Co zrobić na szybki obiad? 9 przepisów na błyskawiczne sosy, które zrobisz zamkniętymi oczami

Bez większego wysiłku można przygotować naprawdę szybki obiad, którego podstawą będzie ciekawy, pyszny i ekstra szybki sos.

Mamy dla Was 9 przepisów na super szybkie sosy, które możesz podawać z mięsem, makaronem, rozmaitymi kluskami, ryżem lub zwykłymi ziemniakami. Wybór należy do Ciebie.

Błyskawiczny sos groszkowy

Składniki:

  • olej
  • 1 cebula
  • 500 g piersi z kurczaka lub indyka (pokrojonej na kawałki) – można również zrobić z udek z kurczaka
  • 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
  • Pieprz czerwony mielony, papryka (1 łyżeczka), zioła prowansalskie
  • 1 łyżka musztardy (można dodać pokrojone pomidory zamiast ketchupu)
  • 1 łyżka mocno pomidorowego ketchupu, ewentualnie koncentratu lub szklankę sosu pomidorowego
  • opakowanie groszku (mrożonego lub w puszce)
  • serek topiony śmietankowy
  • Opcjonalnie: ser dojrzewający do posypania
  • Dodatek: makaron, ryż (basmati, jaśminowy, brązowy, arborio), ziemniaki
  • Woda lub bulion do polewania

Wykonanie:

Posiekaną cebulę podsmażamy aż zmięknie, dodajemy posoloną pierś, dusimy na wolnym ogniu i dodajemy paprykę, mielony czarny pieprz, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup – mieszamy.

Na koniec dodajemy groszek, podlewamy wodą i chwilę dusimy.

Na koniec dodajemy serek topiony i zagotowujemy sos – ser go ładnie zagęści.

Gotowe, robi się bardzo szybko i smakuje fantastycznie. Najlepiej komponuje się z makaronem, ale

Sos brokułowy

Składniki:

  • 1 większa cebula
  • 2 piersi z kurczaka
  • Sól
  • zmielony czarny pieprz
  • oregano
  • śmietana 30%
  • 2 sery topione
  • twardy ser
  • brokuł
  • jakikolwiek makaron

Wykonanie:

Na patelni podsmażamy jedną większą cebulę.

Kroimy i solimy kurczaka, doprawiamy i odstawiamy na chwilę.

Następnie podsmażamy na gorącym oleju Zalewamy śmietanką i dodajemy topione serki, wymieszamy aż do zagęszczenia sosu.

W międzyczasie ścieramy twardy ser i w zależności od gęstości sosu dodajemy twardy ser.

Jeśli jest rzadki dodajemy więcej sera, jeśli jest gęsty, mniej, a reszta posypiemy gotowe danie.

Na koniec dodajemy ugotowane (najlepiej na parze) rozdrobnione brokuły, delikatnie mieszamy sos i gotowe. Podajemy z makaronem lub innym dodatkiem. Zamiast brokułów można też dodać posiekane liście szpinaku, lub szpinak mrożony rozdrobniony. Wyjdzie równie pyszny sos szpinakowy.

15-minutowy sos pomidorowy

Składniki:

  • 1 cebula
  • 40 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g pasty pomidorowej
  • Sól
  • 7 kawałków czarnego pieprzu w całości
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • 5 sztuk kulek pieprzu
  • tymianek
  • ok 1 l bulionu – lub wody z bulionem

Wykonanie:

Rozpuść masło i olej w garnku i podsmaż cebulę w tej mieszance.

Podczas smażenia cebuli dodajemy do garnka przyprawy.

Następnie dodajemy przecier (pulpę, sos) pomidorowy i wszystko krótko gotujemy.

Dodaj szczyptę cukru, sól i gotujemy około 10 minut, podczas gotowania możemy posolić lub dosłodzić wedle naszego gustu.

Podajemy jako dodatek do makaronów, mięs, zapiekanek. Sos jest naprawdę pyszny!

Kilkuminutowy sos z cukinii do spaghetti

Składniki:

  • Dodatek: ulubiony makaron, gnocci, pierożki
  • 3 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 50 g startego sera
  • 1 serek topiony
  • Śmietana 30%
  • przyprawy: sól, bazylia, oregano, bulion, 1/3 gałki muszkatołowej, którą zetrzemy na koniec do sosu, opcjonalnie kukurydza z puszki

Wykonanie:

Myjemy cukinię i ścieramy na grubych oczkach, młoda może być ze skórką, starszą trzeba obrać.

Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i smażymy do miękkości. Młoda cukinia wypuszcza dużo soku, jeśli soku jest mało, można dodać trochę wody lub bulionu.

Dodajemy przyprawy do smaku, serek topiony, przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż ser się rozpuści. Ścieramy trochę gałki muszkatołowej.

Na koniec dodajemy śmietankę dusimy aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy. Można też dodać kawałki szynki, tuńczyka w oleju lub sosie własnym z puszki, podsmażonego boczku lub kurczaka, kukurydza z puszki.

