w ,

Syrop leczniczy z młodej pokrzywy bez gotowania – Kochają go nawet dzieci!

Syrop z młodej pokrzywy bez gotowania! Ten oryginalny syrop z pokrzywy cytrynowej z pewnością Cię zaskoczy. Jest nie tylko pyszny, ale także wolny od sztucznych dodatków. Dlatego stanowi zdrowszą alternatywę dla sklepowych syropów. Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają jego smak!

Przepis pochodzi z kanału YouTube Kuhinja Valentina Mašković.

Syrop z pokrzywy – przepis

Składniki:

  • 4 litry wody
  • 60 gałązek młodej pokrzywy
  • 1 opakowanie kwasku cytrynowego
  • 1 kg świeżych, ekologicznych cytryn
  • 2 kg miodu (bez dodatku słodzików dla osób z cukrzycą)

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj wodę w garnku, a następnie odstaw.
2. Zalej pokrzywy wrzątkiem (bez gotowania).
3. Posiekaj drobno namoczone wcześniej pokrzywy i wrzuć z powrotem do garnka.
4. Dodaj kwasek cytrynowy.
5. Pozostaw na 24 godziny.
6. Umyj cytryny, pokrój je wraz ze skórką i wrzuć do miksera.
7. Zmiksuj na miąższ, a następnie dodaj do pokrzyw.
8. Przecedź powstałą mieszankę przez gazę do czystego pojemnika.
9. Dodaj miód lub cukier, mieszaj aż do rozpuszczenia.
10. Następnie przelej syrop do sterylnych butelek.

Przechowuj w lodówce.

Właściwości zdrowotne pokrzywy:

  • Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm i chroni komórki.
  • Neutralizuje toksyny i zapobiega nowotworom.
  • Oczyszcza krew, zapobiega anemii i zakrzepom.
  • Poprawia trawienie, oczyszcza przewód pokarmowy i wspomaga wydzielanie żółci.
  • Wspiera gojenie ran, wzmacnia włosy, zwalcza łupież i dodaje blasku.
  • Łagodzi kaszel, ułatwia oddychanie i dba o zdrowie serca.
  • Oczyszcza organizm, wspiera pracę nerek i wątroby.
  • Redukuje bóle stawów, migreny oraz mięśni.

Należy unikać spożywania pokrzywy w ciąży, podczas karmienia piersią, w przypadku uczulenia, nadwrażliwości oraz niskiego ciśnienia krwi.