Sąsiadka była wiecznie zmęczona. Ale odkąd przestała jeść te produkty tryska energią!

Jedzenie to nasze paliwo. Karmimy nasze ciało, by zyskać siłę, energię i sprawność. Ono odwdzięcza nam się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Przynajmniej tak być powinno, bo na ogół, jest dokładnie odwrotnie. Wrzucamy w siebie bezwartościowe puste kalorie, obciążamy układ trawienny i niewiele dobrego z niego wyciągamy. Zamiast tryskać energą stajemy się smutni, ospali i chorzy. Chorują nasze narządy, skóra, włosy, oczy tracą blask, a mięśnie siłę. Za to przybywa tłuszczu, problemów zdrowotnych i bólu.

Przed Wami lista produktów, które odbierają nam energię, a zostawiają balast dodatkowych kilogramów.

Bajgle

Jeden średniej wielkości bajgiel to węglowodany, które błyskawicznie zmieniają się w cukier, eskalując poziom insuliny we krwi.

Napoje kawowe

Jeśli Twój organizm potrzebuje kawy, możesz ją pić, o ile dostosujesz jej ilość do samopoczucia, zdrowia i osobistej tolerancji. Pamiętaj jednak, że filiżanka dobrej jakości kawy bez cukru to nie to samo co naładowane cukrem, syropami, barwnikami, tłuszczami utwardzanymi napoje kawowe z automatów, czy sklepów spożywczych. Wszelkie napoje kawowe typu 3 w 1, kawa rozpuszczalna, czy na jej bazie napoje ze sklepowych lodówek, to nic innego niż kaloryczna bomba, która da ci „kopa” wraz z wyrzutem insuliny i równie szybko odbierze dwukrotnie więcej energii, wywołując ospałość i uczucie zmęczenia.

Napoje gazowane

Podobnie jak napoje kawowe są nafaszerowane sytetycznymi dodatkami, barwnikami, słodzone aspargamem, który wywołuje aż 92 skutki uboczne, w tym drżączkę, padaczkę, zaburzenia hormonalne, udary, cukrzycę.

Jogurty

Prawdziwy jogurt powstający według tradycyjnych receptur jest bardzo wartościowym pokarmem dla naszego organizmu. Niestety większość tych ze sklepowych półek przeszło proces pasteryzacji, w którym giną wszystkie naturalne kultury bakterii i enzymy.

Fast food i inna żywność wysoko przetworzona

Wysoko przetwarzana żywność miała na celu przedłużać jej trwałość i elimonować ryzyko zatruć. W skrajnych przypadkach takie produkty mają bardzo niewiele wspólnego z naturalnym. Przetwory mięsne zawierają antybiotyki, azotyn sodu, aromaty, barwniki, konserwanty, glutaminian sodu, utwardzane tłuszcze, cukry. Ze spożycia takich produktów mamy owszem, często przyjemność smakową, ponieważ zawierają wzmacniacze smaku, ale żadnych korzyści energetycznych. Jedynie tłuszcz na biodrach, wzdęcia i uczucie ciężkości, a w konsekwencji nasz organizm mmimo nadwagi wykazuje objawy niedożywienia, ponieważ brakuje mu wartości odżywczych i zaczyna chorować.

Soki

Nawet soki 100 % to soki odtwarzane z koncentratów, które tracą większość swoich cennych składników zawartych w owocach. Ale wszelkie napoje w kartonach, które sokami nie są, to nie tylko bezwartościowa, ale też szkodliwa mieszanka cukrów, syropów, aromatów i barwników.

Gotowe koktajle

Proukty mleczne, podobnie jak owocowe jogurty, deserki, aromatyzowane mleko, smakowe serki to cukrowe bomby, które nie dostarczają ani wapnia, ani kultur bakterii mlekowych.

Lepsza opcją będzie kupienie ekologicznego mleka i przygotowanie koktajlu, budyniu, czy serka w domu.

Chipsy

Wszelkie snacki to mieszanka tłuszczów trans, ranowanych węglowodanów, pomieszanych z przetworzonym sodem. Regularne spożywanie, nie pozostanie obojętne dla organizmu.

Pamiętaj im prostszy i bardziej naturalny produkt tym zdrowszy. Ludzkie ciało nigdy wcześniej nie było karmione taką ilością jedzenia, które jest produktem przemysłowym. Mimo wysokich zdolności detoksykacyjnych organizmu, przy nadmiernym obciążeniu przestaje sobie radzić z usuwaniem wszystkiego co mu szkodzi.

Nie traktuj swojego ciała jak śmietnika. Nie wrzucaj do niego wszystkiego co Ci zapachnie, czy zanęci.

Z pewnością dobrze znasz to uczucie, gdy już z chwilą, gdy bierzesz pierwszy kęs śmieciowego jedzenia do ust już żałujesz.

Zanim kupisz przypomnij sobie, że zjedzenie tego nie da ci żadnej satysfakcji.

Miniatura wpisu: pinterest.com