Znam wielu ludzi, którzy nie uwzględniają kaszy jaglanej w swojej diecie, ale na własną niekorzyść. Proso ma bardzo korzystny wpływ na organizm, dzięki swoim przydatnym właściwościom ustępuje jedynie gryce.
Kaszę jaglaną otrzymuje się z prosa. A jeśli ktoś uważa ją za jedzenie tylko dla dzieci, to się myli.
Biorąc pod uwagę przystępną cenę, przydatność i wartość odżywczą prosa, jest bardzo cenna dla organizmu także dorosłego człowieka.
Świetnie sprawdzi się jako zamiennik obiadowy dla ziemniaków, ryżu czy innych kasz. Jako produkt śniadaniowy, a kleik z kaszy jaglanej jest tak pożywny i delikatny, że podaje się go osobom po operacjach.
Jest zasadotwórcza, więc pomaga odkwasić organizm. Zawiera witaminę E, witaminy z grupy B i lecytynę. Nie zawiera glutenu. Dostarcza organizmowi krzemu, odpowiadającego za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii. Jest lekkostrawna i dobrze przyswajalna. Można ją podawać na wiele sposobów i za każdym razem jest pyszna! Poznaj zalety kaszy jaglanej!
Proso nie wytwarza tłuszczu. Zmniejsza tkankę tłuszczową, wymiata z organizmu toksyny i antybiotyki, będąc jednocześnie produktem hipoalergicznym.
Jaglanka
A dziś porozmawiamy więcej o korzystnych właściwościach kaszy jaglanej, a także o tym, jak gotować kaszę jaglaną na mleku, aby uzyskać nie tylko pożywny, ale także pyszny posiłek.
Zalecamy używanie niskotłuszczowego mleka (około 1% tłuszczu) do przygotowania kaszy jaglanej na mleku.
Jaglanka zawiera retinol, tokoferol, witaminy z grupy B, a także szereg niezbędnych pierwiastków śladowych, w tym cynk, żelazo, wapń, magnez, sód i potas. A to 10 z 12 aminokwasów mleka matki.
Jedzenie kaszy jaglanej pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, przywrócić prawidłowe funkcje serca, a także złagodzić nadmiar cholesterolu. Naczynia stają się bardziej elastyczne i trwałe. A przyswajanie dużej dawki witamin pomaga zwalczyć zmęczenie i stres.
Ale nie możemy zapominać o przeciwskazaniach kaszy jaglanej. Nie jest zalecana osobom z problemami żołądkowymi (wrzody, zapalenie żołądka, niska kwasowość). Codzienne stosowanie kaszy jaglanej jest także wskazane dla kobiet w ciąży i małych dzieci. Dietetycy zwracają uwagę, że jaglanka może osłabiać potencję.
Jak gotować jaglankę
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej
2 szkl. mleka niskotłuszczowego (może być roślinne)
lub 2 szkl. wody
2 łyżki ksylitolu lub cukru
30 g masła
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Kasze najpierw przepłukujemy zimną wodą, a następnie dwukrotnie sparzamy wrzątkiem, by straciła swoją goryczkę.
2. Następnie gotujemy w wodzie lub na mleku roślinnym w proporcjach 2:1 (2 szklanki płynu na 1 szklankę kaszy), dodając cukier i szczyptę soli.
3. Gotujemy kaszę aż wchłonie większość wody (około 15 minut), a następnie odstawiamy ją z ognia i dodajemy masło, aby doszła w garnku.
Jeśli przygotowujesz kaszkę dla dziecka, możesz dodać trochę więcej mleka – danie będzie miało płynną konsystencję. Aby uzyskać gęstszą, wystarczy 1,5 szklanki mleka zamiast dwóch.
Dzięki temu prostemu przepisowi jaglanka zawsze ma kremową konsystencję. A jeśli dodasz suszone owoce, orzechy, nasiona dyni, czy świeże pokrojone owoce, to danie będzie podwójnie wartościowe i smaczne. Szczególnie polecamy eksperymentowanie z
plasterkami banana.