Cukinia po prowansalsku: obłędnie pyszne, a do tego niskokaloryczne danie!

Dawniej potrawy będące mieszanką warzyw były posiłkiem biednych chłopów, a dziś serwowane są w najlepszych restauracjach.

Ratatouille – to wywodząca się z Nicei potrawa jarska. Danie to opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, cebuli, pomidorach i papryce.

Nie ma jednego właściwego przepisu, ponieważ jest to ludowy wynalazek, dlatego w każdym regionie Francji jest on przygotowany na nieco inny sposób.

Co może być lepsze niż soczyste, kolorowe warzywa z chrupiącą bagietką i kieliszkiem wina różanego?

Lekkie i proste danie, które łaskocze kubki smakowe, ale nie szkodzi sylwetce.

Składniki:

  1. Cukinia – 1 szt.
  2. Bakłażan – 1 szt.
  3. Pomidor – 4 szt.
  4. Twardy ser – 100 g
  5. Bazylia – 20 g
  6. Czosnek – 4 ząbki
  7. Oliwa z oliwek – 4 łyżki
  8. Zioła prowansalskie do smaku
  9. Sól do smaku
  10. Pieprz czarny (mielony) do smaku

Przygotowanie:

1. Cukinię, bakłażan i pomidory dokładnie spłukać i pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.

2. Połowę twardego sera pokrój na cienkie plasterki, a drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

3. Nasmaruj naczynie oliwą i ułóż warzywa pionowo, na przemian bakłażan, pomidor, cukinia i ser.

4. Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek i świeża bazylia.

5. Polej warzywa sosem, przykryj folią i piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (czas w zależności od piekarnika może się wydłużyć lub skrócić).

6. Po tym czasie posyp je startym serem i piecz przez kolejne 5 minut.

W nieco zmodyfikowanej wersji twardy ser plastrach można zastąpić mozarellą, a na wierzchu posypać parmezanem.

Raz zrobisz, a danie wejdzie na stałe do waszego domowego menu. Mimo, że warzywa to nawet dzieci je uwielbiają.

Podziel się ze znajomymi!

Deszczowa pogoda: czy trzeba usuwać zielone pomidory z krzaków?

Sos pomidorowo-bazyliowy do słoika: włoski przepis