Suszone szypułki truskawek są cenniejsze niż same owoce: odkąd to wiem, używam ich przez cały rok – nie przegap okazji i zachowaj każdą!

Jest takie powiedzenie, że człowiek w czerwcu składa się z czereśni, bobu, fasolki, szparagów, a przede wszystkim TRUSKAWEK!

Czekamy na nie cały rok i musimy przez kilka tygodni nasycić się pachnącymi słońcem, soczystymi i słodkimi owocami.

Wprawdzie możemy zachować część ich smaku w przetworach, ale smaku świeżych truskawek nie da się porównać z niczym.

W tym roku pojawiły się wyjątkowo późno i są wyjątkowo drogie. Dlatego warto wiedzieć, że nie tylko same owoce są wartościowe.

Pod tym względem przewyższa je część, którą zwykle odrywamy i wyrzucamy – szypułki!

Są nie tylko aromatyczne i pachnące, ale mają niebagatelny potencjał prozdrowotny.

Właściwości zdrowotne szypułek

Zielarze polecają go w celu zapobiegania wielu chorobom i łagodzenia objawów starzenia.

• pomagają w łagodzeniu bolesnych objawów dny moczanowej,

• zmniejszają ilość szkodliwego cholesterolu we krwi,

• zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia,

• działają ściągająco dzięki wysokiej zawartości tanin,

• tłumią oznaki starzenia się skóry związane z wiekiem (nałóż na twarz zmiażdżone łodygi w formie maseczki, aby zniwelować oznaki starzenia).

Naukowcy w badaniu przeciwutleniaczy w 2016 r. wykryli korzyści płynące z szypułek truskawek oraz ich wartość odżywczą i leczniczą. Stwierdzono, że są bogate w bioaktywne źródła naturalne i zawierają przeciwutleniacze oraz środki przeciwzapalne.

Badanie opublikowane w Journal of Agricultural and Food Chemistry potwierdza, że ​​szypułki truskawki mogą zawierać związki, które mają korzystne właściwości zdrowotne, a także chronią przed patogenami drobnoustrojowymi.

Według University of Nebraska-Lincoln zmiażdżone liście mają właściwości łagodzące i antyseptyczne i mogą być wykorzystane na oparzenia, czyraki, ropnie, ukąszenia owadów i inne.

Jak suszyć?

Co zrobić, aby dłużej przechowywane owoce nie zamieniły się w papkę, a szypułki nie straciły właściwości leczniczych?

Najpierw dokładnie umyj truskawki, usuwając wszelkie zanieczyszczenia.

Usuń spośród nich owoce uszkodzone i zgniłe. Następnie delikatnie odszypułkuj i pokrój na plasterki.

Rozłóż je kratkach suszarki, a jeśli nie masz suszarki to na talerzu, ręczniku lub serwetce.

Bardzo ważne jest, aby nie były narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

Susz owoce i szypułki. Szypułki szybko wysychają, będą gotowe w ciągu dnia (trzeba przechowywać w ciemnym i suchym miejscu).

Najważniejsze – od czasu do czasu mieszaj i obracaj – aby przyspieszyć proces suszenia owoców.

Jeśli nie narzekasz na nadmiar owoców, jedz je świeże lub zamroź. A wysusz same szypułki. Również szypułki można zamrozić.

Szypułki truskawek – Inne zastosowania

W profesjonalnych kuchniach łodyżki truskawek stanowią doskonały dodatek smakowy i nie tylko. To właśnie w zielonej części skoncentrowany jest aromat i świeżość owoców truskawki.

Kucharze wykorzystują szypułki truskawek do pieczenia mięsa lub pieczonych warzyw.

Po upieczeniu mają lekko kwaśny smak i nadają potrawom niepowtarzalny aromat.

Zamiast plasterków cytryny: wlej do dzbanka czystą wodę, wlej do niego garść umytych odkrojonych nożem szypułek truskawek i odstaw.

Nie uwierzysz, jaki piękny truskawkowy aromat i świeży smak będzie miała Twoja lemoniada.

Można wzbogacić miodem, cukrem trzcinowym lub innymi owocami. Jest naprawdę świetna!

Sałatki: zarówno owoce, jak i szypułki są świetnym dodatkiem do sałatek.

Ocet smakowy: doskonale nadaje się do grillowanych ryb, mięsa lub do przygotowania sosów octowych i sosów do sałatek. Wystarczy włożyć umyte szypułki do zwykłego octu i odstawić na kilka godzin.

Alkohol o smaku truskawkowym: zalej szypułki zwykłą wódki lub innym alkoholem i odstaw na kilka dni. Kiedy ją nalejesz, wszyscy zapytają Cię, jak to możliwe, że pachnie jak truskawki.

Czy wiesz, że szypułki truskawek zawierają dużo witamin i podobnie jak warzywa liściaste, żelazo i inne zdrowe substancje? Dlatego możesz dodawać je do smoothie, wyciskanych soków i koktajli.

Herbata truskawkowa: Jeśli wysuszysz szypułki, możesz zrobić z nich doskonałą herbatę truskawkową.

Do przygotowania herbaty potrzebujemy 1 łyżeczki suszonych liści, którą zalewamy 1 szklanką wrzącej wody, pozostawiamy do zaparzenia i nawet zimą możemy cieszyć się letnim smakiem i aromatem.

Dodaj je do kąpieli: Kąpiel truskawkowa w miesiącach zimowych? Dlaczego nie! Wsyp do wanny trochę suszonych lub mrożonych szypułek truskawek. Zadbałeś pachnący relaks!

Źródło: https://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf405589f, https://communityenvironment.unl.edu/mock-strawberry, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931538/pdf/antioxidants-05-00017.pdf, Ням Нямка/youtube, pixiespocket.com, dobrenoviny.sk
Miniatura wpisu: smakdnia.pl

8 rzeczy, które należy wiedzieć, jeśli masz grupę krwi 0

Fuzarioza, jedna z najczęstszych chorób pomidorów. Przyczyny i metody zwalczania