Pomidory niełatwo znoszą załamania pogody. Dopóki letnie dni są ciepłe i suche, pomidory dojrzewają idealnie.
Ale kiedy robi się chłodno, różnica między temperaturami w dzień i w nocy wzrasta i do tego zaczyna często padać, istnieje duże prawdopodobieństwo utraty części plonu.
Gdy tylko zaczynają się deszcze, pomidory pękają, gniją i chorują. A jeśli w pobliżu rosną ziemniaki, na których szaleje już zaraza, choroba może wkrótce przenieść się na grządki z pomidorami – zoospory są łatwo przenoszone przez wodę, wiatr, owady i narzędzia ogrodowe.
Czynniki przyczyniają się do rozwoju zarazy:
- deszczowa pogoda,
- spadek temperatury powietrza,
- słaba wentylacja roślin,
- nadmiar azotu w glebie.
Zaraza późna: przyczyny, objawy i środki kontroli
Ta choroba roślin stała się tak powszechna, że wielu traktuje ja jako oczywistość i z góry zakłada utratę części plonów.
Patogeny różnych chorób są zawsze obecne w glebie, a uaktywniają się w sprzyjających warunkach, wobec powyższego pozostaje nam tylko jedno: zbierać plony na czas, aby cała nasza praca nie poszła na marne.
Kiedy usunąć pomidory z krzaków
Zielone pomidory
Oczywiście najlepiej jest usunąć dojrzałe pomidory z krzaków – są najbardziej soczyste, słodkie i pachnące. Ale takie owoce muszą być natychmiast zjedzone lub przetworzone, ponieważ nie da się ich przechowywać przez długi czas.
W przypadku długotrwałego przechowywania można usunąć pomidory na etapie dojrzałości mlecznej (jasnozielone) i w momencie, gdy osiągną rozmiar odpowiadający odmianie.
Dobrze się trzymają i dojrzewają spokojnie w 2-3 tygodnie. Najlepiej zbierać owoce z łodygą lub gałązką, ułożyć je w odstępach w towarzystwie jabłek lub bananów.
Im więcej pomidorów usuniemy z krzaka, tym szybciej uformują się owoce, które na nim pozostaną.
Ciemnozielonych, jędrne owoców o niewielkich rozmiarach lepiej nie usuwać, ale zostawić je na gałęziach, aż urosną i jeśli nie dojrzeją to przynajmniej nabiorą jasnego odcienia.
Ale jeśli w nocy temperatura powietrza spada już poniżej 10 ° C, to lepiej usunąć wszystkie uformowane owoce, niezależnie od ich stopnia dojrzałości.
Które pomidory należy najpierw usunąć
Pęknięte pomidory
Nierównomierne podlewanie, nadmiar azotu w glebie i obfite opady deszczu mogą prowadzić do pękania pomidorów – zarówno dojrzałych, jak i zielonych.
Pęknięcia owocu, jak każde inne uszkodzenie, są furtką do infekcji. Dlatego jeśli zacznie padać, a niektóre rośliny wykazują oznaki chorób, popękane pomidory należy w pierwszej kolejności usunąć z krzaków i natychmiast przetworzyć, odcinając część owocu z wadą.
Dlaczego pomidory pękają i jak tego uniknąć?
Pękanie pomidorów nie jest tak strasznym nieszczęściem, jak zaraza. Jeśli jednak krzewy są zdrowe, na dworze jest sucho i ciepło, małe pęknięcia na pomidorach maja szansę się zagoić, tkanki zasklepią, a uszkodzone owoce mogą przez jakiś czas pozostać na gałęziach.
Jak przyspieszyć dojrzewanie zielonych owoców na krzakach
Nawożenie pomidorów
Aby zielone pomidory pozostające na krzakach uformowały się szybciej i zaczęły dojrzewać, można im pomóc. Co możemy w tym celu zrobić?
Usuwamy wszystkie dojrzałe owoce.
W deszczową i chłodną pogodę grządki przykrywamy folią, ustawiając stelaż odpowiednio do wysokości krzewów.
Karmimy pomidory nawozami potasowo-fosforowymi z pierwiastkami śladowymi. Możesz użyć popiołu, siarczanu potasu.
Usuwamy dzikie pędy i kwiatostany, z których owoce nie mają już czasu na uformowanie.
Odcinamy wierzchołki wszystkich pędów, pozostawiając kilka liści nad ostatnim gronem z dojrzewającymi owocami.
Usuwamy liście, które:
- zacieniają owoce i zakłócają cyrkulację powietrza;
- mają oznaki choroby;
- znajdują się w dolnej części pędu głównego lub bocznego, pod dojrzewającymi owocami.
Aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób bakteryjnych i grzybiczych, należy traktować pomidory miedzianem lub fitosporinem.
Nie zapomnij usunąć chwastów i tych krzewów, z których owoce zostały już oberwane. Nie zostawiaj na ziemi liści pomidora czy owoców z oznakami choroby. Pamiętaj, że fitopatogeny zimują na resztkach roślinnych.