Warzywa, orzechy i każdy inny produkt można rozdrobnić robotem.
Ale niektóre wymagają tarcia na tarce, czego szczerze nie znoszę, zwłaszcza wtedy gdy muszę zetrzeć różne rzeczy, a po każdej myć tarkę.
Dziś powiem wam, jak uniknąć przyklejania się sera czy warzyw do tarki. A co najważniejsze, ta metoda działa nawet z ciastem.
Często piekę szarlotkę i całe życie męczyłam się, ścierając ciasto na tarce, kleiło się i to była męka.
Ale teraz znam sztuczkę, jak zetrzeć ser, ciasto, czy gotowane warzywa w kilka sekund i podzielić się z tobą tą sztuczką. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem o takim life hacku.
Dla czystości eksperymentu wzięłam ser mozarellę, jest bardzo miękki. I inny miękki ser.
Oto, co się dzieje, gdy próbujesz zetrzeć miękki ser na tarce na grubych oczkach, ser przykleja się na zewnątrz i w środku tarki, zostaje dosłownie rozsmarowany.
I w tym momencie przyjdzie z pomocą zwykły olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek. I wszystko staje się proste.
Za pomocą pędzla do ciasta nasmaruj tarkę olejem. Rozprowadź olej po obu stronach tarki i rozpocznij proces ścierania.
Na zaolejowanej tarce produkty trą się znacznie szybciej. Film olejowy nie tylko zachowuje integralność pasków sera, ale także chroni urządzenie przed nadmiernym zanieczyszczeniem.
Ser miękki, starty w ten sposób ma bardziej estetyczny wygląd, a danie z nim wygląda apetycznie!
I nawet na najmniejszej tarce ser okazuje się pięknymi cienkimi nitkami, podobnie z warzywami.
Czy wiedziałeś o takim sposobie? Myślisz, że przyjmie się w Twojej kuchni? Podziel się swoją opinią w komentarzu!