Siostra pokazała mi, jak zetrzeć ser na tarce! Całe życie nie wiedziałam o tej metodzie

Warzywa, orzechy i każdy inny produkt można rozdrobnić robotem.

Ale niektóre wymagają tarcia na tarce, czego szczerze nie znoszę, zwłaszcza wtedy gdy muszę zetrzeć różne rzeczy, a po każdej myć tarkę.

Dziś powiem wam, jak uniknąć przyklejania się sera czy warzyw do tarki. A co najważniejsze, ta metoda działa nawet z ciastem.

Często piekę szarlotkę i całe życie męczyłam się, ścierając ciasto na tarce, kleiło się i to była męka.

Ale teraz znam sztuczkę, jak zetrzeć ser, ciasto, czy gotowane warzywa w kilka sekund i podzielić się z tobą tą sztuczką. Szkoda, że ​​wcześniej nie wiedziałem o takim life hacku.

Dla czystości eksperymentu wzięłam ser mozarellę, jest bardzo miękki. I inny miękki ser.

Oto, co się dzieje, gdy próbujesz zetrzeć miękki ser na tarce na grubych oczkach, ser przykleja się na zewnątrz i w środku tarki, zostaje dosłownie rozsmarowany.

I w tym momencie przyjdzie z pomocą zwykły olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek. I wszystko staje się proste.

Za pomocą pędzla do ciasta nasmaruj tarkę olejem. Rozprowadź olej po obu stronach tarki i rozpocznij proces ścierania.

Na zaolejowanej tarce produkty trą się znacznie szybciej. Film olejowy nie tylko zachowuje integralność pasków sera, ale także chroni urządzenie przed nadmiernym zanieczyszczeniem.

Ser miękki, starty w ten sposób ma bardziej estetyczny wygląd, a danie z nim wygląda apetycznie!

I nawet na najmniejszej tarce ser okazuje się pięknymi cienkimi nitkami, podobnie z warzywami.

Czy wiedziałeś o takim sposobie? Myślisz, że przyjmie się w Twojej kuchni? Podziel się swoją opinią w komentarzu!

Źródło: mandarynka.com.ua, Miniatura wpisu: smakdnia.pl

Proste wskazówki od onkologów, które pomogą Ci zachować zdrowie

Miód na przeziębienia – z czym go łączyć by działał najskuteczniej