Gospodarni ogrodnicy nigdy niczego nie marnują. Zimą zbierają nawet łuski cebuli, skorupki jaj i resztki roślinne.
A pod koniec lata zbierają liście cukinii. I nie bez powodu to robią.
Czy wiedzieliście, że nie tylko owoce, kwiaty ale też liście są jadalne? Oczywiście liście młode, stare są zbyt łykowate. Po zbiorach owoców wciąż można wykorzystać zielone części rośliny. Oto przykłady:
Ściółka
Jeśli cukinia rosła zdrowo a jej naziemne części nie noszą śladów chorób grzybowych, można wykorzystać je do ściółkowania oraz osłaniania niższych roślin przed zimowymi chłodami. W ten sposób można chronić truskawki czy poziomki przed odmrożeniami, a wiosną przed wyrastaniem chwastów.
Z czasem liście dadzą dużo pożytecznej materii i wzbogacą glebę.
Kompostowanie
Zielone części cukinii nadają się do kompostowania, ale rozkładają się długo i dlatego dobrze jest podlewać je mocznikiem.
Przed umieszczeniem w kompostowniku dobrze jest je rozdrobnić szybciej gniły.
Dno grządki podwyższonej
Można także wykorzystać je na wyłożenie dna grządki podwyższonej. Wystarczy rozłożyć liście, zalać wodą i wysypać ziemię.
I w tym wypadku tylko pod warunkiem, że nie są zainfekowane grzybem, w przeciwnym razie przyniosą dużo szkody przyszłym nasadzeniom.
Spalenie
Najprostszą opcją jest zerwanie, wysuszenie i spalenie roślin. Uzyskany z ich spalenia popiół można wykorzystać do posypania gleby, a także do przygotowania roztworów, którymi można podlać krzewy czy drzewa owocowe.