Po zbiorach bardzo ważne jest zadbanie o stan zubożonej gleby poprzez zastosowanie prostego i niedrogiego środka. Zabieg ten pomoże oczyścić glebę z chorób grzybowych, bakterii i szkodników.
Traktując nim glebę na początku jesieni, można ją wzbogacić w składniki odżywcze, co pozytywnie wpłynie na jakość i wielkość zbiorów w nadchodzącym roku.
1 litr zsiadłego mleka, serwatki lub kefiru spełni rolę aktywatora nawozu.
Sfermentowane produkty mleczne mają żywe kultury bakterii. Wprowadzenie tych bakterii może pomóc w poprawie mikrobiologicznego środowiska w glebie. Produkty mleczne zawierają wapń, który jest ważnym elementem dla wielu roślin. Natomiast kwas mlekowy ma działanie grzybobójcze i rozprawi się z patogenami glebowymi.
Do sfermentowanego produktu mlecznego dodać 1 łyżkę cynamonu rozpuszczoną w 200 ml ciepłej wody. Cynamon zawiera niezbędne dla roślin składniki odżywcze, takie jak witamina A, beta-karoten, witamina C, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, a także 18 aminokwasów. Ponadto cynamon jest naturalnym środkiem owadobójczym odstraszającym szkodniki. Łyżka mielonej kurkumy, która jest jednocześnie bogatym źródłem składników odżywczych, sprawi, że nawóz będzie jeszcze skuteczniejszy.
Do obróbki gleby, 1 łyżka stężonego roztworu należy rozpuścić w 10 litrach wody.
Na 1 metr kwadratowy wylewamy 10 litrów.
Nie przegap tak ważnego i prostego zabiegu na glebę jesienią, bo dzięki niemu przyszłoroczne zbiory będą obiektem zazdrości sąsiadów.