w

Jakie 2 czynniki decydują o trwałości jabłek i gruszek?

Natura niestety nie jest takim systematycznym dostawcą jak sklepy spożywcze. Nie możemy o dowolnej porze roku wyjść do ogrodu i zerwać swój ulubiony owoc.

Najpierw długo czekamy, a kiedy już sypnie owocami, to nie jesteśmy w stanie ich przejeść ani nawet przetworzyć.

Podobno od przybytku głowa nie boli, a jednak jest to kłopot, gdy mamy nadmiar plonów i chcemy z nich korzystać przez czas dłuższy niż te kilka tygodni owocowania.

Chcąc zachować zbiory jabłek i gruszek z własnego ogrodu aż do samej wiosny, należy wziąć pod uwagę dwa ważne czynniki, które mogą nam to ułatwić lub uniemożliwić.

Temperatura przechowywania

Według doświadczonych ogrodników ta sama temperatura, w której rośliny okopowe czują się komfortowo, doskonale sprawdza się także do przechowywania jabłek. Czyli od około 2 do 4 stopni powyżej zera.

Gruszki natomiast potrzebują cieplejszego miejsca – takiego, w którym temperatura powietrza osiąga około plus 10 stopni. Jeśli musimy przechowywać jabłka i gruszki w tym samym pomieszczeniu, to jabłka muszą być jak najdalej oddalone od grzejników. Gruszki zaś powinny znajdować się bliżej nich. Pod warunkiem, że w pomieszczeniu panuje ogólnie niska dodatnia temperatura.

Wilgotność powietrza

Oprócz tak ważnego aspektu, jak temperatura, konieczne jest również monitorowanie wskaźników wilgotności.

Im wyżej podnosi się temperatura, tym intensywniej owoce odparowują wilgoć.

Owoce pozostawione na stole w temperaturze pokojowej szybko zwiędną, skórka się zmarszczy, a miąższ stanie się watowaty.

To samo dzieje się po pewnym czasie z jabłkami i gruszkami przechowywanymi w piwnicy – ​​z czasem zaczynają więdnąć z powodu braku wilgoci.

Rozwiązanie tego problemu jest dość proste – jeśli powietrze w pomieszczeniu jest suche, wystarczy zostawić wiadro z wodą obok skrzynek z owocami.