Jesień obfituje w przeróżne owoce sezonowe, w tym gruszki. Te soczyste owoce mają przyjemny słodko-kwaśny smak i wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu.
Miały zastosowanie w medycynie ludowej, a ich zdrowotne właściwości doceniano od ponad dwóch tysiącleci.
W Azji Wschodniej, w tym w Korei, Japonii i Chinach, gruszki były wykorzystywane do różnych zastosowań medycznych, miedzy innymi do łagodzenia objawów chorób dróg oddechowych, leczenia gorączki, leczenia stanów zapalnych, a nawet kaca alkoholowego.
Tradycyjna funkcja gruszek została potwierdzona przez ostatnie dowody naukowe. Badania in vitro i in vivo potwierdziły, że gruszki stymulują główne enzymy metabolizujące alkohol i eliminują obciążenie organizmu aldehydem.
Zmniejszają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
Według badań spożywanie gruszek i jabłek zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 średnio o 18%. Spożywanie pokarmów bogatych w antocyjany, zwłaszcza jagód i jabłek/gruszki, wiązało się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2.
Gruszki, szczególnie dojrzałe, zawierają flawonoidy, czyli polifenole roślinne, które mają silne właściwości antyoksydacyjne. Spowalniają proces starzenia się komórek, redukują stany zapalne w organizmie, wzmacniają naczynia krwionośne, a także zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby serca, cukrzycę i niektóre rodzaje nowotworów.
Pomagają schudnąć
Gruszki są bogate w błonnik i mają niską kaloryczność. Badanie wykazało, że uczestniczki, które jadły gruszki przez 12 tygodni, zdołały schudnąć bez innych zmian w diecie.
Jedzenie gruszek znacząco poprawiło trawienie i obniżyło poziom TC, triglicerydów (TG), LDL-C i cholesterolu w porównaniu z grupą kontrolną. Przy czym działanie gruszek na obniżenie lipidów jest związane z takimi składnikami, jak katechina, które są bardziej skondensowane w skórkach niż w miąższu.
Wzmacnia odporność
Gruszki są dobrym źródłem składników, które pomagają naszemu układowi odpornościowemu w walce z chorobami. Mają także pozytywny wpływ na poprawę stanu skóry, włosów i paznokci. Większość z nich znajduje się w skórce, a nie w miąższu gruszek, dlatego nie należy obierać owoców przed zjedzeniem.
Działanie antymutagenne, przeciwnowotworowe
Badania wykazały, że gruszki mogą hamować procesy mutagenne, które prowadzą do nowotworów. W badaniu klinicznym z udziałem osób jedzących smażonego kurczaka z gruszkami i bez, zaobserwowano szybkie wydalanie 1-OHP z moczem w porównaniu z osobami nie jedzącymi gruszek. Wpływa znacząco to na zmniejszenie zatrzymywania substancji rakotwórczych w organizmie.
Gruszki ułatwiają także wydalanie azotynów stosowanych podczas przetwarzania żywności. Mogą one łatwo reagować z aminami, tworząc w przetworzonej żywności silne czynniki rakotwórcze.
Wreszcie, w gruszkach znajduje się wiele funkcjonalnych fitochemikaliów, takich jak związki fenolowe, w tym kwas chlorogenowy i kwas malaksinowy, które wykazują zróżnicowane działanie przeciwrakotwórcze.
Gruszki wykazują także działanie przeciwzapalne poprzez tłumienie odpowiedzi immunologicznych. Szczególnie przydatny w tym zakresie jest ocet gruszkowy m.in. w stanach zapalnych skóry.
Gruszki wykazały także dużą skuteczność w leczeniu alergicznych chorób zapalnych i oddechowych, takich jak astma, czy zapalenie oskrzeli.
Pobudzają trawienie i detoksykują
Gruszki, podobnie jak inne owoce, zawierają kwasy owocowe, które pomagają żołądkowi wydajniej trawić pokarm. Mają także korzystny wpływ na zapobieganie uszkodzeniom wątroby alkoholem i pozaalkoholowymi czynnikami.
Przeciwwskazania
Ale niestety gruszki choć są bezpieczne mają także swoje przeciwwskazania. Spożywanie ich nie jest zalecane osobom z zapaleniem żołądka, zapaleniem okrężnicy i zespołem jelita drażliwego i niespecyficznymi biegunkami, ponieważ mogą podrażniać błony śluzowe przewodu pokarmowego.
Niemniej dla większości ludzi są one bezpieczne i bardzo korzystne. Warto z nich korzystać póki trwa na nie sezon.