Pomidory ze śliwkami stanowią nietypowe, ale bardzo ciekawe połączenie.
Powstała zalewa jest smaczna i aromatyczna. Można ją pić, ale także stosować jako marynatę do pieczenia i duszenia mięs. Nadaje mięsu przyjemny smak i zapach. Do dań mięsnych wykorzystamy także owoce ze słoika, które urozmaicą i zagęszczą sos.
Słoiki są bardzo proste do przygotowania. Jeśli dysponujemy jeszcze nadmiarowymi pomidorami i śliwkami to warto skorzystać z tego przepisu. Wejdzie na stałe na listę corocznych przetworów.
Pomidory ze śliwkami na zimę
Składniki:
Produkty do marynaty (na litr):
- cukier – 120 g;
- sól – 1,5 łyżki stołowej;
- ocet (9%) – 2 łyżki stołowe.
Produkty na dwa litrowe słoiki:
- pomidory i śliwki w proporcji 2:1
- świeża bazylia – 2 gałązki
- czosnek – 2 ząbki
- gorczyca – 1 łyżeczka
- pieprz czarny – po 4 kulki
- ziele angielskie po 2 kulki
Przygotowanie krok po kroku
1. W wysterylizowanych słoikach układamy pokrojone lub całe ząbki, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i bazylię. Następnie pomidory i śliwki.
2. Zawartość słoików zalewamy wrzącą wodą. Następnie pojemniki przykrywamy się pokrywkami i pozostawia na 25 minut.
3. Teraz należy odlać wodę, najlepiej przez specjalną nakrętkę z dziurkami do garnka i postawić go na kuchence. Wodę solimy, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
4. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie dodajemy ocet. Gotujemy przez kolejną minutę i zdejmujemy z ognia.
5. wrzątkiem zalewamy słoiki i zakręcamy wysterylizowanymi pokrywkami. Słoiki odwracamy, owijamy i pozostawiane w tym stanie do całkowitego schłodzenia.
Słoiki można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej, nie muszą trafić do piwnicy ani lodówki, ale powinny być w ciemnym miejscu.