Spadanie niewielkiej liczby tworzących się owocni jest całkowicie normalne, a nawet wskazane. Roślina zachowa siły na wytworzenie owoców większych i słodszych, niż gdyby ich było zbyt wiele. Ale czasami zdarza się, że zawiązki owoców wysychają i opadają masowo, co drastycznie zmniejsza wydajność, a nawet całkowicie pozbawia drzewo owoców.
Dlaczego zalążki spadają z drzewa
Przyczyn może być wiele, jednym z głównych są niedobory składników odżywczych (najczęściej azotu, potasu, fosforu czy wapnia). W takim wypadku drzewo pozbywa się większości nasion, dzięki czemu przynajmniej część ma szansę dojrzeć.
Jeśli drzewa zrzucają znaczną ilość owoców prawdopodobnie odczuwają niedobory pokarmowe. Aby temu zapobiec, trzeba je odpowiednio zasilić.
Jak najlepiej nakarmić drzewa owocowe wiosną, aby zawiązki mocno się trzymały i prawidłowo rozwijały.
Aby uzupełnić brakujące składniki odżywcze, stosujemy nawozy mineralne i organiczne, a także stymulanty owocowania, które chronią przed opadaniem zawiązków.
Jak wesprzeć drzewa owocowe wiosną by zawiązki nie opadały
Po pomyślnym utworzeniu zawiązków warto spryskać drzewa roztworem mocznika (2 łyżki stołowe na 10 litrów wody). Opryskujemy liście, a także pnie i gałęzie.
Do tego stosujemy naturalne nawozy do podlewania na przykład napar z pokrzywy (czy innych zielonych roślin), popiołu, roztwór z kurzego obornika granulowanego.
Zasilanie naturalne przeprowadzamy razem z gotowymi nawozami, które są bardziej kompleksowe i w przypadku problemu z opadaniem owoców będą lepszym wsparciem dla rośliny.
Jak i czym nawozić
Napar ziołowy z popiołem i superfostatem: napełniamy wiadro posiekanymi chwastami (mniszek, żywokost, pokrzywa, czy inne zioła łąkowe, a nawet zwykła trawa), dodajemy 1 szklankę popiołu i 10 g superfosfatu (lub gotowy nawóz ekologiczny według wskazówek producenta). Odstawiamy na 10-14 dni, następnie przecedzamy i rozcieńczamy wodą w stosunku 1:5. Podlewamy w ilości 4-5 wiader naparu pod jedno starsze drzewo lub 1,5-2 na młode.
Regularne nawożenie to nie tylko gwarancja dobrego owocowania, ale także ochrona przed wieloma chorobami. Silne drzewo łatwiej opiera się bakteriom i szkodnikom niż osłabione i skarłowaciałe.
Inne nawożenia:
- popiół (1-2 filiżanki na 1 m2);
- roztwór obornika krowiego (1:10);
- roztwór obornika kurzego (1:20);
- azotan wapnia (1 łyżka stołowa na 10 litrów wody);
- agrofoska (3 łyżki stołowe na 10 litrów wody).
Użycie płynnych nawozów – 3-5 wiader na drzewo.
Inne przyczyny wysychania i opadania zawiązków
Poza nawożeniem ważna jest też na przykład kwestia nawadniania. Brak lub nadmiar wody może negatywnie wpływać na transport składników przez korzenie. Podobnie rzecz ma się z nadmiernym zakwaszeniem gleby. Nieodpowiednie ph zaburza odżywianie rośliny.
Do pozostałych przyczyn należą:
- przemarznięcia drzew zimą lub w czasie wiosennych przymrozków;
- przelanie lub przedłużająca się susza;
- wysoki stan wód gruntowych;
- zbyt gęsta korona drzewa (w rezultacie jajniki nie mają wystarczającego oświetlenia);
- zbyt drastyczne cięcie, które osłabiło roślinę;
- choroby i szkodniki, w szczególności monilioza, parch, rdza, obecność jabłkóweczki, błonkówek itp.;
- wysoka kwasowość gleby;
- silny wiatr lub deszcz.
Drzewo może być również osłabione po bardzo obfitych ubiegłorocznych zbiorach. W takim przypadku nie przeciążamy go nawozami. Pozwalamy mu na mniejsze plony, aby się zregenerowało i plonowało lepiej w kolejnym roku. Intensywne nawożenie zostawiamy drzewom, które każdego roku zrzucają przedwcześnie owoce, zwłaszcza gdy problem się powtarza.
Warto obserwować ogród by w razie potrzeby szybko wykonać zabiegi podtrzymujące zawiązki na swoim miejscu.