Pomidory ze śliwkami na zimę. Doskonała marynata do mięs

Pomidory ze śliwkami stanowią nietypowe, ale bardzo ciekawe połączenie.

Powstała zalewa jest smaczna i aromatyczna. Można ją pić, ale także stosować jako marynatę do pieczenia i duszenia mięs. Nadaje mięsu przyjemny smak i zapach. Do dań mięsnych wykorzystamy także owoce ze słoika, które urozmaicą i zagęszczą sos.

Słoiki są bardzo proste do przygotowania. Jeśli dysponujemy jeszcze nadmiarowymi pomidorami i śliwkami to warto skorzystać z tego przepisu. Wejdzie na stałe na listę corocznych przetworów.

Pomidory ze śliwkami na zimę

Składniki:

Produkty do marynaty (na litr):

  • cukier – 120 g;
  • sól – 1,5 łyżki stołowej;
  • ocet (9%) – 2 łyżki stołowe.

Produkty na dwa litrowe słoiki:

  • pomidory i śliwki w proporcji 2:1
  • świeża bazylia – 2 gałązki
  • czosnek – 2 ząbki
  • gorczyca – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny – po 4 kulki
  • ziele angielskie po 2 kulki

Przygotowanie krok po kroku

1. W wysterylizowanych słoikach układamy pokrojone lub całe ząbki, pieprz, ziele angielskie, gorczycę i bazylię. Następnie pomidory i śliwki.

2. Zawartość słoików zalewamy wrzącą wodą. Następnie pojemniki przykrywamy się pokrywkami i pozostawia na 25 minut.

3. Teraz należy odlać wodę, najlepiej przez specjalną nakrętkę z dziurkami do garnka i postawić go na kuchence. Wodę solimy, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia.
4. Gotujemy przez 2 minuty, a następnie dodajemy ocet. Gotujemy przez kolejną minutę i zdejmujemy z ognia.
5. wrzątkiem zalewamy słoiki i zakręcamy wysterylizowanymi pokrywkami. Słoiki odwracamy, owijamy i pozostawiane w tym stanie do całkowitego schłodzenia.

Słoiki można przechowywać nawet w temperaturze pokojowej, nie muszą trafić do piwnicy ani lodówki, ale powinny być w ciemnym miejscu.

Usuwa kaszel i stany zapalne przy pierwszych objawach: Najsilniejsza TRÓJKA

Stara receptura z cebuli postawi cię na nogi. Zapomnisz co to kaszel i przeziębienie