Może niektórzy z was już tego spróbowali, jeśli jednak nie wiesz, jak bogata jest pokrzywa, która rośnie praktycznie wszędzie, ale szczególnie na skraju lasu i na łąkach koniecznie się z nią polub.
Wszystkim kojarzy się bolesnymi bąblami przy kontakcie ze skórą, ale kiedy wiesz ile może przynieść korzyści Twojemu ciału, spojrzysz na nią przychylniejszym okiem.
Pokrzywa od zawsze znana była jako roślina jadalna, pita jako zioło, a nawet używana jako włókno przędzalnicze, ale przede wszystkim znana jako roślina lecznicza. W niektórych obszarach nazywano ją „uzdrawiającym ogniem”.
Właściwości lecznicze pokrzywy
Działa przeciwbólowo
Liście pokrzywy, ugotowane i przygotowane w postaci pasty, nakładane bezpośrednio na obolałe miejsce, może łagodzić ból reumatyczny. Kompresy z herbaty mają również działanie przyspieszające gojenie się blizn.
Pomaga w walce z wieloma chorobami
Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie herbaty z pokrzywy jest tanią i doskonałą terapią w walce z anemią, ze względu na bardzo wysoką zawartość żelaza i magnezu. Herbata z pokrzywy jest również wskazana dla osób cierpiących na choroby serca, nadciśnienie lub alergie. Lekarze zalecają także spożywanie pokrzywy pacjentom z cukrzycą. Świeży sok z pokrzywy ma właściwości obniżające poziomu cukru we krwi.
Oczyszcza organizm
Pokrzywa działa pozytywnie na procesy przemiany materii. Co więcej ma właściwości hemostatyczne i remineralizujące.
Wzmacnia układ odpornościowy
Zawiera aglutyninę (rodzaj przeciwciała), lecytynę odporna na obróbkę termiczną, która hamuje rozwój patogenów.
Jak i kiedy zbierać pokrzywy?
- w czystym miejscu (co oczywiste)
- przed kwitnięciem (wówczas jest najbardziej wartościowa, po zakwitnieniu składniki idą w kwiaty)
- małe pokrzywy można zbierać cale, z większych zbieramy tylko cztery górne listki
- reszta dużej pokrzywy jest niejadalna, włóknista, a niedogotowana mogłaby wywołać wymioty.
Młodziutką pokrzywę wystarczy sparzyć, starszą trzeba pogotować przez kilka minut – przestaje wtedy parzyć.
Inne zastosowania pokrzyw
Pokrzywa w kosmetyce
Pokrzywa ma także zastosowanie w kosmetyce, zwłaszcza w płukankach do włosów. Płukankę można przygotować zarówno na bazie wody (używa się wody miękkiej, aby jak najwięcej substancji czynnych się rozpuściło) jak i octu winnego lub jabłkowego – tego typu płukanki wykorzystuje się w ostatniej fazie mycia włosów.
Pokrzywa w ogrodzie
Jako roślina rzadko jest pożądana w ogrodzie, ale może posłużyć jako wysokomineralny nawóz. „Gnojówkę pokrzywową” robi się zanurzając w wodzie całe pokrzywy i zostawia na kilka dni, aż zacznie fermentować. Bardzo brzydko pachnie, ale świetnie nawozi.
Zastosowania kulinarne pokrzywy
Można stosować ją podobnie jak szpinak, jako dodatek do zup, sosów, koktajli, wypieków etc.
Suszoną pokrzywę można dodawać do jajecznic, omletów, bułeczek, muffinek.