Rolowane serniczki „Przystojniaczki”. Są tak pyszne i ten oszałamiający zapach w domu…

Cała moja rodzina kiedyś bardzo lubiła sernik. Ale teraz kiedy poznałam ten niezwykły przepis na słodki przysmak, którym podzielił się ze mną kolega z pracy, moi bliscy chcą bym piekła tylko serniczki.

Słodki twaróg w cieście i sosie śmietanowym to powód do zakochania się. Każdy, kto próbuje mówi, że nie jadł w życiu nic lepszego.

SKŁADNIKI CIASTA:

350 g mąki
3 g suchych drożdży
100 g mleka
50 g cukru
50 g margaryny (lub masła)
70 g śmietany
szczypta soli

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

0,5 kg sera twarogowego
100 g cukru
1 jajko

SKŁADNIKI NA SOS:

200 g kwaśnej śmietany
1 łyżka cukru

PRZYGOTOWANIE:

1. Wlej mleko do kubka. Rozpuść w nim drożdże i dodaj pół łyżeczki cukru, dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj 3 łyżeczki mąki, wymieszaj do jednolitej konsystencji. Pozostaw mieszankę na pół godziny w cieple aż drożdże się aktywują.

2. Do miski wsyp mąkę przesianą przez sito i połącz z solą i cukrem, wymieszaj. Następnie dodaj masło lub margarynę oraz śmietanę (musi mieć temperaturę pokojową). Dodaj zawartość kubka i zagnieć ciasto. Nie za twarde, nie za miękkie.

3. Przykryj wyrobione ciasto i pozostaw na 15 minut.

4. Ponownie wyrób ciasto i odstaw w cieple, aż podwoi objętość. Jeśli masz czas, możesz ponownie odstawić i jeszcze raz wyrobić. Ale jeśli nie, wystarczy raz.

5. Teraz przygotuj farsz. W tym celu wymieszaj ser z cukrem i jajkiem
do jednorodnej masy. Jeśli nadzienie jest zbyt wilgotne, możesz dodać do niego trochę mąki. Przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej.

6. Połóż ciasto na pergaminie i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 centymetra. Rozłóż nadzienie i zwiń w rulon.

7. Pokrój na niezbyt grube kawałki, powinno wyjść około 20.

8. Sernikowe zawijańce ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj folią lub ściereczką i odstaw na 40 minut by trochę wyrosły.

9. Posmaruj roztrzepanym jajkiem.

10. Włóż do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piecz do uzyskania rumianego koloru.

11. Następnie wymieszaj śmietanę z cukrem i posmaruj ślimaki.

12. Pozostaw do wystygnięcia.

13. Zawijańce są gotowe. Pychota!

Jestem pewna, że ten przepis Was urzeknie tak jak nas. Ja piekę podwójną porcję a i tak znikają w mgnieniu oka.

Podziel się z przyjaciółmi przepisem.

Źródło i Fotografie: youtube.com

Macerat z selera, chrzanu i cytryny do oczyszczenia wątroby

Dobroczynne właściwości kopru. Wszystko co musisz o nim wiedzieć