Cała moja rodzina kiedyś bardzo lubiła sernik. Ale teraz kiedy poznałam ten niezwykły przepis na słodki przysmak, którym podzielił się ze mną kolega z pracy, moi bliscy chcą bym piekła tylko serniczki.
Słodki twaróg w cieście i sosie śmietanowym to powód do zakochania się. Każdy, kto próbuje mówi, że nie jadł w życiu nic lepszego.
SKŁADNIKI CIASTA:
350 g mąki
3 g suchych drożdży
100 g mleka
50 g cukru
50 g margaryny (lub masła)
70 g śmietany
szczypta soli
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
0,5 kg sera twarogowego
100 g cukru
1 jajko
SKŁADNIKI NA SOS:
200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru
PRZYGOTOWANIE:
1. Wlej mleko do kubka. Rozpuść w nim drożdże i dodaj pół łyżeczki cukru, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżeczki mąki, wymieszaj do jednolitej konsystencji. Pozostaw mieszankę na pół godziny w cieple aż drożdże się aktywują.
2. Do miski wsyp mąkę przesianą przez sito i połącz z solą i cukrem, wymieszaj. Następnie dodaj masło lub margarynę oraz śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową). Dodaj zawartość kubka i zagnieć ciasto. Nie za twarde, nie za miękkie.
3. Przykryj wyrobione ciasto i pozostaw na 15 minut.
4. Ponownie wyrób ciasto i odstaw w cieple, aż podwoi objętość. Jeśli masz czas, możesz ponownie odstawić i jeszcze raz wyrobić. Ale jeśli nie, wystarczy raz.
5. Teraz przygotuj farsz. W tym celu wymieszaj ser z cukrem i jajkiem
do jednorodnej masy. Jeśli nadzienie jest zbyt wilgotne, możesz dodać do niego trochę mąki. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.
6. Połóż ciasto na pergaminie i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 centymetra. Rozłóż nadzienie i zwiń w rulon.
7. Pokrój na niezbyt grube kawałki, powinno wyjść około 20.
8. Sernikowe zawijańce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na 40 minut by trochę wyrosły.
9. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.
10. Włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz do uzyskania rumianego koloru.
11. Następnie wymieszaj śmietanę z cukrem i posmaruj ślimaki.
12. Pozostaw do wystygnięcia.
13. Zawijańce są gotowe. Pychota!
Jestem pewna, że ten przepis Was urzeknie tak jak nas. Ja piekę podwójną porcję a i tak znikają w mgnieniu oka.