w

Japoński przysmak. Przepis na ciasto „Castella”. Tego jeszcze nie próbowałeś!

Castella to popularny japoński deser, który zyskał popularność na całym świecie.

Ten przysmak przygotowywany jest na skalę produkcyjną i eksportowany do różnych krajów na całym świecie.

Aby deser się udał, ważne jest, aby pamiętać o kilku ważnych niuansach. Po pierwsze, liczba składników zależy bezpośrednio od wielkości formy. W naszym przypadku
potrzebujemy kwadratowego 18-centymetrowego naczynia do pieczenia. Po drugie, ciasto jajeczne piecze się w niskiej temperaturze w kapieli wodnej w piekarniku.

Składniki:

• Mąka pszenna 100 g
• Masło 100 g
• Mleko 100 ml
• Cukier 100 g
• Jajko 6 szt.
• Ekstrakt waniliowy do smaku

Przygotowanie:

1. Oddziel białka od żółtek. Przesiej mąkę. Następnie wymieszaj mleko i masło w rondlu.

2. Rozpuść składniki na małym ogniu. Następnie wlej gorącą mieszankę do mąki i dokładnie wymieszaj. Jedno po drugim dodawaj żółtka do ciasta.

3. Następnie dodaj płynny ekstrakt waniliowy do smaku.

4. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodaj do nich resztę ciasta.

5. Delikatnie wymieszaj masę. Mieszaj ciasto zgodnie z ruchem wskazówek zegara i przesuwaj miskę w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

6. Owiń kwadratową formę do pieczenia folią spożywczą. Całą wewnątrz i na zewnątrz. Dodatkowo owiń folią aluminiową z zewnątrz. Wnętrze wyłóż grubym pergaminem.

7. Wlej ciasto do formy i wyrównaj powierzchnię. Wstaw formę z ciastem do większej brytfanki. Napełnij większą brytfankę gorącą wodą o temperaturze co najmniej 80-90 stopni.

8. Ciasto w kąpieli wodnej w piekarniku piecz w temperaturze 65-70 ° minut w 150 stopniach.

Ciasto jajeczne „Castella” jest gotowe. Deser podawaj krojąc go na prostokątne porcje.

Możesz również posmarować smakołyk ulubionym kremem. Smacznego!

Podobał Ci się przepis? Udostępnij znajomym!