Nie jadłeś smaczniejszych kawałków kurczaka – sekret tkwi w tej marynacie

Dzięki oryginalnej marynacie, kurczak zyska fantastyczny smak i aromat.

Marynatę można stosować do każdego rodzaju mięsa, ale naszym zdaniem z kurczakiem, piersia indyczą i polędwiczką smakuje najlepiej.

Potrzebujemy:

• pierś z kurczaka – 500 g,

• jajka – 2 szt.,

• skrobia 1 łyżka,

• musztarda 1 łyżka,

• olej roślinny – 2 łyżki,

• kurkuma, przyprawa do kurczaka – 1\2 łyżeczki,

• ostra papryka (może być świeża posiekana na małe kawałeczki lub w proszku), pieprz czarny, pieprz, sezam, sól.


Przygotowanie:

Jajka wymieszaj z przyprawami (bez sezamu) i wymieszaj do uzyskania gładkości.

Dodaj musztardę, skrobię, wymieszaj.

Wlej olej, sól do smaku i ponownie wymieszaj.

Pokrój pokrojone filety na porcje i posól z obu stron.

Zanurz wszystkie kawałki mięsa w marynacie i pozostaw na 2 godziny.

Wskazówka: Aby mięso było wyjątkowo smaczne, miękkie i soczyste, najlepiej pozostawić je w zalewie na noc.

Rozgrzej olej, rozłóż mięso na patelni i smaż na złoty kolor z obu stron.

Posyp sezamem i posiekanymi ziołami.

Źródło i Miniatura wpisu: popoisty.com

Pokrzywa, lecznicza roślina wiosny. Oto jak pomaga uzdrowić ciało

Najsilniejszy spalacz tłuszczu: wypij tę mieszankę przed pójściem spać