Nie znam nikogo kogo by mama w dzieciństwie nie leczyła syropem z cebuli.
Wciąż dobrze pamiętam jego smak choć go nie znosiłam. Ale ta wersja odpowiada mi i dzieciom znacznie bardziej i okazała się być skuteczniejsza!
Syrop najlepiej działa w przypadku kaszlu, zapalenia dróg oddechowych i wirusów.
Można podawać go profilaktycznie 1 łyżkę stołową dziennie w celu wzmocnienia odporności.
Jeśli i ty nie lubisz klasycznego syropu cebulowego to mam dla Ciebie dobrą wiadomość.
Dzięki cytrynie i imbirowi smak cebuli jest zdecydowanie mniej intensywny i mam nawet wrażenie, że jest dobrze tolerowany przez dzieci.
Aby wesprzeć terapeutyczne działanie syropu, dodaj miód i szczyptę kurkumy.
Na co pomaga syrop z cebuli?
Na przeziębienie i towarzyszący mu kaszel, także w przypadku męczących napadów.
Jeśli dzieci będą pić syrop, proponuję użyć 2 cm imbiru.
Jeśli dorośli 3 cm imbiru.
Składniki:
• 1 duża cebula
• 1 cytryna
• 2 – 3 cm imbiru
• cukier lub miód
Wykonanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
Cytrynę umyć i pokroić na pół plasterki bez obierania.
Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Umieść w pojemniku w kilku warstwach:
Cebula, cytryna, imbir – i każdą posyp łyżką cukru.
Wkładaj, aż zużyjesz wszystkie składniki. Na górze zakończ cebulą, dodaj centymetr pokrojonej na plasterki świeżej kurkumy lub pół łyżeczki suszonej.
Przykryj pojemnik folią spożywczą i umieść go blisko grzejnika.
Po 3 dniach odcedź powstały syrop i wyrzuć składniki.
W tym czasie substancje czynne poszczególnych składników zostaną uwolnione i syrop jest gotowy do spożycia.
Syrop przechowuj w lodówce. W przypadku przeziębienia i kaszlu zażywaj 1 łyżkę trzy razy dziennie.