Pokrzywa, lecznicza roślina wiosny. Oto jak pomaga uzdrowić ciało

Może niektórzy z was już tego spróbowali, jeśli jednak nie wiesz, jak bogata jest pokrzywa, która rośnie praktycznie wszędzie, ale szczególnie na skraju lasu i na łąkach koniecznie się z nią polub.

Wszystkim kojarzy się bolesnymi bąblami przy kontakcie ze skórą, ale kiedy wiesz ile może przynieść korzyści Twojemu ciału, spojrzysz na nią przychylniejszym okiem.

Pokrzywy pomagają oczyścić organizm, mają właściwości przeciwbólowe, zwalczają anemię i cukrzycę, są bogate w żelazo i magnez oraz wzmacniają układ odpornościowy. W niektórych obszarach nazywane są „uzdrawiającym ogniem”.

Pokrzywa od zawsze znana była jako roślina jadalna, pita jako zioło, a nawet używana jako włókno przędzalnicze, ale przede wszystkim znana jako roślina lecznicza.

Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie herbaty z pokrzywy jest tanią i doskonałą terapią w walce z anemią, ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza i magnezu. Co więcej twierdzą również, że pokrzywa ma właściwości hemostatyczne i remineralizujące. Działa także pozytywnie na procesy przemiany materii.

Lekarze zalecają spożywanie pokrzywy pacjentom z cukrzycą. Świeży sok z pokrzywy ma właściwość obniżania poziomu cukru we krwi. Herbata z pokrzywy jest również wskazana dla osób cierpiących na choroby serca, nadciśnienie lub alergie.

Również liście pokrzywy, ugotowane i przygotowane w postaci pasty, nakładane bezpośrednio na obolałe miejsce, może łagodzić ból reumatyczny. Kompresy do herbaty mają również działanie przyspieszające gojenie się blizn.

Pokrzywa zawiera aglutyninę (rodzaj przeciwciała), lecytynę odporna na obróbkę termiczną, która hamuje rozwój patogenów.

Jak ją zbierać?

– w czystym miejscu (co oczywiste)
– przed kwitnięciem (wówczas jest najbardziej wartościowa, po zakwitnieniu składniki idą w kwiaty)
– małe pokrzywy można zbierać cale, z większych zbieramy tylko cztery górne listki
– reszta dużej pokrzywy jest niejadalna, włóknista, a niedogotowana mogłaby wywołać wymioty.

Młodziutką pokrzywę wystarczy sparzyć, starszą trzeba pogotować przez kilka minut – przestaje wtedy parzyć.

Pokrzywa w kosmetyce:

Pokrzywa ma także zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza w płukankach do włosów. Płukankę można przygotować zarówno na bazie wody (używa się wody miękkiej, aby jak najwięcej substancji czynnych się rozpuściło) jak i octu winnego lub jabłkowego – tego typu płukanki wykorzystuje się w ostatniej fazie mycia włosów.

Pokrzywa w ogrodzie:

Jako roślina rzadko jest pożądana w ogrodzie, ale może posłużyć jako wysokomineralny nawóz. “Gnojówkę pokrzywową” robi się zanurzając w wodzie całe pokrzywy i zostawia na kilka dni, aż zacznie fermentować. Bardzo brzydko pachnie, ale świetnie nawozi.

Zastosowania kulinarne pokrzywy.

Można stosować ją podobnie jak szpinak, jako dodatek do zup, sosów, koktajli, wypieków etc.

Suszoną pokrzywę można dodawać do jajecznic, omletów, bułeczek, muffinek.

Źródło: Alternative Medicine Review, radiosimplu.ro, Klaudyna Hebda

Chirurg poradził mi zamiast operacji wykonanie tych ćwiczeń… Za pół roku wynik!

Mają więcej białka niż mięso, ryby i jajka. A co najważniejsze – białko to jest wchłaniane przez organizm w 95%