Niedoświadczeni ogrodnicy zaniedbują jesienną pielęgnację porzeczek, uważając to za stratę czasu.
Ale doświadczony ogrodnik wie, że konieczne jest karmienie krzewów we wrześniu-październiku, ponieważ pomoże im to lepiej zimować.
Nawóz jesienny dla porzeczki
Skrobię i wapno stosuje się do dokarmiania krzewów po owocowaniu w okresie letnim. Ta kombinacja jest idealna, ponieważ rośliny otrzymują fosfor i potas. Za rozwój systemu korzeniowego i owocowanie w kolejnym roku odpowiadają te dwa makroelementy.
Dlaczego wapno?
Składnik stosuje się, jeśli gleba jest zbyt kwaśna. A na ogół taka właśnie jest. Agrest lubi gleby bardziej kwaśne (pH 5,5-6,2),
maliny najlepiej rosną przy pH 5,5-6,5, natomiast dla porzeczek pH powinno być wyższe i oscylować w granicach 6,2-7,0. Jeśli gleba, na której rosną porzeczki jest bardziej kwaśna, należy dodać wapno, w przeciwnym razie porzeczki nie wchłoną dobrze innych składników odżywczych, co znacząco wpłynie na jakość plonu.
Wartość skrobi
Ten składnik wzbogaca glebę w składniki odżywcze, których potrzebują porzeczki do obfitego owocowania w przyszłym roku. W połączeniu z wapnem powstaje potężny tandem, który stanowi solidną podstawę do obfitych przyszłorocznych zbiorów.
Jak przeprowadzić nawożenie
Na każdy kilogram wapna weź 300 g skrobi. Składniki są dokładnie wymieszaj, a następnie pod każdy krzak wysyp zależnie od wielkości krzaka 1-2 łyżki stołowe. Podłoże dodatkowo podsyp humusem i obficie podlej.