Sos pomidorowo-bazyliowy do słoika: włoski przepis

Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest nie tylko wyrazisty smak gotowego sosu, ale także jego trwałość. Może spokojnie wytrzymać rok lub dwa.

Jednak mojej rodzinie nie udało się tego sprawdzić, bo niestety cały zapas znikał przed nadejściem zimy. Dlatego w tym roku od razu zrobię podwójną, a może nawet potrójną porcję tej pyszności.

Do przygotowania sosu używam przejrzałych pomidorów. Gdy mam za mało własnych kupuje takie miękkie po niższej cenie. Zapewniam, że ten sos pomidorowy z bazylią podbije wasze serca na zawsze!

Do czego pasuje sos pomidorowy z bazylią

Można podawać ten sos do różnych dań mięsnych, zapiekanek i oczywiście makaronów. W naszym domu zastępuje nawet ketchup, a także sos do pizzy!

Przepis sos pomidorowo-bazyliowy do słoika

Składniki:

  • pomidory 1 kg
  • papryka 350 gramów
  • pietruszka 1 pęczek
  • koperek 1 pęczek
  • bazylia 1 pęczek
  • czosnek 7 ząbków
  • sól 1 łyżka
  • cukier 1,5 łyżka
  • cebula 300 g
  • ocet winny 1 łyżka
  • kolendra mielona pół łyżeczki
  • pieprz czarny (mielony) do smaku
  • oliwa z oliwek 3 łyżki

Przygotowanie:

Umyj słoiki i pokrywki, wysterylizuj i pozostaw do wyschnięcia.

W blenderze zmiel cebulę, czosnek i słodką paprykę (bez skórek i pestek). Przełóż masę do rondla.

Pokrojone pomidory również zblenduj i przełóż do garnka.

Zagotuj sos. Następnie zmniejsz ogień do małego. Gotuj 35 minut na wolnym ogniu. Jeśli lubisz ostre smaki możesz dodać papryczki chili. w formie zmielonej lub dodać świeżą do blendowanej słodkiej papryki.

Dodaj cukier.

Oddziel liście bazylii od łodyg i drobno posiekaj razem z natką pietruszki i koperkiem.

Dokładnie wymieszaj i gotuj sos przez kolejne 10-15 minut.

Wlej olej roślinny wraz z octem do sosu. Wymieszaj i dosłownie po 1 minucie zdejmij z ognia.

Przelej sos do słoików i natychmiast zamknij i odwróć do góry dnem.

Możesz spróbować tego sosu po 3-4 dniach. Świetnie trzyma się przechowywany w chłodnym, ciemnym miejscu. Smakuje wybornie!

Cukinia po prowansalsku: obłędnie pyszne, a do tego niskokaloryczne danie!

Jakie zioła zbieramy w sierpniu