Dzięki oryginalnej marynacie, kurczak zyska fantastyczny smak i aromat.
Marynatę można stosować do każdego rodzaju mięsa, ale naszym zdaniem z kurczakiem, piersia indyczą i polędwiczką smakuje najlepiej.
Potrzebujemy:
• pierś z kurczaka – 500 g,
• jajka – 2 szt.,
• skrobia 1 łyżka,
• musztarda 1 łyżka,
• olej roślinny – 2 łyżki,
• kurkuma, przyprawa do kurczaka – 1\2 łyżeczki,
• ostra papryka (może być świeża posiekana na małe kawałeczki lub w proszku), pieprz czarny, pieprz, sezam, sól.
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z przyprawami (bez sezamu) i wymieszaj do uzyskania gładkości.
Dodaj musztardę, skrobię, wymieszaj.
Wlej olej, sól do smaku i ponownie wymieszaj.
Pokrój pokrojone filety na porcje i posól z obu stron.
Zanurz wszystkie kawałki mięsa w marynacie i pozostaw na 2 godziny.
Wskazówka: Aby mięso było wyjątkowo smaczne, miękkie i soczyste, najlepiej pozostawić je w zalewie na noc.
Rozgrzej olej, rozłóż mięso na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron.
Posyp sezamem i posiekanymi ziołami.