Niemal każdy wie o dobroczynnym działaniu imbiru. Jeszcze szczególne zasługi doceni Twój układ pokarmowy. Ułatwa bowiem trawienie, Łagodzi odczucie dyskomfortu po jedzeniu, likwiduje nudności i wymioty.
Powinnien stać się składnikiem codziennej diety każdego, komu doskwierają problemy ze strony układu pokarmowego.
W dodatku łatwo wyhodować gow warunkach domowych. Ten dostępny w sklepach najczęściej zawiera szkodliwe pestycydy.
Warto pozyskać imbir organiczny, by mieć pewność, że jego uprawa przebiegała naturalnie. Taki korzeń imbiru posłuży do uprawy własnego.
• włóż korzeń na noc do wody
• następnie umieść w szerokiej i niskiej donicy. Korzenie imbiru rosną w poziomie więc muszą mieć miejsce
• umieś korzeń na około 5 cm ziemi i przysyp na taką samą wysokość
• podlej
• dbaj o to by ziemia była wilgotna, jeśli temperatura otoczenia nie przekracza 20 stopni możesz założyć na folię doniczkę w początkowej fazie dopóki się nie ukorzeni
Imbir rośnie dość wolno, ale gdy już go pozyskasz, po 3-4 miesiącach będzie stanowił niewyczerpane źródło zdrowia.
Donicę stawiamy w zacienionym i ciepłym miejscu. Ta osobliwa roślina nie lubi bezpośredniego wystawiania na słońce. Idealna temperatura wzrostu wynosi od 24ºC do 30ºC, więc postaramy się trzymać go w zacienionym miejscu, które może utrzymać ten zakres temperatur. Podczas siewu kłącza będziemy lekko podlewać, a więcej będziemy dodawać, gdy pojawią się pędy. Zimą, gdy roślina jest w stanie uśpienia, lepiej jest utrzymywać ją w stanie suchym.
W ciągu 10 do 12 miesięcy wyrośnie na w pełni dojrzałą roślinę imbiru i osiągnie wysokość 60-90 cm.
Odcięty będzie rósł dalej, a resztki możesz ponownie zasadzać.
Przy okazji podajemy przepis na znakomitę miksturę imbirowo-cytrynową, która nie dość, że wzmacnia odporność, niweluje problemy trawienne to jeszcze wspomaga odchudzanie:
Żeby uzyskać około 0,5 litra napoju potrzebujesz:
• 200 g świeżego imbiru
• 4 cytryny
• 2 łyżki miodu
• 400 ml wody
Jak zrobić:
• obierz imbir
• umieść w naczyniu
• wyciśnij cytryny wymieszaj z miodem i wodą
• zalej imbir i pozostaw na godzinę
• wyjmij imbir i wyciśnij z niego jak najwięcej płynu
• przelej napój do butelki i przechowuj w lodówce
• wypijaj codziennie na czczo 40 ml napoju, powinien wystarczyć na niecałe dwa tygodnie