Ciasto neapolitańskie z masłem w 2 kolorach, pyszne i łatwe do wykonania

Składniki potrzebne na ciasto:

-250 g mąki;

-200 g cukru;

-200 g masła;

-pół opakowania proszku do pieczenia;

-4 jajka;

– esencja waniliowa;

-2 łyżki kakao;

Składniki potrzebne na krem:

-200 g ciemnej czekolady;

-120 g śmietanki 36%.

Sposób przygotowania:

Wcześniej tego samego dnia lub dzień wcześniej podgrzej w rondelku śmietanę wraz z czekoladą. Po połączeniu powinny tworzyć spójną, jednolitą w konsystencji, gęstą ciecz.

Połączone w jednolitą konsystencję składniki pozostaw do ostygnięcia. Kiedy osiągną temperaturę pokojową – schowaj je na noc (lub przynajmniej na 1-2) do lodówki. Przed samym momentem ubijania możesz je schować nawet na chwilę do zamrażalki (na około 10 minut).

Ubij śmietanę. Przez dodanie czekolady ubijanie może potrwać nieco dłużej niż zwykle.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Roztop masło w kuchence mikrofalowej i odstaw w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszaj jajka z cukrem, dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia.

Ciasto podziel na 3 równe części. Dodaj kakao do 1 porcji ciasta.

Formę wysmaruj tłuszczem i wylej ciasto z kakao i piecz 15 minut.

Wymieszaj esencję waniliową z pozostałymi porcjami ciasta i upiecz w piekarniku przez 15 minut, a następnie pozwól im całkowicie ostygnąć do temperatury pokojowej.

Pozostaw do ostygnięcia i przytnij ciasta do tego samego rozmiaru. Połóż waniliowy blat ciasta, na który rozprowadzasz krem ​​czekoladowy, na który nakładasz blat kakaowy, ponownie krem ​​i pozostały blat waniliowy.

Na wierzchu można ozdobić białym lukrem i płatkami czekolady.

Ciasto odstawiamy do lodówki na godzinę lub dłużej.

Źródło i Miniatura wpisu: fabricatinromania.info

Przepis na czosnek w solance. Zachowuje swoje dobroczynne właściwości i aromat

Wskazówki dotyczące pielęgnacji pelargonii latem