PĄCZKI BEZ OLEJU: Wypiekane w piekarniku cudownie pulchne i miękkie – w końcu mam przepis, który zawsze działa!

Pączki zdecydowanie nie należą do dietetycznych dań. Mają dużo cukru, a dodatkowo są nasiąknięte olejem ze smażenia.

Są jednak tak pyszne i wyjątkowe, że niewielu z nas udaje się raz na jakiś czas zgrzeszyć pączkiem, zwłaszcza w tłusty czwartek.

Warto wtedy pokusić się o własna wersję tego przysmaku nie smażona w oleju tylko pieczona w piekarniku. Będą znacznie zdrowsze a nie mniej smaczne!

Przepis na pączki pieczone w piekarniku

Potrzebujemy:

  • 0,5 kg mąki pszennej typ. 550 lub tortowej typ. 450
  • 0,2 l mleka
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 10 dkg masła
  • szczypta soli
  • 40 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży suchych
  • krem (lub dżem) do nadzienia
  • cukier puder do posypania lub lukru

Wykonanie:

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, mleko lekko podgrzej (ma być ciepłe), roztop masło w rondelku.

Zrób zaczyn. W dużej misce wymieszaj 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki ciepłego mleka dokładnie wymieszaj i dodaj pokruszone świeże drożdże lub wsyp suche. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Jak zaczyn zacznie pracować dodaj do niego resztę składników: mąkę, żółtka, cukier, masło, sól i wlej mleko.

Składniki dokładnie wymieszaj można to zrobić ręcznie albo użyć miksera (mieszadeł haków do ciasta drożdżowego).

Po wymieszaniu przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przykład w pobliże kaloryfera albo do piekarnika nastawionego na niską temperaturę 40-50 stopni. Pozwól ciastu wyrasta około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Uformuj kulę i podziel na 14 równych części i uformuj z nich lekko spłaszczone kule.

Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w sporych odstępach bo jeszcze będą rosły), posmaruj roztrzepanym żółtkiem i pozwól im wyrastać przez 20 minut.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni na grzałce góra-dół.

Po wyrośnięciu wstaw pączki do piekarnika na środkową półkę i piecz około 20 minut. Musisz kontrolować, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Paczki się zarumienią i jeszcze urosną.

Nadziewamy zanim jeszcze wystygną przy pomocy rękawa cukierniczego lub strzykawki wprowadzamy nadzienie (krem lub dżem).

Cukrem pudrem obsypujemy paczki dopiero po ostygnięciu. Jeśli jednak używasz lukru oblej je gdy są jeszcze ciepłe. 4 łyżki cukru rozpuść w 4 łyżkach wody, soku z cytryny lub soku z pomarańczy, utrzyj do uzyskania gładkiej konsystencji i polej pączki.

Paczki są dobre też na drugi dzień, ale dobrze je przykryć folią lub zamknąć w formie na ciasta.

Pyszności! Smacznego!

Źródło, miniatura wpisu: Szybko, prosto i apetyczne/youtube, Mamagician/youtube

Własna szyja zaczęła zabijać 3 razy więcej ludzi niż rak!

Co zrobić na szybki obiad? 9 przepisów na błyskawiczne sosy, które zrobisz zamkniętymi oczami