Aspiryna do warzyw i kwiatów? Powody, dla których warto stosować w ogrodzie

Wiadomo, że tabletka aspiryny przedłuża żywotność ciętych kwiatów.

Naukowcy również o tym pomyśleli i przeprowadzili kilka eksperymentów.

Wnioski jakie z nich wyprowadzili: aspiryna jest nie tylko dostępnym i nieszkodliwym fungicydem, ale także aktywatorem wzrostu.

Z artykułu dowiesz się o przeprowadzonych eksperymentach i prawidłowym stosowaniu aspiryny nie tylko na kwiatach, ale także w ogrodzie.

Kwas acetylosalicylowy jest aktywnym składnikiem aspiryny. Pozyskiwany jest z kwasu salicylowego, który znajduje się w korze wierzby (od łac. salix – wierzba) i innych drzewach. Od dawna wiadomo, że starsi leczyli gorączkę pastą wierzbową, a na ból i stany zapalne używali soku z jej skórki.

Przy stosowaniu roztworu aspiryny na roślinach poprawia się ich ogólny stan i zwiększa się plon.

Dlaczego rośliny tak reagują na aspirynę?

Aspiryna dla roślin działa podobnie jak witaminy dla ludzi.

Amerykański Departament Rolnictwa odkrył, że kwas salicylowy kilkakrotnie zwiększa odporność roślin.

Dzieje się tak, ponieważ niektóre rośliny produkują kwas salicylowy w celu ochrony. Na przykład niewielka ilość pomaga roślinom radzić sobie z atakiem szkodników owadzich lub pojawieniem się pasożytniczych grzybów. W obecności kwasu salicylowego giną uszkodzone komórki roślinne.

W ten sposób aspiryna wspiera i wzmacnia odporność roślin w taki sam sposób, jak u ludzi.

Teraz jest jasne, dlaczego owoce i warzywa, w których znajduje się wystarczająca ilość salicylanów, są przechowywane dłużej i są mniej podatne na choroby. A osoba, która je więcej surowych warzyw i owoców, jest zdrowsza i mniej choruje.

Angielski lekarz Gareth Morgan uważa nawet, że aspiryna jest witaminą. Dlaczego nie? Podobnie jak witaminy są potrzebne organizmowi do ważnych procesów biochemicznych.

Aspiryna dla roślin – fungicyd przeciwko chorobom

W kwiatach ciętych kwas salicylowy blokuje wydzielanie hormonu przez rośliny, co po ścięciu prowadzi do więdnięcia i śmierci.

Judy Jernstedt, profesor Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis, uważa, że ​​kwas salicylowy zmniejsza produkcję etylenu. Przy niewielkiej ilości więdnięcie jest opóźnione, a cięte rośliny mogą dłużej pozostawać w wazonie.

Zwykle jednak można przedłużyć ich żywotność, stosując aspirynę w roztworze.Ponadto przeciwgrzybicze właściwości kwasu salicylowego, który rozpuszcza się w wodzie w wazonie, spowalniają rozwój pleśni.

W końcu ta pleśń wnika w kwiat, może zatkać tkankę naczyniową, co doprowadzi do śmierci kwiatu.

Aspiryna – aktywator wzrostu

Ogrodnicy z University of Rhode Island i Providence Plantations spryskali swoje uprawy ogrodnicze aspiryną i odkryli, że rośliny rosły szybciej, były bardziej produktywne i zdrowsze niż nieleczona grupa kontrolna.

Obserwacja wykazała również, że nie wszystkie rośliny dobrze reagują na aspirynę. Ale w przypadku upraw bakłażana, papryki, pomidorów i ziemniaków – rozwiązanie przyniosło ogromne korzyści.

Inne badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Nauk Rolniczych wykazało, że kwas salicylowy działa jak „silny hormon roślinny” i znacznie zwiększa plony.

Przepis na wodę z aspiryną

Kompozycja z wodą aspiryną od Rebecca Brown, profesor nauk roślinnych na Uniwersytecie Rhode Island

Naukowiec z University of Rhode Island zaleca dodanie 250-500 mg aspiryny do około 4,5 litra wody i spryskiwanie roślin dwa lub trzy razy w miesiącu.

Woda aspirynowa jest nie tylko rodzajem fungicydu, ale także stymulatorem tworzenia korzeni.

Niewłaściwe stosowanie aspiryny w ogrodzie na uprawach polowych prowadzi do oparzeń. Dlatego opryskiwanie najlepiej wykonywać wcześnie rano, aby krople wody wyschły.

Stosuj prawidłowo aspirynę, nie zwiększaj dawki i częstotliwości leczenia. Jeśli rozpylisz na uprawach w cieniu, warzywa nie są zagrożone zarazą mączniaka prawdziwego, szarą zgniliznę czy fusarium. Dzięki temu plony dadzą duże i zdrowe zbiory i pyszne owoce.

Aspiryna to doskonały dressing do ogórków i pomidorów. Możesz przygotować wodę aspiryną lub możesz postępować w następujący sposób: umieść 1-2 tabletki aspiryny w odległości 15-20 centymetrów od rośliny. Podlejesz ogród, a aspiryna rozpuści się i nakarmi rośliny.

Aspiryna doskonale nadaje się do pomidorów. W czasie dojrzewania pomidory czasami pękają, po użyciu aspiryny pękanie pomidorów ulega znacznemu zmniejszeniu.

Źródło: TOWNSVILLEORCHIDSOCIETY.ORG.AU, WEB.URI.EDU/BIGTHINKER-REBECCA-BROWN, fabricatinromania.info, Miniatura wpisu: freepik.com

Fuzarioza, jedna z najczęstszych chorób pomidorów. Przyczyny i metody zwalczania

Połączenie miodu i aloesu ma niesamowite właściwości lecznicze