Liście winogron – korzyści zdrowotne i sposoby zastosowania

Kochamy winorośl za pyszne, słodkie grona, ale nie każdy wie, że są one ważną częścią diety Greków, Włochów, Francuzów czy Albańczyków.

Te narody dobrze wiedzą jak wiele korzyści z nich płynie, a można z nich korzystać nawet po zerwaniu ostatnich owoców.

Liście winorośli to cud natury

Są pełne witamin (A, C, witamina B) oraz cennych minerałów, zwłaszcza potasu, błonnika, kwasu foliowego i wielu przeciwutleniaczy.

Dzięki szczególnej kombinacji składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy wykazują działanie antynowotworowe.

Pobudzają krążenie krwi, obniżają ciśnienie i dbają o elastyczność naczyń krwionośnych.

Wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Zawierają cenny resweratol, który ma działanie przeciwstarzeniowe, znajduje się w owocach i w liściach.

Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii – mają silne działanie moczopędne, a także łagodne działanie przeczyszczające. Pomagają oczyścić nerki, jelita i pęcherz.

Pomagają leczyć żyły i są balsamem na obolałe stopy:

Liście winorośli leczą żylaki – doskonałe są okłady z liści winorośli, które pomagają przy problemie zmęczonych i obolałych stóp.

Liście winorośli od dawna są używane jako naturalny środek na zaparcia i trawienie.

Liście winogron sprzyjają także zdrowiu nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Jak stosować?

Są doskonałym składnikiem posiłków – latem smakują podobnie jak szpinak i mogą go zastąpić.

Starsze liście są używane podobnie jak nasza kapusta – można w nie zawijać mięso, ryż lub mięso z ryżem jak nasze gołąbki.

Smakują dobrze w gulaszu, jako dodatek do sałatek czy kanapek.

A nawet można używać ich do pikli. Liście winogron dają ogórkom i pomidorom niezwykły smak pikantności z kwaśnością.

Zastosowania lecznicze

Bardzo smaczna i zdrowa jest herbata z suszonych liści, ale bardzo popularne są też okłady.

Przygotowuje się w taki sam sposób jak okłady z kapusty, trzeba je dokładnie umyć.

Lekko się je rozbija aby przerwać żyłki i wypuściły soki i nakłada się na żylaki.

Herbata z suszonych liści pomoże przy grypie i przeziębieniach. 2 łyżeczki zalać 2 ml wrzącej wody i zaparzać przez 4 minuty.

Regularne picie herbaty z liści winorośli zapobiega poważnym chorobom, takim jak cukrzyca, nadciśnienie, pobudza pracę jelit, a także chroni wątrobę. Pamiętaj, aby wypijać herbatkę codziennie w sezonie grypowym. Wzmocni odporność i nie poddasz się chorobie.

Wywary z liści winorośli mają również korzystny wpływ na choroby skóry – zmniejszają podrażnienia, obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie.

Liście są często dodawane do kąpieli, aby pomóc w walce z zapaleniami skóry różnego pochodzenia.

W przypadku bólu kolan użyj opatrunku z liści winogron.

Około 30 liści zagotować w 500 ml wody i pozostawić do zaparzenia na 15 minut pod przykryciem. W wywarze namaczamy szmatkę, kładziemy na niej liście, zawijamy i przytrzymujemy jeszcze gorący kompres na kolanie.

Przykryj folią i bandażem ciepłym ręcznikiem. Pozostaw na noc i powtórz w razie potrzeby.

Liście winorośli doskonale nadają się również na dżemy, nadają im doskonały smak.

Źródło: Le ricette di Kikkalove you tube Miniatura wpisu: freepik.com

W jaki sposób najlepiej przechować zieleninę na zimę

Co zrobić z roślinami cukinii po zakończonych zbiorach