Jak używać liści jarzębiny do przechowywania marchwi

Nie każdy ogrodnik może pochwalić się zdolnością przechowania dużego zbioru marchwi do wiosny.

Wymaga to odpowiedniego miejsca i spełnienia kilku ważnych warunków.

Ale można poprawić czas i jakość przechowywanych plonów tak, aby rośliny okopowe były przechowywane maksymalnie długo.

Przechowywanie marchwi

Stara, zapomniana metoda przechowywania marchwi. Jak używać liści jarzębiny do tego celu?

Na początek warzywa należy oczyścić z ziemi. Następnie marchewki powinny leżeć na słońcu przez dwa dni i wyschnąć.

Ważne jest też przejrzenie i usunięcie wszystkich nadpsutych i przygniłych korzeni i pozostawienie tylko zdrowych i mocnych.

Następnie owoce należy ułożyć w pudełkach.

Na wierzchu przykrywamy je suchymi liśćmi jarzębiny. Posiadają one właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, ​​zapobiegając rozwojowi drobnoustrojów.

Ponadto liście jarzębiny pochłaniają wilgoć, dzięki czemu ​​marchewka nie będzie gnić.

Następnie pudełka należy odstawić w ciemne miejsce na tydzień, a dopiero potem można je przenieść do stałego miejsca przechowywania. Do pomieszczenia, w którym panuje temperatura około 1-2 stopni Celsjusza, a wilgotność na poziomie 85-90%.

W takich warunkach marchew bez problemu dotrwa do wiosny.

Co zrobić z roślinami cukinii po zakończonych zbiorach

Sześć przydatnych sztuczek podczas prania ubrań