Jeśli lubisz banany i proste, nieskomplikowane w przygotowaniu ciasta, to mamy dla Ciebie idealny przepis.
Zaskoczysz nim domowników i gości. Jest naprawdę pyszne i wygląda wspaniale. Nie wymaga pieczenia, żadnych nietypowych składników, przyrządów czy umiejętności.
Składniki:
- 3 banany
- 400 ml śmietany kremówki
- 3 szklanki mleka
- polewa karmelowa
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 250 g serka mascarpone
- ok. 45 herbatników
- 2 opakowania budyniu waniliowego
Wykonanie:
Herbatniki pokrusz, dodaj roztopione masło i wymieszaj do powstania masy. Uformuj z niej sześciany, używając formy. Dobrze dociskaj do dna. Następnie wstaw do lodówki na 2 godziny by spód dobrze stężał.
Wymieszaj: serek, połowę śmietanki i cukier puder. Równomiernie rozprowadź masę na spodzie.
Banany pokrój w plasterki i ułóż na masie.
Przygotuj budyń, wystudź i wyłóż go ostrożnie na warstwę bananów.
Ubij pozostałą ilość śmietanki i rozprowadź ją na wierzchu. Gotowe ciasto włóż do lodówki i zostaw na noc (lub minimum na 3 godziny). Przed podaniem polej karmelową polewą.
Smacznego! Podziel się z innymi!
Źródło: therecipecritic.com