w

Zrób pyszną i zdrową sałatkę w kilka minut. Nie musisz nawet mieszać składników

Ta sałatka ma same zalety. Świeże składniki, łatwo dostępne, łatwo zamienialne, bez gotowania, tylko wrzuć na talerz i tyle. Nie trzeba nawet mieszać.

Jest tak skomponowana, że stanowi w pełni zbilansowany posiłek. Pełen witamin, minerałów, białek, zdrowych tłuszczów, a przy tym nie może się nie udać i smakuje każdemu.

Sekretem jej uniwersalności jest to, że idealna kompozycja składa się z 4 grup składników, które w ramach każdej grupy można swobodnie zamieniać zależnie od tego co się ma lub lubi.

I tak składniki obowiązkowe to:

1. Sałaty

Możesz wybrać zarówno mix sałat, jak jedną swoją ulubioną: lodową, masłową, kapustę pekińską, rukolę, jarmuż, liście szpinaku, liście botwiny, a nawet pokrzywę czy mniszka, cokolwiek Ci przyjdzie do głowy.

2. Warzywa

Jeśli użyjemy liści to przede wszystkim pomidory, dowolne kształty smaki i kolory, najprostsze są koktajlowe, bo ich nie trzeba nawet kroić. Mogą też być ogórki czy papryka, rzodkiewka, można też użyć pieczonego buraka w plasterkach, zieleniny: dymka, pietruszka, koper, bazylia.

3. Sery

Bez względu jakiego sera użyjesz sałatka i tak będzie pyszna, zależnie więc od swoich upodobań użyj delikatniejszego jak mozzarella lub ostrzejszego przez sery dojrzewające po intensywny niebieski pleśniowy. Do wyboru masz cała gamę serów zarówno miękkich jak wspomniana mozzarella, ricotta, czy sery typu greckiego jak feta po sery twarde dojrzewające typu cheddar, grana padano, parmezan, owcze, kozie itp. Pełna dowolność.

4. Nasiona, orzechy

Nasiona również mogą być dowolne pod warunkiem, że będą lekko podprażone. Nie muszą jeśli z jakiegoś powodu nie możesz takich jeść, ale dają bardzo przyjemny smak i dlatego warto. Tu tez pełna dowolność: każde orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, pekan, brazylijskie, piniowe, płatki kokosowe itp oraz nasiona migdały, słonecznik, dynia, sezam, chia – słowem dowolność.

5. Sos

Ta sałatka nie wymaga sporządzania sosu. Wystarczy polać oliwą i gotowym sosem balsamicznym. Jeśli jednak lubisz ostrzejsze smaki to do tej mieszanki dodaj sok z cytryny, sól, pieprz, miód i musztardę.

6. Dodatki

Składniki z tej grupy można również dowolnie mieszać, ale tez można pominąć. Mieszczą się w niej produkty, które zmieniają nutę smakową sałatki. Oliwki, pomidory suszone, czosnek, marynowane ogórki lub pomidory, grzybki i tym podobne. Ale też mieszczą się składniki, które zasługują na szczególną uwagę: owoce. Tej sałatce słodka nuta cudownie wzbogaca smak i świetnie komponuje się ze smakiem nasion i orzechów. Jakie owoce pasują? W zasadzie wszystkie według upodobań: gruszka, winogrona, ananas świeży, mango, kaki, pomarańcza, banan, arbuz, a nawet jabłko czy pomelo. Oprócz świeżych pasują też owoce z puszki, z tym, że one nie są tak zdrowe, bo pełne cukru. Za to suszone także świetnie się komponują i są znacznie zdrowsze. Wszelkie rodzynki, morele czy śliwki suszone a nawet żurawina jeśli lubisz będzie się nadawać.

Kiedy już wiemy, że do tej sałatki pasuje wszystko pozostaje wyłożyć składniki w kolejności; sałata, warzywa, dodatki, ser, orzechy/nasiona i polać sosem.

Nie trzeba nawet mieszać. W tej sałatce jest takie bogactwo smaków, że i tak w każdym kęsie znajdziesz rozkosz.

Warto włączyć ja do swojego codziennego menu, bo jest zdrowym i doskonale zbilansowanym posiłkiem, jest syta i odżywcza.

Jej przygotowanie zajmuje dosłownie 5 minut, jest kolorowa i wygląda apetycznie, więc na każdą imprezę też sięe nada. A smakuje każdemu. Zapewniam.

Źródło, miniatura wpisu, fotografie: SmakDnia.pl