Przeziębieniem tradycyjnie nazywamy każdą chorobą, której towarzyszy katar, kichanie, kaszel czy ból gardła.
Miód na przeziębienia to pierwszy środek zalecany przez ludowe przepisy.
Z medycznego punktu widzenia przeziębienie to stan spowodowany przemarznięciem. Obrona organizmu jest zmniejszona i nie może wytrzymać działania patogennych wirusów i bakterii.
Przeziębienia obejmują: zapalenie migdałków, zapalenie krtani, zapalenie gardła, nieżyt nosa, zapalenie tchawicy, zapalenie oskrzeli, grypę i inne infekcje. Czynnikami sprawczymi jest tutaj ponad dwieście odmian wirusów, dla których prawie niemożliwe jest rozwinięcie odporności. A komplikacje są spowodowane infekcją bakteryjną, która dołączyła do głównej dolegliwości.
Jeśli masz katar, kaszel, ból przy przełykaniu, czas pomyśleć o łagodzeniu objawów za pomocą miodu pod warunkiem, że nie masz na niego alergii.
Dlaczego miód?
Miód stymuluje obronę ludzkiego organizmu nie gorzej, a w niektórych przypadkach lepiej niż kompleksy witamin aptecznych. Szybko się wchłania, a jednocześnie jest odpowiedni dla każdego: dorosłych, dzieci, kobiet w ciąży.
A właściwości antyseptyczne pozwalają „leczyć” błonę śluzową gardła podczas wchłaniania produktu pszczelego w najbardziej naturalny i bezpieczny sposób.
W połączeniu z pyłkiem pszczelim (pyłkiem roślin) jego skład witaminowy rozszerza się jeszcze bardziej. Należy jednak pamiętać, że pyłki zwiększają ryzyko alergii.
Jak stosować?
Pojedyncza dawka dla dziecka od jednego do sześciu lat to nie więcej niż łyżeczka. Przyjmowana dwa lub trzy razy dziennie. Do 14 roku życia nie należy przyjmować więcej niż 30-50 gramów dziennie!
W czasie ciąży również stosuje się ostrożnie! Jeśli matka nie miała historii reakcji alergicznej na produkty pszczele, można ssać jedną łyżkę stołową na raz. Ale nie powinieneś używać więcej niż dwóch łyżek dziennie.
Dla osoby dorosłej, która nie cierpi na nietolerancję, dzienna dawka może wynieść do trzech łyżek stołowych. Bez szkody dla organizmu można spożywać do 100-150 gramów. Miód je się w trzech dawkach, ale zawsze półtorej godziny przed lub po śniadaniu, obiedzie, kolacji. Na przykład 30-60 gramów rano i na obiad, a od 40 do 80 gramów przed obiadem.
Jaka odmiana jest najlepsza
Tradycyjnie przeziębienia zwalcza się dowolnym naturalnym miodem. Istnieje jednak opinia, że niektóre odmiany, ze względu na ich pochodzenie, są do tego lepsze.
Lipowy – mistrz w właściwościach leczniczych. Wspomaga odkrztuszanie, dobrze łagodzi stany zapalne. Polecany przy zapaleniu migdałków, krtani, ciężkiego nieżytu nosa, infekcji tchawicy i oskrzeli.
Z czym łączyć miód by działał najskuteczniej na wskazane objawy
W ludowych i klasztornych książkach medycznych można znaleźć dziesiątki przepisów na łączenie miodu z innymi składnikami.
Syrop imbirowy z miodem i kurkumą
Kaszel
Wielu chorobom układu oddechowego towarzyszy ostre uszkodzenie dróg oddechowych, które objawia się ciężkim kaszlem (na przykład zapalenie tchawicy, zapalenie oskrzeli, grypa).
Pojedyncza dawka w większości przepisów: dla dzieci poniżej 6 lat to łyżeczka, dla dzieci poniżej 14 lat – 1,5 łyżeczki, a dla dorosłych – łyżka stołowa!
