Chcesz wzmocnić swoje zdrowie? 13 najbardziej przydatnych nasion i orzechów, które należy spożywać codziennie, aby zachować zdrowie

Orzechy i nasiona zawsze były popularne w diecie większości kultur w postaci pełnowartościowych przekąsek, lub jako składniki
potraw.

Badania naukowe potwierdzają, że produkty te są ważnym składnikiem zdrowej, dobrze skomponowanej diety. Regularna obecność w diecie przynajmniej niektórych z nich daje wymierne korzyści dla zdrowia i witalności organizmu.

Oto najpopularniejsze przydatne orzechy i nasiona, które wykazują skuteczność w walce z chorobami i w ich zapobieganiu.

1. Nasiona lnu

Według badań nasiona lnu to prawdziwa bomba zdrowotna, ponieważ ich skład chemiczny działa wielokierunkowo. Ligniny lniane są naturalnymi hormonami fitoestrogenowymi, skutecznie przeciwdziałają rozwojowi guzów nowotworowych, w szczególności raka piersi i prostaty.

Włókna zawarte w nasionach lnu, otaczającej ściany jelit, zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych.

Jedna łyżka zmielonych nasion zawiera prawie 2 gramy tłuszczów omega-3, które działają leczniczo na serce i naczynia krwionośne.

2. Nasiona sezamu

Przydatna kompozycja nasion obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu zapobiega zawałowi mięśnia sercowego, udarowi i niewydolności nerek.

Sesamol, sesaminol – przeciwutleniacze, które występują w znacznych ilościach w nasionach sezamu i prawie nigdzie indziej nie można ich znaleźć w naturze. Substancje te znacznie obniżają poziom cholesterolu.

Wysoka zawartość olejów tłuszczowych w nasionach poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

3. Pestki dyni

Zawierają ogromną ilość argininy. W organizmie aminokwas ten pomaga rozszerzać naczynia krwionośne, poprawia przepływ przez nie krwi, co służy jako profilaktyka nadciśnienia.

Pomimo wysokiej kaloryczności nasion zawierają dużo białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm i normalizuje
poziom cukru we krwi.

Wysoka zawartość witamin A i E, które odpowiadają za elastyczność i gładkość skóry, tłumaczy popularność stosowania pestek dyni i oleju do celów kosmetycznych.

4. Migdały

Migdały normalizują lipidy we krwi, zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych u pacjentów z cukrzycą.

Migdały jako przekąska przed głównymi posiłkami zmniejszają poziom tłuszczu w całkowitej masie ciała. Ponieważ produkt jest alternatywą dla białka zwierzęcego, daje długotrwałe uczucie sytości, dzięki czemu wykluczone jest przejadanie się podczas jedzenia.

5. Orzech włoski

Popularne na całym świecie orzechy włoskie mają długą listę właściwości zdrowotnych. Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i choroby wieńcowej.

Skutecznie redukują objawy związane z zaburzeniami związanymi z procesami starzenia i zaburzeniami neurologicznymi.

Tokoferole zawarte w orzechach chronią mężczyzn przed rakiem prostaty.

6. Nasiona słonecznika

Nasiona słonecznika są przydatne do rozwoju mięśni i regeneracji kości. Ponadto są cenne ze względu na właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Z powodzeniem stosowane w leczeniu i profilaktyce infekcji oskrzeli, krtani i płuc.

7. Pistacje

W porównaniu z innymi orzechami pistacje zawierają mniej tłuszczu i kalorii, a mają najwyższy poziom nienasyconych
kwasów tłuszczowych, potasu i karotenoidów – substancji znanych ze swoich właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Pistacje spożywane jako przekąska mogą pomóc w kontrolowaniu wagi ze względu na efekt sytości jaki zapewniają.

8. Orzechy nerkowca

Orzechy nerkowca zawierają dużo żelaza, które jest niezbędne do zapobiegania anemii. Są przydatne dla diabetyków do
normalizacji poziomu glukozy we krwi.

Produkt bogaty w tiaminę i fosfor pomoże pracownikom umysłowym uniknąć szybkiego zmęczenia.

Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne orzechów nerkowca mogą chronić organizm przed grypą i sezonowymi przeziębieniami, a także zwiększać odporność.

9. Orzechy laskowe

Bogate w witaminy z grupy B wzmacniają mięśnie i kości, regulują pracę układu nerwowego.
Zawarte w składzie kwasy organiczne – stearynowy, palmitynowy i oleinowy – blokują wzrost cholesterolu we krwi, zapobiegając występowaniu i rozwojowi chorób układu krążenia.

10. Orzeszki ziemne

Jedne z najpopularniejszych orzechów w codziennej diecie. Polifenole w ich składzie chronią komórki organizmu przed działaniem
szkodliwych wolnych rodników, pomagając zachować młodość.

Kwas linolowy obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega stwardnieniu rozsianemu.

Są też skuteczne w żywieniu dietetycznym. Na długo zaspokajają głód i mogą zastąpić jeden pełny posiłek.

11. Orzech brazylijski

Ze względu na wysoką zawartość błonnika i jego działanie oczyszczające jelita, spożywanie tego orzecha poprawia trawienie.

Zawarty w nim selen wspomaga produkcję komórek odpowiedzialnych za obronę immunologiczną organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe w orzechach brazylijskich znacznie obniżają poziom cukru we krwi, chroniąc w ten sposób organizm przed miażdżycą i cukrzycą.

12. Pekan

Wysoka kaloryczność orzecha sprawia, że jest to prawdziwy ładunek energii. Witamina E w składzie pomaga chronić organizm przed negatywnym wpływem środowiska i promieni słonecznych.

Witaminy z grupy B zawarte w nich w dużych ilościach poprawiają kondycję paznokci, skóry i włosów.

Skład chemiczny orzecha pozwala regulować poziom testosteronu we krwi oraz korzystnie wpływa na układ rozrodczy.

13. Nasiona Chia

Drobne i niepozorne nasiona chia przynoszą wiele korzyści dla ludzkiego organizmu. Zawarte w nich kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania serca i naczyń krwionośnych, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Nasiona są dobre dla zdrowia kobiet, zwłaszcza w okresie menopauzy. Witaminy z grupy B zawarte w nasionach chronią organizm przed chorobami skóry.

Jeśli włączysz do diety którykolwiek z produktów z powyższej listy, korzyści dla organizmu będą bezwarunkowe. Pozostaje tylko wybrać te, które Ci odpowiadają pod względem smaku i potrzeb.

Nie zapominaj również, że większość orzechów i nasion jest wysokokaloryczna i ważne jest przestrzeganie zasad ich
stosowania – wystarczająca ilość to 30 g dziennie.

Zadbaj o swoje zdrowie – nie kupisz go za pieniądze!

Które z poniższych orzechów i nasion jesz regularnie?

Źródło: otozh.com.ua, Miniatura wpisu: freepik.com

Przestań kupować imbir w sklepie. Tym sposobem zapewnisz sobie nieograniczoną ilość!

Porzuć jedzenie na 1 dzień, a oto co się stanie!