Dawniej potrawy będące mieszanką warzyw były posiłkiem biednych chłopów, a dziś serwowane są w najlepszych restauracjach.
Ratatouille – to wywodząca się z Nicei potrawa jarska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce.
Nie ma jednego właściwego przepisu, ponieważ jest to ludowy wynalazek, dlatego w każdym regionie Francji jest on przygotowany na nieco inny sposób.
Co może być lepsze niż soczyste, kolorowe warzywa z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina różanego?
Lekkie i proste danie, które łaskocze kubki smakowe, ale nie szkodzi sylwetce.
Składniki:
- Cukinia – 1 szt.
- Bakłażan – 1 szt.
- Pomidor – 4 szt.
- Twardy ser – 100 g
- Bazylia – 20 g
- Czosnek – 4 ząbki
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki
- Zioła prowansalskie do smaku
- Sól do smaku
- Pieprz czarny (mielony) do smaku
Przygotowanie:
1. Cukinię, bakłażan i pomidory dokładnie spłukać i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
2. Połowę twardego sera pokrój na cienkie plasterki, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
3. Nasmaruj naczynie oliwą i ułóż warzywa pionowo, na przemian bakłażan, pomidor, cukinia i ser.
4. Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i świeża bazylia.
5. Polej warzywa sosem, przykryj folią i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (czas w zależności od piekarnika może się wydłużyć lub skrócić).
6. Po tym czasie posyp je startym serem i piecz przez kolejne 5 minut.
W nieco zmodyfikowanej wersji twardy ser plastrach można zastąpić mozarellą, a na wierzchu posypać parmezanem.
Raz zrobisz, a danie wejdzie na stałe do waszego domowego menu. Mimo, że warzywa to nawet dzieci je uwielbiają.