Rokitnik zwyczajny. Korzystny wpływ na zdrowie jest znany od czasów starożytnych.
Owoce są używane zarówno do przygotowania herbat, jak i do soków, syropów i olejków.
Rosjanie nazywają tę cenną roślinę „złotem Syberii”.
Owoce rokitnika są dziesięć razy bogatsze w witaminę C niż owoce cytrusowe. Zawiera także witaminy A, B, K, P i F. Witamina E jest bardzo ważna w procesach regeneracji organizmu.
Warto podkreślić, że witamina C z rokitnika nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej.
Rokitnik dziko rośnie w Europie i w Azji. Uprawiany jest też w ogrodach jako roślina ozdobna, bo kiście owoców są bardzo dekoracyjne i pozostają na zimę, tworząc barwny akcent w zimowym ogrodzie.
Sprawdza się doskonale jako roślina na żywopłot.
Bardzo dobry dla dzieci.
„Używam miodu z rokitnikiem przez większość czasu jako leczenie wspomagające w celu zwiększenia odporności.
Polecam go rodzicom często chorujących niejadków, które mają braki witamin”- wyjaśnia dr Laura Zainescu, lekarz pediatra.
Specjalista mówi również, że w celu zwiększenia odporności zaleca mieszankę rokitnika z miodem: „Jedna łyżeczka podawana dzieciom w wieku powyżej 4 lat przez trzy miesiące, skutecznie wzmacnia odporność.”
Lekarz dodaje, że aby uzyskać maksymalny efekt immunizacyjny, rokitnik można łączyć z jeżówką, propolisem lub czarną porzeczką.
Innym sposobem spożywania rokitnika jest sok. Otrzymuje się go z gotowanych owoców, a następnie miesza z innymi sokami dla lepszego smaku, ponieważ owoce są kwaśne i cierpkie.
Owoce są również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Dzięki bogatej zawartości witamin A i E kosmetyki na bazie rokitnika odmładzają i regenerują tkanki, leczą oparzenia i wykwity skórne.
Rokitnik z miodem
Pół kilograma owoców mytych i oczyszczonych zalej 500 ml miodu.
Poczekaj tydzień, żeby się zamacerowało (można też jeść od razu oczywiście:)).
Rokitnik wypuści trochę soku, więc przez spożyciem trzeba całość wymieszać.
Spożywaj co najmniej porządną łyżkę dziennie.
Możesz dodawać do herbaty, tak jak inny miód (do herbaty letniej). Przechowuj w lodówce.
JAKIM CHOROBOM ZAPOBIEGA?
„Rokitnik jest wysoce wskazany w stymulacji układu odpornościowego, w leczeniu przeziębienia, grypy, infekcji.
W leczeniu zapalenia wątroby i marskości wątroby sok z rokitnika i wywar z rokitnika są niezrównane.
W przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia płuc, syrop warto zażywać na pusty żołądek.
Choroby śledziony i wątroby można leczyć także sokiem lub olejem z rokitnika, a także proszkiem z kory rokitnika.
Ze względu na wysoką zawartość kwasów nie zaleca się spożywania rokitnika osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także na kamicę nerkową – wyjaśnia dr Catalin Luca.
Pamietaj, że rokitnik jest pod częściową ochroną i nie można zbierać owoców dziko rosnących. Jeśli nie masz rokitnika w ogrodzie musisz się zaopatrzyć w owoce z upraw.
Można też kupić sok rokitnikowy, pomieszać z miodem i popijać taką mieszankę – jest również bardzo skuteczna.
Owoce rokitnika można także dodawać do deserów czy wypieków. Tarta z czekoladą, rokitnikiem i bezą – pychota!