Polecają go lekarze. Wzmacnia układ odpornościowy, zabija bakterie i wirusy

Rokitnik zwyczajny. Korzystny wpływ na zdrowie jest znany od czasów starożytnych.

Owoce są używane zarówno do przygotowania herbat, jak i do soków, syropów i olejków.

Rosjanie nazywają tę cenną roślinę „złotem Syberii”.

Owoce rokitnika są dziesięć razy bogatsze w witaminę C niż owoce cytrusowe. Zawiera także witaminy A, B, K, P i F. Witamina E jest bardzo ważna w procesach regeneracji organizmu.

Warto podkreślić, że witamina C z rokitnika nie ulega rozkładowi podczas obróbki termicznej.

Rokitnik dziko rośnie w Europie i w Azji. Uprawiany jest też w ogrodach jako roślina ozdobna, bo kiście owoców są bardzo dekoracyjne i pozostają na zimę, tworząc barwny akcent w zimowym ogrodzie.

Sprawdza się doskonale jako roślina na żywopłot.

Bardzo dobry dla dzieci.

„Używam miodu z rokitnikiem przez większość czasu jako leczenie wspomagające w celu zwiększenia odporności.

Polecam go rodzicom często chorujących niejadków, które mają braki witamin”- wyjaśnia dr Laura Zainescu, lekarz pediatra.

Specjalista mówi również, że w celu zwiększenia odporności zaleca mieszankę rokitnika z miodem: „Jedna łyżeczka podawana dzieciom w wieku powyżej 4 lat przez trzy miesiące, skutecznie wzmacnia odporność.”

Lekarz dodaje, że aby uzyskać maksymalny efekt immunizacyjny, rokitnik można łączyć z jeżówką, propolisem lub czarną porzeczką.

Innym sposobem spożywania rokitnika jest sok. Otrzymuje się go z gotowanych owoców, a następnie miesza z innymi sokami dla lepszego smaku, ponieważ owoce są kwaśne i cierpkie.

Owoce są również wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Dzięki bogatej zawartości witamin A i E kosmetyki na bazie rokitnika odmładzają i regenerują tkanki, leczą oparzenia i wykwity skórne.

Rokitnik z miodem

Pół kilograma owoców mytych i oczyszczonych zalej 500 ml miodu.

Poczekaj tydzień, żeby się zamacerowało (można też jeść od razu oczywiście:)).

Rokitnik wypuści trochę soku, więc przez spożyciem trzeba całość wymieszać.

Spożywaj co najmniej porządną łyżkę dziennie.

Możesz dodawać do herbaty, tak jak inny miód (do herbaty letniej). Przechowuj w lodówce.

JAKIM CHOROBOM ZAPOBIEGA?

„Rokitnik jest wysoce wskazany w stymulacji układu odpornościowego, w leczeniu przeziębienia, grypy, infekcji.

W leczeniu zapalenia wątroby i marskości wątroby sok z rokitnika i wywar z rokitnika są niezrównane.

W przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia płuc, syrop warto zażywać na pusty żołądek.

Choroby śledziony i wątroby można leczyć także sokiem lub olejem z rokitnika, a także proszkiem z kory rokitnika.

Ze względu na wysoką zawartość kwasów nie zaleca się spożywania rokitnika osobom chorującym na wrzody żołądka i dwunastnicy, a także na kamicę nerkową – wyjaśnia dr Catalin Luca.

Pamietaj, że rokitnik jest pod częściową ochroną i nie można zbierać owoców dziko rosnących. Jeśli nie masz rokitnika w ogrodzie musisz się zaopatrzyć w owoce z upraw.

Można też kupić sok rokitnikowy, pomieszać z miodem i popijać taką mieszankę – jest również bardzo skuteczna.

Owoce rokitnika można także dodawać do deserów czy wypieków. Tarta z czekoladą, rokitnikiem i bezą – pychota!

Źródło i Fotografie: doctorandreilaslau.com

Wymiata toksyny i antybiotyki z organizmu. Tania, a korzyści bezcenne

3 skuteczne wskazówki, jak usunąć czarną pleśń ze ścian – szybko i na dobre!