Następujące środki zaradcze pomogą złagodzić stan podczas kaszlu:
Biała rzepa
Wymieszać sok z rzepy (rzodkwi) w stosunku 2:1 z miodem. Lek stosuje się kilka razy dziennie w odstępie jednej godziny. Dawka dla dorosłych to jedna do dwóch łyżek stołowych. Dzieci otrzymują po łyżeczce.
Alternatywnie roztwór leczniczy przygotowuje się bezpośrednio w zagłębieniu wyciętym w górnej części rośliny. Rzodkiew umieszcza się pionowo, na przykład w filiżance. Do wyciętego otworu wlewa się dwie łyżki produktu pszczelego. Z góry przykrywa się tekturą lub grubym papierem. Wychodzący sok miesza się z miodem. Po trzech godzinach można pić. Dawkowanie to łyżeczka trzy do czterech razy dziennie.
Cebula
Na litr wody:
• pół kilograma cebuli, starannie posiekanej;
• 2 łyżki cukru
• 50 g miodu.
Cebulę zalewa się 1 litrem wody i gotuje się przez 2 godziny z cukrem. Po schłodzeniu do 37-40 stopni dodaje się miód. Syrop wlewa się do pojemnika i zakorkowuje. Pije w ciągu dnia po 5-6 łyżek lub łyżeczek (w zależności od wieku pacjenta). Środek zalecany jest na zapalenie oskrzeli, zarówno ostre, jak i przewlekłe.
Oliwa z oliwek
A ten przepis jest przeznaczony dla dzieci z krztuścem i do leczenia przeziębienia, któremu towarzyszy kaszel ze łzami. Miód miesza się z oliwą w równych proporcjach (jeden do jednego). Lek podaje się trzy razy dziennie po łyżeczce.
Żółtka i masło
Mieszanina:
• z dwóch żółtek jaj;
• z dwóch łyżek roztopionego masła;
• z łyżeczki mąki;
• i z dwóch łyżeczek miodu.
Lekarstwo łagodzi stan z zapaleniem oskrzeli i ciężkim kaszlem. Przyjmuje się zgodnie ze zwykłym schematem: ilość w zależności od wieku, częstotliwość – do 4-5 razy dziennie.
Żółtka i rum (dla dorosłych)
Dwa żółtka ubija się mikserem z jedną lub dwiema łyżkami miodu. Do tego dodaje się 20-30 gramów rumu. Lekarstwo łagodzi kaszel, a także dobrze „rozgrzewa” krtań.
Cebula i czosnek
W litrze mleka zagotuj dziesięć małych cebulek i główkę (obrane ząbki) czosnku, aż zmiękną. Po schłodzeniu do temperatury pokojowej dodaje się 50 gramów miodu i trochę soku miętowego, aby poprawić smak i zapach.
Lekarstwo przyjmować co godzinę przez cały dzień. Jest bardziej odpowiedni dla dorosłych niż dla dzieci ze względu na specyficzny aromat.
Cytryna
Cytrynę wrzuca się na minutę do wrzątku. Następnie studzi i wyciska z niej sok. Dodaje łyżkę miodu i zażywa po łyżce (dorośli).
Dla dzieci lek jest przygotowywany inaczej. W szklance wody zagotuj dwie łyżki anyżu i szczyptę soli. Po schłodzeniu w mieszance rozpuszcza się łyżeczkę miodu i kilka kropel soku z cytryny. Podawać co dwie godziny nawet niemowlętom. W miarę zmniejszania się kaszlu dawkę na łyżeczkę można zmniejszyć o połowę.
Na infekcje gardła i krtani
Ta grupa chorób obejmuje dusznicę bolesną, przewlekłe zapalenie migdałków, zapalenie krtani, zapalenie gardła. Oprócz picia leczniczego szeroko stosuje się płukanie i smarowanie gardła różnymi roztworami.