Gotowe danie posypujemy pietruszką. Posypujemy parmezanem lub grana padano.

Można zmieniać proporcje składników. Niektórzy wola bardziej serowy, a inni bardziej śmietankowy smak tego aksamitnego, pysznego sosu

7-minutowy sos serowy

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 mniejsza cebula
  • 200 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 150 g boczku
  • 2 topione serki
  • 250 ml mleka
  • śmietanka 30%
  • 100 g startego twardego sera
  • pietruszka

Wykonanie:

Rozpuszczamy masło i dolewamy olej na patelnię i podsmażamy cebulę. Dodajemy boczek, szynkę i smażymy około 5 minut.

Następnie wlewamy mleko, dodajemy ser i mieszamy, aż ser się rozpuści.

Następnie doprawiamy solą i przyprawami.

Gdy sos się zagotuje, dodajemy śmietanę i gotujemy do zgęstnienia. Gdyby sos wyszedł za rzadki można do zagęścić zwykła mąką. Ten sos znakomicie komponuje się z dodatkami.

A’la sos z polędwicy

Bardzo podoba mi się ten przepis, jest szybki, smaczny i smakuje jak sos z polędwicy.

Składniki:

  • 20 g pietruszki
  • 20 g marchewki
  • 30 g selera
  • 30 g cebuli
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 30 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 4 kulki pieprzu czarnego w całości
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • 0,5 l bulionu wołowego (lub rosołu, jeśli go masz)
  • ocet i sól przyprawowa

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę.

Warzywa dusimy na maśle, dodajemy cebulę, podsmażamy, oprószamy mąką, zalewamy bulionem.

Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.

Dodajemy przyprawy, sól i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.

Zalewamy śmietanką i gotujemy do zgęstnienia.

Dopraw solą, cukrem i octem. Podajemy z mielonym mięsem z patelni, klopsami, sztuką mięsa, kluskami. Sos świetnie smakuje jak ten z duszonej polędwicy!

Sos pieczarkowy

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • sól, pieprz i szczypta cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 śmietanka 30%
  • ocet – ok 3-4 łyżeczek
  • 1 liść laurowy

Wykonanie:

Rozpuszczamy smalec na patelni i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i krótko smażymy. Zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą, przyprawami, liściem laurowym i dusimy do miękkości.

Mieszamy mąkę ze śmietanką, możemy też dodać trochę mleka, jeśli masa wydaje się zbyt gęsta i wylewamy na patelnię. Na koniec dodajemy ocet i szczyptę cukru, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia i podajemy. Posypujemy na talerzu zielona pietruszką.

Kremowy sos musztardowy

Składniki:

  • 500 g świeżych grzybów
  • 2 łyżki mąki
  • Sól, mielony czarny pieprz do smaku
  • 1 śmietanka 30%
  • 3 łyżki musztardy

Wykonanie:

Pieczarki myjemy, kroimy, wykładamy na patelnię i dolewamy wody. Solimy i gotujemy bez przykrycia, aż grzyby zmiękną, a woda wyparuje.

Następnie zalewamy śmietanką, w której mieszamy 2 łyżki mąki i 3 łyżki musztardy. Gotujemy przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.

Możemy doprawić solą i przyprawami. To wszystko, sos jest gotowy. Możemy go posypać na talerzu z natką pietruszki.

Sos mięsny

  • Składniki:
  • 700 g polędwicy wieprzowej w plastrach
  • 4 łyżki smalcu
  • 4 średniej wielkości marchewki
  • 4 średniej wielkości kawałki pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 łyżeczki musztardy
  • 330 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 500 g makaronu do smaku

Wykonanie:

Rozpuszczamy smalec na głębszej patelni i smażymy na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekaną marchewkę, pietruszkę i mięso. Dusimy chwilę po czym zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i liść laurowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie. W misce mieszamy śmietanę, musztardę, mąkę i stopniowo, mieszając dodajemy do mięsa. Gdy sos zgęstnieje, możemy podawać.

Fit sos kalafiorowy

Składniki:

  • 1 główka kalafiora – średniej wielkości
  • 1 główka czosnku
  • ½ szklanki drobno startego parmezanu
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • Do smaku – sól i pieprz

Wykonanie:

Z czosnku odcinamy górną część, wkładamy do folii do pieczenia, zalewamy oliwą i zawijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Następnie usuwamy ząbki z czosnku.

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kalafior do blendera, dodajemy parmezan, czosnek i ½ szklanki bulionu. Miksujemy.

Sos można podawać od razu lub przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.

Źródło: dobrenoviny.sk, Miniatura wpisu: freepik.com

PĄCZKI BEZ OLEJU: Wypiekane w piekarniku cudownie pulchne i miękkie – w końcu mam przepis, który zawsze działa!

Jak pozbyć się ziół i chwastów na długi czas: łatwy i skuteczny sposób.