Jesienią po zbiorach trzeba zdecydować jak najlepiej przechować buraki do wiosny.
Aby uniknąć gnicia lub wysychania należy przestrzegać pewnych zasad podczas ich zbioru i przechowywania.
Przygotowanie roślin okopowych do przechowywania
Burak to niewymagające szczególnej troski warzywo, które może zachować doskonałe walory smakowe i odżywcze aż do nowych zbiorów. Do długotrwałego przechowywania należy wybrać odmiany średnio i późno dojrzewające, które są gotowe do zbiorów dopiero tuż przed pierwszymi przymrozkami.
Doświadczeni ogrodnicy zalecają wykopywanie roślin okopowych po wyschnięciu i zżółknięciu części nadziemnej. Przed przechowywaniem warzyw należy bulwy odpowiednio przygotować:
- oczyścić z ziemi
- odrzucić uszkodzone, niespełniające norm
- odciąć liście, pozostawiając nie więcej niż centymetr u podstawy;
- wysuszyć warzywa dobrze na słońcu lub w suchym, wentylowanym pomieszczeniu.
Najlepiej przechowują się warzywa zebrane przy suchej, ciepłej pogodzie. Zaleca się wykopanie roślin okopowych widłami, aby nie naruszyć skórki. Nie należy myć buraków przed złożeniem ich do przechowywania. Wystarczy ręcznie usunąć grudki ziemi. Dodatkowo buraki można spryskać słabym roztworem soli, co będzie dobrą ochroną przed szkodnikami.
Jak przechowywać buraki na zimę w piwnicy
Przed umieszczeniem warzyw należy zadbać by podłoga i ściany pomieszczenia były suche, w długotrwałym przechowywaniu warzyw bardzo pomaga zaimpregnowanie ścian wapnem chlorowanym. Niezbędne jest też sprawdzenie wentylacji by zapewnić swobodny dostęp powietrza i zapewnienie właściwej do przechowywania temperatury w pomieszczeniu
Optymalna temperatura dla roślin okopowych wynosi od 0 do + 2 ° C, wilgotność nie powinna przekraczać 80%. Burak nie lubi suchego powietrza. Przy niskiej wilgotności rośliny okopowe wysychają, więdną, szybko tracą na wadze i smaku.
Do sadzenia roślin okopowych zaleca się wcześniejsze przygotowanie pojemników, najlepiej umieścić je na paletach na wysokości 10-15 cm od podłogi. Zbiory najlepiej przechowywać w skrzynkach z otworami wentylacyjnymi.
Metody przechowywania
W piasku
Buraki należy układać w drewnianych skrzynkach na warstwie piasku, posypując wierzch mieszanką soli i piasku.
Alternatywną opcją jest przechowywanie w skrzynkach, plastikowych pojemnikach wypełnionych torfem, trocinami lub popiołem.
Na ziemniakach
Możesz wysypać buraki na kopcu ziemniaczanym. Ta metoda przechowywania się sprawdza, ponieważ ziemniaki zapewniają burakom niezbędny poziom wilgoci.
W workach
Suche bulwy należy umieścić w dużych workach do 40 kg i umieścić w piwnicy. Ważnym warunkiem jest to by nie były to worki foliowe, nie zawiązujemy tez worków, tylko pozostawiamy otwarte, aby miały dostęp powietrza.
W glinie
To stary ekologiczny sposób przechowywania warzyw. Suchą glinkę rozcieńcza się wodą do stanu gęstej śmietany. W tym roztworze moczy się rośliny okopowe, następnie suszy i układa do przechowywania. Dzięki tej metodzie buraki przez długi czas nie gniją, ani nie wysychają i dodatkowo są chronione przed atakami szkodników.
Jak trzymać buraki w domu do wiosny?
Jeśli nie masz piwnicy, buraki można przechowywać w domu. W tym celu wiele osób korzysta z zabudowanego balkonu. Uprawę należy umieścić w drewnianych lub plastikowych skrzynkach z piaskiem lub trocinami. Zimą należy zadbać o to, aby temperatura w pomieszczeniu magazynowym nie spadła poniżej zera.
Rośliny okopowe można także przechowywać w spiżarniach czy innych pomieszczeniach gospodarczych. Najważniejsze jest zapewnienie stałego przepływu powietrza, umieszczenie go z dala od systemów grzewczych i jasnego światła.
Jeśli zbiory buraków są niewielkie, można je przechowywać w lodówce w plastikowych torebkach, owijając każdą bulwę w papier lub folię. W ten sposób zachowują świeżość przez okres około 1-1,5 miesiąca.
Można również wydłużyć czas przechowywania, zamrażając buraki. W tym celu trzeba je umyć, lekko osuszyć, pokroić lub zetrzeć. Następnie umieszcza się je w workach lub plastikowych pojemnikach i umieszcza w zamrażarce.
Mrożone buraki zachowują swój smak i korzystne właściwości witaminowe przez osiem miesięcy. Stanowią gotowe półprodukty wygodne w użyciu do przygotowywania zup lub przystawek. Wystarczy rozmrozić i dodać do ulubionych potraw.