Bez większego wysiłku można przygotować naprawdę szybki obiad, którego podstawą będzie ciekawy, pyszny i ekstra szybki sos.
Mamy dla Was 9 przepisów na super szybkie sosy, które możesz podawać z mięsem, makaronem, rozmaitymi kluskami, ryżem lub zwykłymi ziemniakami. Wybór należy do Ciebie.
Błyskawiczny sos groszkowy
Składniki:
- olej
- 1 cebula
- 500 g piersi z kurczaka lub indyka (pokrojonej na kawałki) – można również zrobić z udek z kurczaka
- 1-2 ząbki zmiażdżonego czosnku
- Pieprz czerwony mielony, papryka (1 łyżeczka), zioła prowansalskie
- 1 łyżka musztardy (można dodać pokrojone pomidory zamiast ketchupu)
- 1 łyżka mocno pomidorowego ketchupu, ewentualnie koncentratu lub szklankę sosu pomidorowego
- opakowanie groszku (mrożonego lub w puszce)
- serek topiony śmietankowy
- Opcjonalnie: ser dojrzewający do posypania
- Dodatek: makaron, ryż (basmati, jaśminowy, brązowy, arborio), ziemniaki
- Woda lub bulion do polewania
Wykonanie:
Posiekaną cebulę podsmażamy aż zmięknie, dodajemy posoloną pierś, dusimy na wolnym ogniu i dodajemy paprykę, mielony czarny pieprz, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, musztardę i ketchup – mieszamy.
Na koniec dodajemy groszek, podlewamy wodą i chwilę dusimy.
Na koniec dodajemy serek topiony i zagotowujemy sos – ser go ładnie zagęści.
Gotowe, robi się bardzo szybko i smakuje fantastycznie. Najlepiej komponuje się z makaronem, ale
Sos brokułowy
Składniki:
- 1 większa cebula
- 2 piersi z kurczaka
- Sól
- zmielony czarny pieprz
- oregano
- śmietana 30%
- 2 sery topione
- twardy ser
- brokuł
- jakikolwiek makaron
Wykonanie:
Na patelni podsmażamy jedną większą cebulę.
Kroimy i solimy kurczaka, doprawiamy i odstawiamy na chwilę.
Następnie podsmażamy na gorącym oleju Zalewamy śmietanką i dodajemy topione serki, wymieszamy aż do zagęszczenia sosu.
W międzyczasie ścieramy twardy ser i w zależności od gęstości sosu dodajemy twardy ser.
Jeśli jest rzadki dodajemy więcej sera, jeśli jest gęsty, mniej, a reszta posypiemy gotowe danie.
Na koniec dodajemy ugotowane (najlepiej na parze) rozdrobnione brokuły, delikatnie mieszamy sos i gotowe. Podajemy z makaronem lub innym dodatkiem. Zamiast brokułów można też dodać posiekane liście szpinaku, lub szpinak mrożony rozdrobniony. Wyjdzie równie pyszny sos szpinakowy.
15-minutowy sos pomidorowy
Składniki:
- 1 cebula
- 40 g masła
- 1 łyżka oleju
- 200 g pasty pomidorowej
- Sól
- 7 kawałków czarnego pieprzu w całości
- 2 liście laurowe
- 1 goździk
- 5 sztuk kulek pieprzu
- tymianek
- ok 1 l bulionu – lub wody z bulionem
Wykonanie:
Rozpuść masło i olej w garnku i podsmaż cebulę w tej mieszance.
Podczas smażenia cebuli dodajemy do garnka przyprawy.
Następnie dodajemy przecier (pulpę, sos) pomidorowy i wszystko krótko gotujemy.
Dodaj szczyptę cukru, sól i gotujemy około 10 minut, podczas gotowania możemy posolić lub dosłodzić wedle naszego gustu.
Podajemy jako dodatek do makaronów, mięs, zapiekanek. Sos jest naprawdę pyszny!
Kilkuminutowy sos z cukinii do spaghetti
Składniki:
- Dodatek: ulubiony makaron, gnocci, pierożki
- 3 średnie cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- 50 g startego sera
- 1 serek topiony
- Śmietana 30%
- przyprawy: sól, bazylia, oregano, bulion, 1/3 gałki muszkatołowej, którą zetrzemy na koniec do sosu, opcjonalnie kukurydza z puszki
Wykonanie:
Myjemy cukinię i ścieramy na grubych oczkach, młoda może być ze skórką, starszą trzeba obrać.
Posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy cukinię i smażymy do miękkości. Młoda cukinia wypuszcza dużo soku, jeśli soku jest mało, można dodać trochę wody lub bulionu.
Dodajemy przyprawy do smaku, serek topiony, przeciśnięty ząbek czosnku i dusimy aż ser się rozpuści. Ścieramy trochę gałki muszkatołowej.
Na koniec dodajemy śmietankę dusimy aż sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy makaron i mieszamy. Można też dodać kawałki szynki, tuńczyka w oleju lub sosie własnym z puszki, podsmażonego boczku lub kurczaka, kukurydza z puszki.
Gotowe danie posypujemy pietruszką. Posypujemy parmezanem lub grana padano.
Można zmieniać proporcje składników. Niektórzy wola bardziej serowy, a inni bardziej śmietankowy smak tego aksamitnego, pysznego sosu
7-minutowy sos serowy
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 mniejsza cebula
- 200 g szynki pokrojonej w kostkę
- 150 g boczku
- 2 topione serki
- 250 ml mleka
- śmietanka 30%
- 100 g startego twardego sera
- pietruszka
Wykonanie:
Rozpuszczamy masło i dolewamy olej na patelnię i podsmażamy cebulę. Dodajemy boczek, szynkę i smażymy około 5 minut.
Następnie wlewamy mleko, dodajemy ser i mieszamy, aż ser się rozpuści.
Następnie doprawiamy solą i przyprawami.
Gdy sos się zagotuje, dodajemy śmietanę i gotujemy do zgęstnienia. Gdyby sos wyszedł za rzadki można do zagęścić zwykła mąką. Ten sos znakomicie komponuje się z dodatkami.
A’la sos z polędwicy
Bardzo podoba mi się ten przepis, jest szybki, smaczny i smakuje jak sos z polędwicy.
Składniki:
- 20 g pietruszki
- 20 g marchewki
- 30 g selera
- 30 g cebuli
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 2 kulki ziela angielskiego
- 4 kulki pieprzu czarnego w całości
- 1 liść laurowy
- cukier
- 0,5 l bulionu wołowego (lub rosołu, jeśli go masz)
- ocet i sól przyprawowa
Wykonanie:
Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na grubej tarce, cebulę kroimy w kostkę.
Warzywa dusimy na maśle, dodajemy cebulę, podsmażamy, oprószamy mąką, zalewamy bulionem.
Doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając.
Dodajemy przyprawy, sól i gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut.
Zalewamy śmietanką i gotujemy do zgęstnienia.
Dopraw solą, cukrem i octem. Podajemy z mielonym mięsem z patelni, klopsami, sztuką mięsa, kluskami. Sos świetnie smakuje jak ten z duszonej polędwicy!
Sos pieczarkowy
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka smalcu
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 cebula
- sól, pieprz i szczypta cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 śmietanka 30%
- ocet – ok 3-4 łyżeczek
- 1 liść laurowy
Wykonanie:
Rozpuszczamy smalec na patelni i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i krótko smażymy. Zalewamy niewielką ilością wody, doprawiamy solą, przyprawami, liściem laurowym i dusimy do miękkości.
Mieszamy mąkę ze śmietanką, możemy też dodać trochę mleka, jeśli masa wydaje się zbyt gęsta i wylewamy na patelnię. Na koniec dodajemy ocet i szczyptę cukru, mieszamy, gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia i podajemy. Posypujemy na talerzu zielona pietruszką.
Kremowy sos musztardowy
Składniki:
- 500 g świeżych grzybów
- 2 łyżki mąki
- Sól, mielony czarny pieprz do smaku
- 1 śmietanka 30%
- 3 łyżki musztardy
Wykonanie:
Pieczarki myjemy, kroimy, wykładamy na patelnię i dolewamy wody. Solimy i gotujemy bez przykrycia, aż grzyby zmiękną, a woda wyparuje.
Następnie zalewamy śmietanką, w której mieszamy 2 łyżki mąki i 3 łyżki musztardy. Gotujemy przez kilka minut, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Możemy doprawić solą i przyprawami. To wszystko, sos jest gotowy. Możemy go posypać na talerzu z natką pietruszki.
Sos mięsny
- Składniki:
- 700 g polędwicy wieprzowej w plastrach
- 4 łyżki smalcu
- 4 średniej wielkości marchewki
- 4 średniej wielkości kawałki pietruszki
- 1 średnia cebula
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżeczki musztardy
- 330 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500 ml wody
- 500 g makaronu do smaku
Wykonanie:
Rozpuszczamy smalec na głębszej patelni i smażymy na niej drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy drobno posiekaną marchewkę, pietruszkę i mięso. Dusimy chwilę po czym zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i liść laurowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż mięso zmięknie. W misce mieszamy śmietanę, musztardę, mąkę i stopniowo, mieszając dodajemy do mięsa. Gdy sos zgęstnieje, możemy podawać.
Fit sos kalafiorowy
Składniki:
- 1 główka kalafiora – średniej wielkości
- 1 główka czosnku
- ½ szklanki drobno startego parmezanu
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- Do smaku – sól i pieprz
Wykonanie:
Z czosnku odcinamy górną część, wkładamy do folii do pieczenia, zalewamy oliwą i zawijamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Następnie usuwamy ząbki z czosnku.
Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy kalafior do blendera, dodajemy parmezan, czosnek i ½ szklanki bulionu. Miksujemy.
Sos można podawać od razu lub przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku.