Ciasto zdobyło niezwykłą popularność w czasach ZSRR, oraz jest uwielbiane w obecnej Rosji i na całym świecie.
Zostało wymyślone przez cukiernika pracującego w restauracji o nazwie „Praga”.
Nazwa ciasta, czy raczej tortu pochodzi od nazwy lokalu, a nie od nazwy stolicy Czech.
Cukiernik był bardzo utalentowany, ale podpatrywał czeskich kolegów, którzy przybywali na wymianę. Ciasto w kształcie w jakim podawano je w restauracji przypisuje się własnie jemu.
Goście nie potrafili mu się oprzeć i niemal każdy zamawiał kawałek tego wyjątkowego torciku.
Ciasto składa się z trzech części czekoladowego biszkoptu, nasączonych kremem jajecznym i dżemem, polanych czekoladową polewą.
Ciasto w restauracji wykonywano zawsze według ścisłej procedury, ale zaradne gospodynie domowe, kiedy nauczyły się je przygotowywać, wymyśliły wiele odmian i modyfikacji, na przykład dodają koniak dla lepszej impregnacji.
Do zrobienia tortu PRAGA w domu potrzebne będą:
Składniki:
Produkty na ciasto:
• 6 jajek
• 140 g cukru
• 115 g mąki
• 40 g masła
• 25 g kakao
• 1 torebka cukru waniliowego (10 g)
Krem praski:
• 2 żółtka
• 40 ml wody
• 240 g mleka skondensowanego
• 1 torebka cukru waniliowego (10g)
• 25 g kakao
• 350 g masła (temperatura pokojowa)
• Dżem morelowy (lub dowolny inny)
• Forma o średnicy 24
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywna pianę.
Dodaj cukier do żółtek i ubij żółtka. Dodaj cukier waniliowy i jeszcze ubijaj. Połącz żółtka z pianą z białek i delikatnie wymieszaj. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Dodaj kakao i ponownie wymieszaj. A następnie dodaj roztopione masło.
Wyłóż masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra dół na 20 minut (ewentualnie na 180 i 30 minut zależnie od piekarnika). Za pomocą wykałaczki trzeba sprawdzić czy ciasto się upiekło.
Po upieczeniu biszkopt ostudzić i rozkroić na trzy blaty.
Krem
Żółtka mieszamy z wodą i mlekiem skondensowanym i ubijamy. A następnie podgrzewamy ostrożnie na ogniu aż krem się zagęści. Studzimy.
Do miękkiego masła dodajemy cukier waniliowy, mieszamy mikserem, a następnie dodajemy krem i ponownie mieszamy mikserem. Teraz kakao i znów mieszamy.
Bierzemy pierwszy blat biszkopta i smarujemy połową kremu, potem drugi blat i nakładamy resztę kremu.
Bierzemy 2 łyżki dżemu morelowego i podgrzewamy w mikrofali przez 15 sekund. Smarujemy wierzch tortu konfiturą.
Roztapiamy kawałki czekolady w ciepłej śmietance kremówce i dodajemy łyżkę masła. Mieszamy i oblewamy tort polewą.
Tortem zachwycają się smakosze. Wypróbuj koniecznie czy podbije i Twoje serce.
Wideo instrukcja na filmie youtube, z którego pochodzi przepis: