Nie każdy ogrodnik może pochwalić się zdolnością przechowania dużego zbioru marchwi do wiosny.
Wymaga to odpowiedniego miejsca i spełnienia kilku ważnych warunków.
Ale można poprawić czas i jakość przechowywanych plonów tak, aby rośliny okopowe były przechowywane maksymalnie długo.
Przechowywanie marchwi
Stara, zapomniana metoda przechowywania marchwi. Jak używać liści jarzębiny do tego celu?
Na początek warzywa należy oczyścić z ziemi. Następnie marchewki powinny leżeć na słońcu przez dwa dni i wyschnąć.
Ważne jest też przejrzenie i usunięcie wszystkich nadpsutych i przygniłych korzeni i pozostawienie tylko zdrowych i mocnych.
Następnie owoce należy ułożyć w pudełkach.
Na wierzchu przykrywamy je suchymi liśćmi jarzębiny. Posiadają one właściwości antybakteryjne i antyseptyczne, zapobiegając rozwojowi drobnoustrojów.
Ponadto liście jarzębiny pochłaniają wilgoć, dzięki czemu marchewka nie będzie gnić.
Następnie pudełka należy odstawić w ciemne miejsce na tydzień, a dopiero potem można je przenieść do stałego miejsca przechowywania. Do pomieszczenia, w którym panuje temperatura około 1-2 stopni Celsjusza, a wilgotność na poziomie 85-90%.
W takich warunkach marchew bez problemu dotrwa do wiosny.