Przepis na czosnek w solance. Zachowuje swoje dobroczynne właściwości i aromat

Solanka, w której umieszczony jest czosnek, zachowa go w świeżości aż do wiosny.

W tym czasie warzywo nie straci swoich korzystnych właściwości i aromatu, a uzyska jeszcze lepszy smak.

Podzielę się z Wami przepisem na czosnek w solance, można go zjeść lub zużyć do przyrządzania różnych potraw.

Zalety czosnku w solance

Słoiki z tą mieszanką należy przechowywać w chłodnym miejscu, dzięki czemu można je łatwo przechowywać do następnych zbiorów i można je stopniowo wykorzystywać do gotowania. Ta metoda pozwala mu zachować swój aromat, skład i właściwości smakowe i lecznicze.

Używanie solonego czosnku zimą jest znacznie łatwiejsze w zwalczaniu infekcji wirusowych i utrzymaniu odporności organizmu.

Czosnku nie gotuje się, co oznacza, że ​​żywe witaminy pozostają nienaruszone, a korzyści płynące z solonego czosnku są nie mniejsze niż świeżego. Przygotowanie solanki czosnkowej jest bardzo proste, a proces ten zajmuje bardzo mało czasu.

Przepis

Do przygotowania solanki wystarczy świeżo zebrany czosnek, woda i sól. Zebrany czosnek, im świeższy, tym lepszy, obierz i opłucz zimną wodą. Następnie osusz na ręczniku. Przygotowany czosnek włóż do czystych słoików. Nie wypełniaj do góry, opcjonalnie dodaj liście laurowe, a jeśli lubisz także koperek i chrzan dla dodatkowych walorów smakowych.

Przygotowujemy solankę. W małym rondelku agotuj wodę i rozpuść w niej sól: 40 g soli na pół litra wody. Po całkowitym ostygnięciu solanki napełnij słoikiwypełnione czosnkiem, tak aby zawartość była całkowicie zalana słoną wodą.

Przykryj czystą gazą i pozostaw na 4-5 dni. Pod koniec tego okresu zdejmujemy gazę. Słoiki można przykryć pokrywkami i pozostawić do długotrwałego przechowywania w lodówce lub w chłodnej piwnicy, w temperaturze nie przekraczającej 10 stopni Celsjusza.

Tak przygotowany czosnek solony można przechowywać przez długi czas, zachowuje swój skład witaminowy i użyteczne właściwości, jest gotowy do spożycia lub wykorzystania do dowolnego przepisu.

Japoński przysmak. Przepis na ciasto „Castella”. Tego jeszcze nie próbowałeś!

Ciasto neapolitańskie z masłem w 2 kolorach, pyszne i łatwe do wykonania