Jest niskokaloryczna a jednocześnie bardzo zdrowa! Można ją wykorzystać jako dodatkowy składnik różnych dań warzywnych, grillować, zapiekać, smażyć, faszerować a nawet jeść na surowo. Co to takiego??
Cukinia!!
Wiele osób używa cukinii do robienia placków. Spróbuj i delektuj się delikatnym i przyjemnym smakiem placków z cukinii przygotowanych w taki oto sposób:
Nadziewane placki z cukinii
Składniki na placki:
- 1 średniej wielkości cukinię
- 2 jaja
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- 50 g żółtego sera
- 2 łyżki mąki pszennej
- do smaku: sól, pieprz, szczypta papryki
Składniki na nadzienie:
- śmietana
- jeden wyciśnięty ząbek czosnku
- serek topiony
- szczypiorek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię obieramy i ścieramy na tarce (jeśli jest młoda możemy zetrzeć ze skórką)
- Dodajemy sól, pieprz i odstawiamy. Gdy cukinia puści soki odsączamy nadmiar wody.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki: mąkę, jaja, paprykę, czosnek
- Rozgrzewamy olej na patelni (polecamy olej kokosowy) i smażymy nasze placki.
- Odsączamy nadmiar tłuszczu układając na papierowym ręczniku kuchennym.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie nadzienia:
W naczyniu mieszamy śmietanę wraz z pozostałymi składnikami. Przygotowaną masą smarujemy placka i przykrywamy drugim.
Voila! Nasze danie gotowe.
Są tak pyszne, że będą smakować każdemu z domowników nawet jeśli nie przepada za klasycznymi plackami ziemniaczanymi.
Smacznego!