Mikroskopijne chorobotwórcze grzyby powodują choroby.
Ciemne plamy pojawiają się stopniowo, począwszy od kwietnia, a szczyt przypada na środek lata.
Najpierw na górnej części liści tworzą się żółte, rdzawe lub brązowe plamy.
Plamy są również widoczne na spodniej stronie liści. Przy wysokiej wilgotności pokryte są zarodnikami. Jeśli infekcja jest intensywna, liście wysychają i odpadają.
Z liści choroba przechodzi na pozostałe części – łodygi, owoce, pędy. Te plamy zmniejszają produktywność. Owoce już nie rosną, są zdeformowane i mogą pękać. Nowe pąki nie mogą rosnąć mogą wysychać i odpadać.
Chorobie tej sprzyja wysoka wilgotność (ponad 80-85%), temperatury w zakresie 15-26 °C oraz duże nasłonecznienie.
W takich warunkach zarodniki zaczynają rosnąć, tworząc włókno grzybowe. Wilgoć zwilża kawałki zarodników i może rozprzestrzeniać się w powietrzu.
Grzyby nie boją się mrozu, zimą bezpiecznie przeżywają w postaci grzybni opadłych liści. Wraz z nadejściem wiosny rozpoczyna się nowy etap choroby.
Metody zapobiegania i zwalczania fuzariozy:
– w przypadku pomidorów sadzonych na zewnątrz musisz co roku obracać plony, nie należy sadzić pomidorów na tej samej glebie dwa lata z rzędu;
– usuń i zniszcz wszystkie dotknięte liście;
– wybieraj odmiany roślin odporne na tę chorobę;
– nie podlewaj zbyt mocno pomidorów;
– zwracaj szczególną uwagę na ilości nawozów, nie nawoź za dużo ani za mało.