Roztwór miodu
Miód rozpuścić w schłodzonej przegotowanej wodzie (w stosunku jeden do jednego). Roztwór można stosować do płukania gardła lub aplikowania do nosa zamiast kropli aptecznych. Produkt dezynfekuje błony śluzowe.
Rumianek
W tym przepisie zamiast zwykłej przegotowanej wody stosuje się kwiaty rumianku. Jedną łyżkę kwiatów zaparzyć w szklance. Napar odcedzić, po czym miesza się w nim łyżeczkę miodu. Służy do płukania, w tym do zapalenia jamy ustnej.
Plaster miodu
Honeycomb nie wymaga żadnego wstępnego przygotowania do leczenia bólu gardła!
Kawałek plastra miodu powoli przeżuwamy w ustach. Procedurę powtarza się kilka razy dziennie. W takim przypadku gardło jest dezynfekowane, stan zapalny zostaje złagodzony. Zabieg obejmuje również propolis i wosk.
Aloes
Sok uzyskany z liści aloesu miesza się z płynnym miodem (w proporcji od jednego do trzech). Mieszanka jest skuteczna w przewlekłym zapaleniu migdałków. Smarować migdałki przez dwa tygodnie w nocy lub po posiłkach.
Należy pamiętać, że sok z tej rośliny doniczkowej jest przeciwwskazany:
• podczas ciąży;
• u kobiet ze stanami zapalnymi żeńskich narządów płciowych;
• u osób z hemoroidami;
• z gruźlicą w ostrej postaci;
• wszelkie stany zapalne układu pokarmowego.
Reszta pacjentów cierpiących na zapalenie migdałków, zapalenie krtani, zapalenie gardła, dwa razy dziennie, można wziąć do środka następującą mieszankę.:
sok – 50 ml
miód – 10 gramów.
Orzechy laskowe
Zmiażdżone orzechy laskowe zmieszane z miodem również przyczyniają się do wydzielania flegmy. Ich stosowanie jest zalecane przy zapaleniu płuc.
Katar
Katar lub zapalenie błony śluzowej nosa, któremu towarzyszy silny obrzęk, wydzielanie śluzu i bolesne odczucia, to jedne z pierwszych oznak infekcji wirusowej, która pojawia się w organizmie. W takim przypadku pomocne będą następujące przepisy:
Aloes
Drobno posiekane liście rośliny miesza się w równych proporcjach z płynnym miodem. Odstawia na 5-6 godzin. zakrapla się pipetą do otworów nosowych po rozcieńczeniu ciepłą wodą.
Oliwa z oliwek, chrzan, propolis
Krople można również przygotować:
• z oliwy z oliwek – trzy części;
• z soku uzyskanego z kłączy chrzanu – 0,5 części;
• z nalewki propolisowej na alkohol (10%) – jedna część.
Gorączka
Aby uzyskać efekt napotny i zwalczyć gorączkę, odpowiednie są następujące przepisy:
Kwiat lipy
Suszone kwiaty lipy w ilości trzech łyżek w kąpieli wodnej (10-15 minut) w szklance wrzącej wody. Możesz użyć termosu. Miód rozpuścić w ciepłej herbacie lipowej łyżeczkę lub łyżkę zgodnie z wiekiem pacjenta. Wypij pół szklanki na raz.
Maliny
Herbata jest przygotowywana według tej samej receptury co herbata lipowa. Maliny można spożywać zarówno w większych, jak i mniejszych ilościach niż 2-3 łyżki stołowe.
Czerwona koniczyna
Możesz używać zarówno suchych, jak i świeżych kwiatów. Zaparz herbatę, a po ostudzeniu do temp 40 stopni dodaj miód. Pij co najmniej dwa razy dziennie podczas podniesionej temperatury.
Pamiętaj nie lekceważ przeziębienia, które nie przechodzi po kilku dniach, ponieważ łatwo może rozwinąć się poważniejsza infekcję.