ale także wolny od sztucznych dodatków. Dlatego stanowi zdrowszą alternatywę dla sklepowych syropów. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają jego smak!
Przepis pochodzi z kanału YouTube Kuhinja Valentina Mašković.
Syrop z pokrzywy – przepis
Składniki:
- 4 litry wody
- 60 gałązek młodej pokrzywy
- 1 opakowanie kwasku cytrynowego
- 1 kg świeżych, ekologicznych cytryn
- 2 kg miodu (bez dodatku słodzików dla osób z cukrzycą)
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj wodę w garnku, a następnie odstaw.
2. Zalej pokrzywy wrzątkiem (bez gotowania).
3. Posiekaj drobno namoczone wcześniej pokrzywy i wrzuć z powrotem do garnka.
4. Dodaj kwasek cytrynowy.
5. Pozostaw na 24 godziny.
6. Umyj cytryny, pokrój je wraz ze skórką i wrzuć do miksera.
7. Zmiksuj na miąższ, a następnie dodaj do pokrzyw.
8. Przecedź powstałą mieszankę przez gazę do czystego pojemnika.
9. Dodaj miód lub cukier, mieszaj aż do rozpuszczenia.
10. Następnie przelej syrop do sterylnych butelek.
Przechowuj w lodówce.
Właściwości zdrowotne pokrzywy:
- Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm i chroni komórki.
- Neutralizuje toksyny i zapobiega nowotworom.
- Oczyszcza krew, zapobiega anemii i zakrzepom.
- Poprawia trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy i wspomaga wydzielanie żółci.
- Wspiera gojenie ran, wzmacnia włosy, zwalcza łupież i dodaje blasku.
- Łagodzi kaszel, ułatwia oddychanie i dba o zdrowie serca.
- Oczyszcza organizm, wspiera pracę nerek i wątroby.
- Redukuje bóle stawów, migreny oraz mięśni.
Należy unikać spożywania pokrzywy w ciąży, podczas karmienia piersią, w przypadku uczulenia, nadwrażliwości oraz niskiego ciśnienia krwi.