Kochamy winorośl za pyszne, słodkie grona, ale nie każdy wie, że są one ważną częścią diety Greków, Włochów, Francuzów czy Albańczyków.
Te narody dobrze wiedzą jak wiele korzyści z nich płynie, a można z nich korzystać nawet po zerwaniu ostatnich owoców.
Liście winorośli to cud natury
Są pełne witamin (A, C, witamina B) oraz cennych minerałów, zwłaszcza potasu, błonnika, kwasu foliowego i wielu przeciwutleniaczy.
Dzięki szczególnej kombinacji składników odżywczych, witamin i przeciwutleniaczy wykazują działanie antynowotworowe.
Pobudzają krążenie krwi, obniżają ciśnienie i dbają o elastyczność naczyń krwionośnych.
Wzmacniają odporność i chronią przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Zawierają cenny resweratol, który ma działanie przeciwstarzeniowe, znajduje się w owocach i w liściach.
Oczyszczają organizm ze zbędnych produktów przemiany materii – mają silne działanie moczopędne, a także łagodne działanie przeczyszczające. Pomagają oczyścić nerki, jelita i pęcherz.
Pomagają leczyć żyły i są balsamem na obolałe stopy:
Liście winorośli leczą żylaki – doskonałe są okłady z liści winorośli, które pomagają przy problemie zmęczonych i obolałych stóp.
Liście winorośli od dawna są używane jako naturalny środek na zaparcia i trawienie.
Liście winogron sprzyjają także zdrowiu nerek, pęcherza i dróg moczowych.
Jak stosować?
Są doskonałym składnikiem posiłków – latem smakują podobnie jak szpinak i mogą go zastąpić.
Starsze liście są używane podobnie jak nasza kapusta – można w nie zawijać mięso, ryż lub mięso z ryżem jak nasze gołąbki.
Smakują dobrze w gulaszu, jako dodatek do sałatek czy kanapek.
A nawet można używać ich do pikli. Liście winogron dają ogórkom i pomidorom niezwykły smak pikantności z kwaśnością.
Zastosowania lecznicze
Bardzo smaczna i zdrowa jest herbata z suszonych liści, ale bardzo popularne są też okłady.
Przygotowuje się w taki sam sposób jak okłady z kapusty, trzeba je dokładnie umyć.
Lekko się je rozbija aby przerwać żyłki i wypuściły soki i nakłada się na żylaki.
Herbata z suszonych liści pomoże przy grypie i przeziębieniach. 2 łyżeczki zalać 2 ml wrzącej wody i zaparzać przez 4 minuty.
Regularne picie herbaty z liści winorośli zapobiega poważnym chorobom, takim jak cukrzyca, nadciśnienie, pobudza pracę jelit, a także chroni wątrobę. Pamiętaj, aby wypijać herbatkę codziennie w sezonie grypowym. Wzmocni odporność i nie poddasz się chorobie.
Wywary z liści winorośli mają również korzystny wpływ na choroby skóry – zmniejszają podrażnienia, obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie.
Liście są często dodawane do kąpieli, aby pomóc w walce z zapaleniami skóry różnego pochodzenia.
W przypadku bólu kolan użyj opatrunku z liści winogron.
Około 30 liści zagotować w 500 ml wody i pozostawić do zaparzenia na 15 minut pod przykryciem. W wywarze namaczamy szmatkę, kładziemy na niej liście, zawijamy i przytrzymujemy jeszcze gorący kompres na kolanie.
Przykryj folią i bandażem ciepłym ręcznikiem. Pozostaw na noc i powtórz w razie potrzeby.
Liście winorośli doskonale nadają się również na dżemy, nadają im doskonały smak.